Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Bild av artikeln från december 2017 i Helsingin Sanomat.
Bildtext Artikeln som skulle vara en del i en serie artiklar i Helsingin Sanomat i december 2017 ledde till brottsanmälan.
Bild: Mikko Koski / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Rättegången mot HS-journalisterna inleds i dag

I dag hålls den första faktiska rättegångsdagen i fallet där tre journalister vid Helsingin Sanomat står åtalade för röjande av statshemlighet samt för försök till röjande av statshemlighet.

Två journalister skrev i december 2017 en artikel som med hjälp av läckta, hemligstämplade dokument avslöjade hur verksamheten vid det extremt hemliga Signalunderrättelsecentret ser ut. Deras förman står också åtalad för att ha godkänt publiceringen av artikeln.

De åklagade journalisterna nekar till brott. Svenska Yle följer med rättegången på plats i Helsingfors tingsrätt.

Hårda ord om translagen i riksdagen

Riksdagen har inlett debatten om den så kallade translagen, om hur könstillhörigheten ska fastställas.

Finländarnas självbestämmanderätt ska stärkas genom att alla själva får meddela vilket kön de anser sig ha. Det är känsligt för många riksdagsledamöter.

Under debatten har lagen både prisats och kritiserats. Svenska Yle följde med då riksdagen kallade lagen allt från ett steg framåt för mänskliga rättigheter till ett ”idiotiskt” lagförslag som går emot guds skapelse.

Ukraina återerövrar flera byar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och den ukrainska armén har nu bekräftat den ukrainska framryckningen i Chersonregionen i söder.

I sitt tal igår kväll listade Zelenskyj upp åtta byar i regionen som återerövrats. Enligt honom har ukrainska styrkor befriat dussintals orter under den här veckan i både södra och östra Ukraina.

Vi följer med läget i Ukraina.

Nytt borreliavaccin testas i Finland

För tillfället utvecklas ett nytt vaccin som ska skydda mot sex olika typer av borreliabakterier. Nu testar man bland annat i Finland hur effektivt vaccinet är.

Var femte fästing bär på bakterier som kan orsaka en borreliainfektion. Borrelia kan leda till långvariga eller kroniska symptom, och det är framför allt de långvariga följdsjukdomarna som forskarna vill undvika.

Här kan du läsa mer om vaccinet, som kan vara att vänta år 2025.

Om du vill testa dina färstingkunskaper, spana in våra fem snabba frågor om den lilla blodsugande parasiten.

Allt fler studerande vill bo själv

Studentbostadsstiftelsen Hoas har aldrig haft så många enrummare som i dag, då allt färre vill dela bostad. Pandemin skyndade på trenden och ledde till nya förväntningar på hemmen.

Vi besöker Heddi Lindberg, som flyttade till sin delade studentbostad sommaren 2020 då hon flyttade från Åbo till Helsingfors för att studera.

Väder

Det blir lokalt regnigt och mulet, i vissa områden duggregn. I öst kommer det regna mera i natt. Västra Lappland får också regn i natt, på vissa ställen blötsnö.

Dagens remperaturer varierar mellan 6 och 13 grader, i Lappland någon grad kallare.

I Norra Österbotten och södra Lappland kan det förekomma vindbyar på 15 meter i sekunden i natt.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.