Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frölundas tränare kommer ihåg lagets förundran i gymmet – i Göteborg skedde förändringen som gjorde Artturi Lehkonen till en folkkär arbetsmyra och Stanley Cup-mästare

Uppdaterad 04.10.2022 21:40.
Coloradospelare lyfter pokalen.
Bildtext Artturi Lehkonen lyfter Stanley Cup - bucklan
Bild: Geoff Burke-USA TODAY Sports/AOP

De två säsongerna i Göteborg var avgörande för Stanley Cup-segraren Artturi Lehkonens karriär. Frölundatränaren Roger Rönnberg kommer väl ihåg finländarens svåra inledning och hans exceptionella förmåga att aldrig ge upp.

Att Artturi Lehkonen inte njuter av att ge intervjuer är känt sedan länge. Efter en sommar där Lehkonen dessutom redan fått en rejäl mängd medieuppmärksamhet är motivationen inte direkt högre, men ett namn får Colorado Avalanche-anfallaren att dra på smilbanden och får honom samtidigt på prathumör.

Nämligen Pär Edlund – Frölundas mångåriga fystränare som hjälpte Lehkonen under åren i Göteborg.

Åren i Sverige var på många sätt avgörande för Lehkonens framgångsrika NHL-karriär. En karriär som har gjort honom till Stanley Cup-vinnare.

Enligt pappa Ismo Lehkonen skulle karriären i NHL ha sett mycket annorlunda ut om det inte vore för Edlund och hela Frölunda.

Lehkonen, 27, har konstant spelat i NHL sedan han åkte till Nordamerika 2016. Till skillnad från många andra finländska NHL-spelare har Lehkonen aldrig behövt ta steget ner till farmarligan AHL för att få spelet att rulla igen.

– Utan åren i Sverige skulle det aldrig varit möjligt, säger Ismo Lehkonen utan att tveka till Yle Urheilu.

– Den tiden gjorde mig till spelaren jag är i dag. Jag vet inte ifall AHL skulle ha kallat, men de första åren i NHL hade åtminstone varit betydligt svårare utan tiden i Frölunda, funderar Artturi Lehkonen.

”Varje träning var svår för honom”

Vi återvänder till Pär Eklund och den göteborgska föreningskulturen.

En av Lehkonens och den ivriga fystränarens första möten skedde på gymmet då Frölunda spelarna skulle testa hur mycket de bänkpressar.

Det florerar många rykten kring Lehkonens resultat men en sak som är klar är att resultatet var lägre än 80 kilo. Den finländska nykomlingens resultat orsakade en hel del skratt bland de betydligt större och starkare svenskarna som alla lyfte över 100 kilo.

Varje träning var jobbig för honom, men han gav aldrig upp eller kom med bortförklaringar

― Roger Rönnberg

Eftersom Ismo Lehkonen redan på förhand anade att liknande situationer kunde uppstå hade han förvarnat sonen om hur han skulle reagera då han stötte på en dylik situation.

– Om jag hamnar i en sån här situation på isen är spelet redan förlorat, uppgav Lehkonen och syftade på att man i själva spelet sällan behöver lyfta andra spelare ovanför sig själv.

Kommentaren fick både spelarna och tränarstaben att skratta. Frölundas ansedda huvudtränare Roger Rönnberg kommer ihåg Lehkonen som en glad person trots att inledningen för honom var allt annat än lätt.

– Artturi överraskade mig redan i början av tiden i Frölunda. När han kom till föreningen drogs han med feber, bänkade betydligt mindre än andra och skrinnade inte heller särskilt bra. Varje träning var jobbig för honom, men han gav aldrig upp eller kom med bortförklaringar, berättar Rönnberg.

Fantastiska personlighetsdrag

Lehkonen medger att inledningen kändes tung.

– Den första sommaren gick helt till spillo. Jag var sjuk i två veckor. Efter det fick jag inte träna eftersom det fanns oro om att jag skulle få en hjärtmuskelinflammation. Jag var inte i tillräckligt bra skick och jag kunde inte spela hundraprocentigt. Det irriterade såklart.

I somras berättade Lehkonen i podcasten Kalju Corner att han vill vara en spelare som ger laget energi. Det gör honom till en drömspelare, säger Roger Rönnberg.

