Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vinterns höga elpriser oroar vid simhallar och slalombackar – nu letar man sätt att hålla kostnaderna nere

Öjberget
Bildtext Snökanonerna drar mycket el och producerar mer snö vid lägre temperaturer.
Bild: Niklas Falk - niklasfalk.fi

De höga elpriserna gör att elkonsumtionen dras ner vid ett flertal simhallar och slalombackar, det kommer fram i vår rundringning. Vid slalomorterna hoppas man på mycket naturlig snö medan man vid simhallarna funderar på hur länge bastun ska stå på.

De höga elpriserna gör att många ser över elanvändningen och funderar på var de kan dra ner på konsumtionen. Det samma gäller de simhallar och slalombackar vi har varit i kontakt med.

Vid Jakobstads simhall kommer man till exempel inte att ha igång alla bastur i vinter.

– Vi har två sidor vid Jakobstads simhall, och på den gamla sidan kommer bastun att vara igång från klockan 16 tills vi stänger. Du kan bada bastu hela dagen, men då måste du gå över till den nya sidan. På det viset drar vi ner mycket på konsumtionen, säger Tove Jansson som är chef för idrottstjänster i Jakobstad.

Också i Kristinestad har det här ärendet diskuterats och det finns en plan ifall man måste spara vid Kristinestads simhall.

– Blir vi tvungna att spara så funderar vi på ångbastun i första hand. Måste vi korrigera våra öppethållningstider är det söndagar vi håller stängt. Men som det ser ut nu behöver vi inte vidta några åtgärder och får hålla öppet precis som vanligt, säger Anders Wahlberg som är verksamhetsledare för Idrott och simhall i Kristinestad.

Anders Wahlberg står utanför simhallen i Kristinestad.
Bildtext Anders Wahlberg är verksamhetsledare för Idrott och simhall i Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Ida Hautaoja, idrottssekreterare i Närpes, säger att de i nuläget planerar att hålla öppet i vanlig ordning.

Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten i Vasa, säger att de är djupt oroade över de höga elpriserna. De har enligt Lehtonen sparat in på det mesta.

– Vi har funderat på belysningen och luftkonditioneringen. Vi kommer eventuellt att stänga en bastu per avdelning från morgonen fram till ungefär klockan 16. I det här skedet kommer vi inte att korrigera vattnets temperatur eller temperaturen inomhus.

Vid slalombackarna hoppas de på optimala förhållanden

Vid Bötomberget i Kristinestad säger ansvariga Janne Smeds att de gör vad de kan för att hålla nere kostnaderna.

– Vi har bland annat bytt ut halogenbelysningen mot ledbelysning och kommer ha några inomhusutrymmen kalla i år.

Vid Simpsiö säger vd Markku Turja att de haft tur i oturen.

– Vi har ett tidsbestämt elavtal som är i kraft fram till slutet av nästa år, så vi drabbas inte lika mycket av de höga elpriserna som många andra. Vi kommer alltså att hålla öppet precis som vanligt.

Kenneth Engström, vatten och avloppschef i Vörå, sade att Vörå skidcentrum har som målsättning att hålla öppet hela vintern.

Mansperson i grå ytterrock ser in i kameran och ler svagt. I bakgrunden en gräsbevuxen kulle.
Bildtext Mika Lehtonen är chef för idrottsverksamheten i Vasa.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

I Vasa och vid Öjberget har de samma målsättning som övriga, att spara in där det går och hålla öppet i vanlig ordning. Men Lehtonen är inne på samma spår som Janne Smeds och Markku Turja gällande temperaturen.

– Snökanonerna arbetar mest effektivt vid kallare temperaturer. Det ska vara åtminstone minus fem grader. Är det bara en–två minusgrader kommer det mindre snö ur snökanonerna. Det som drar mest el är just snökanonerna, så vi får hoppas på en lämplig kyla i vinter.

Diskussion om artikeln