Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo vill göra det lättare att bygga sidobostäder – förvaltningsdomstolen sa nej för tredje gången

Från 2022
Uppdaterad 04.10.2022 21:06.
En kvinna sågar trä i ett nybygge.
Bildtext Sibbo vill göra det lättare att bygga sidobyggnader. Arkivbild.
Bild: Alamy / AOP

Förvaltningsdomstolen har för tredje gången sagt nej till en förändring i Sibbo kommuns byggnadsordning som skulle tillåta sidobostäder på samma tomt på landsbygden.

Det var NTM-centralen och Nylands distrikt vid Finlands naturskyddsförbund som överklagade fullmäktiges beslut om att godkänna förändringen.

Enligt förvaltningsdomstolen finns det inte tillräckligt med motiveringar till behovet av sidobostäder. Man anser också att förändringen i byggnadsordningen skulle göra det möjligt att bygga mycket mer än vad delgeneralplanen för skärgården och kusten ger möjlighet till. Om man får bygga sidobostäder och hur stora de i så fall får vara borde bestämmas i planläggningen, inte i byggnadsordningen.

– För mig är det ett lite överraskande beslut, speciellt motiveringarna från förvaltningsdomstolen, säger Kaj Lindqvist (SFP) som är ordförande i Sibbo kommunstyrelse.

Han tror inte förändringen i byggnadsordningen skulle öka byggandet så mycket. Sidobostäder är enligt vissa, strängare kriterier redan tillåtna och kommunen godkänner ungefär tio sådana bygglov årligen.

Fem år och två domstolar

Politikerna har försökt få igenom förändringen i byggnadsordningen sedan 2017.

– Den gamla byggnadsordningen gav möjlighet till sidobostäder på andra områden än skärgårds- och vattenområden. När man förnyade byggnadsordningen 2017 tog man in sidobostadsbestämmelsen så att den skulle gälla i hela kommunen.

Med det vill man underlätta byggandet och enligt Lindqvist tänker man främst på barn som vill bosätta sig på samma tomt som sina föräldrar till exempel för att hjälpa dem bo hemma längre. Sidobostaden måste dela gård, väg, kommunteknik och så vidare med huvudbyggnaden.

– Kommunens målsättning är till exempel att barnen ska kunna bygga på samma fastighet där föräldrarna bor, säger Lindqvist.

Han påpekar att delgeneralplanerna för Box, Borgby och Immersby gör det möjligt att bygga sidobostäder, men av en storlek på högst hundra våningskvadratmeter. I den ändrade byggnadsordningen utökas storleken till 150 våningskvadratmeter i sådana fall där tomtstorleken är över 3 000 kvadratmeter.

– Vi ville ha en så stor sidobostad att det kan bo föräldrar med några barn där, säger Lindqvist.

En man i kostym poserar för kameran.
Bildtext Styrelseordföranden Kaj Lindqvist tror kommunen kommer att besvära sig mot förvaltningsdomstolens beslut och ta saken vidare till högsta domstolen. Arkivbild.
Bild: Mira Bäck / Yle

Högsta förvaltningsdomstolen har en gång behandlat och förkastat fullmäktiges beslut om sidobostäder. Motiveringarna var då bland annat att man inte borde få bygga sidobostäder på strandområden, i skärgården och i kulturlandskap.

– Efter högsta förvaltningsdomstolens beslut har Sibbo fullmäktige på nytt godkänt paragrafen om sidobostäder så att man försökte följa högsta förvaltningsdomstolens tidigare utslag, säger Lindqvist.

Kommunstyrelsen har ännu inte bestämt om man kommer att överklaga förvaltningsdomstolens beslut till högsta förvaltningsdomstolen den här gången också, men Lindqvist tror man kommer att göra det.

– Kommunen har ingenting att förlora på att anföra besvär eftersom processen har pågått så länge.

4.10 kl. 21.04: Två fel har korrigerats i texten ovanför bilden på Kaj Lindqvist. Det stod tidigare felaktigt Gesterby delgeneralplan istället för Borgby delgeneralplan, och tomten på 300 kvadratmeter ska vara 3 000 kvadratmeter.