– Artturis personlighetsdrag är fantastiska. Han kom alltid överallt med ett positivt humör, färdig att lära sig nytt och ge sin fulla uppmärksamhet åt tränaren. Han ville helt enkelt alltid bli bättre.

En nöjd Artturi Lehkonen
Bildtext En nöjd Artturi Lehkonen!
Bild: Esa Fills / Yle

Från poängmaskin till en arbetsmyra

Då Lehkonen flyttade till Frölunda var han en anfallare som var van med att sväva fritt i egen anfallszon. Under Rönnbergs ledning förändrades rollen radikalt och det blev mycket mer defensivt spel.

Enligt Rönnberg var hans främsta mål att utveckla Lehkonens skridskoåkning samt närkampsspel.

– Artturi var tvungen att klara av att spela i högt tempo. Därtill måste han vinna dueller och vara starkare med pucken. Han jobbade varje dag för att bli bättre på dessa områden. Det tog tid och just därför är jag nöjd att nu se honom i NHL. Han är en av spelarna i ligan som har det högsta tempot i sig.

Artturi Lehkonen spelade i Frölunda 2014-2016
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

Frölundas höga kravnivå passade inte för alla, men Lehkonen uppskattade det. Skillnaden till FM-ligan var rejäl.

– Jag vet inte om själva försvarsspelet var svårt, men Frölundas spelstil var fysiskt väldigt tung. Utöver det tränade vi hårt under hela säsongen, berättar Lehkonen.

Edlund, som bland annat är känd för sin uppmuntrande personlighet, skapade en speciell relation med Lehkonen.

– Artturi är fortfarande en av vår fystränares absoluta favoriter. Hans utveckling under de två åren han var här var enorm, berättar Rönnberg.

– Han är en otrolig person. Vi hade roligt tillsammans och bråkade fram och tillbaka, säger Lehkonen.

De två kom också fram till ett avtal som slutligen ledde till att Lehkonen inte längre behövde bänka.

– Jag kommer inte ihåg hur länge det tog för mig att lyfta hundra kilo. Jag berättade till Pärre att jag aldrig kommer att bänka igen efter den dagen som jag når hundra. Till slut klarade jag det och efter det behövde jag aldrig mer bänka.

Karriären tog fart

Under Lehkonens andra säsong i Frölunda blev han svensk mästare och på vägen vann han slutspelets poängliga.

Rönnberg berättar att han där och då förstod att Lehkonen klarar sig mot den absoluta toppen i världen. Den ansedda tränaren hade inte fel.

Se målen från Colorados avgörande i finalserien i somras! - Spela upp på Arenan

Som ett bevis på det är Lehkonens sex säsonger i NHL, 400 NHL-matcher och avgöranden i viktiga matcher.

– Jag anser mig som en spelare utan allt för många svagheter. Jag kan spela åt båda hållen, är bra på att forechecka och framför målet, jag kan skjuta, blocka puckar, spela i numerärt underläge och till och med stundtals spela i powerplay, förklarar Lehkonen.

Rönnberg hoppas att så många unga som möjligt tar mall av den finländska anfallaren.

– Det bästa jag vet som tränare är när en spelare utvecklas som Artturi. Jag känner ändå inte att jag eller någon annan har förändrat honom. Han har själv ansvarat för sin utveckling.

Inför den nya säsongen förbereder sig Lehkonen med att ta en dag i sänder och fokusera på det väsentliga, trots att hans lysande tag i sommarens finalserie resulterade i ett femårskontrakt värt 22,5 miljoner dollar.

Och Lehkonens hunger är fortfarande kvar.

– Jag vill uppleva den känslan på nytt. Då är det inte längre hemskt så att motivera sig själv.

NHL startar på fredag med Nashville mot San Jose i Tjeckien. Yle direktsänder lördagens match mellan samma lag.

Artikeln bygger på Yle Urheilus text Ruotsalainen huippuluotsi muistaa yhä joukkueen ihmetyksen punttisalilla – kesällä 2014 alkoi mullistus, joka teki Artturi Lehkosesta rakastetun NHL-raatajan.