Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Färsk rapport: Sexuella trakasserier är systematiska i USA:s damfotboll – problemen rotade ner i juniorserier, ligan och förbundet sopade fall under mattan

Portland Thorns firar mål.
Bildtext Portland Thorns är ett av lagen som spelar i NWSL.
Bild: Dantey Buitureida/SPP/Shutterstock/All Over Press

En färsk rapport visar hur djupt rotade problemen med övergrepp i amerikansk damfotboll är. Pauliina Miettinen, tidigare tränare i USA, är inte förvånad.

Den amerikanska damligan i fotboll (NWSL) skakas av en undersökning som visar att emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är systematiska i sporten.

I undersökningen, där USA:s tidigare justitieminister Sally Yetes har lett arbetet, har man intervjuat över 200 personer – över 100 av dem är aktiva eller före detta NWSL-spelare.

Granskningen är beställd av det amerikanska fotbollsförbundet. Den inleddes efter att anklagelser mot tränaren Paul Riley publicerades förra året av The Athletic. Före detta spelare anklagade Riley för sexuella trakasserier och North Carolina Courage avskedade honom.

Det blev startskottet för fler anklagelser. Till slut hade fem av ligans tränare avgått eller sparkats innan säsongen var färdigspelad.

”Övergreppen är djupt rotade i damfotbollens kultur och startar redan i juniorserierna. Det här normaliserar verbal mobbning och raderar gränser mellan tränare och spelare”, står det i den färska rapporten.

I rapporten finns också ett nytt fall. Då Christy Holly tränade Racing Louisville 2021 fick han sparken efter sexuella trakasserier, men orsaken har inte framkommit offentligt.

Inte agerat trots vetskap

Undersökningen visar på djupt gående problem. Det här förvånar inte Pauliina Miettinen, tidigare tränare i USA.

– Det finns överallt där människor arbetar. Varför skulle idrotten vara ett undantag? säger hon till Yle Urheilu.

Pauliina Miettinen står i målet och fångar en boll.
Bildtext Pauliina Miettinen har tränat i USA.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Miettinen har minnen av Riley från sin tid i USA, men hon hörde inte om sexuella trakasserier.

– Andra grejer hörde jag däremot om. Även sådant som hade kommit till ytan, men trots det fick folk inte sparken. Fallet med Riley kom från ingenstans för mig, jag blev upprörd och väldigt ledsen. Och riktigt arg för att ingen hade förändrats.

Aktörerna i amerikansk damfotboll har sopat problem under mattan, framgår i rapporten.

– De övergrepp som beskrivs är oförlåtliga. USA:s fotbollsförbund är fast beslutet att göra allt för att garantera att alla spelare – på alla nivåer – har en säker och respektfull plats för att utbilda sig, växa och tävla, säger ordföranden Cindy Parlow Cone.

Nu meddelar USA:s fotbollsförbund om flera åtgärder för att ta hand om problemen. Bland annat ska det bli ett måste för klubbarna att meddela ligan och förbundet om alla övergrepp som tränare står för.

En finländsk spelare finns i NWSL just nu. Landslagets mittback Natalia Kuikka förlängde nyligen sitt avtal med Portland Thorns.