Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpriset i kemi 2022 till trion Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal och K. Barry Sharpless

Från 2022
Uppdaterad 05.10.2022 14:34.
Nobelvinnarna i kemi tillkännagavs – se reaktioner - Spela upp på Arenan

Nobelpriset i kemi tilldelas i år tre molekylforskare. De tilldelas priset var för sig för utveckligen av klickkemi och bioortogonal kemi, uppgav Hans Ellegren, ständig sekreterare för KVA.

Nobelkommitén motiverar priset med att Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal och K. Barry Sharpless gjort det svåra enkelt med sin funktionella form av kemi.

Nobelkommittén nämner läkemedelsforskningen som exempel; på konstgjord väg kan man återskapa naturliga molekyler som har läkande egenskaper.

”Årets kemipris handlar om att inte krångla till det så mycket och i stället utgå från det lätta och enkla. Även om man väljer en enkel väg kan man bygga avancerade och användbara molekyler”, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi i ett pressmeddelande.

Det är den svenska Kungliga Vetenskapsakademien som utser pristagaren eller pristagarna. Priset tilldelas den eller dem som under det gångna året ”inom kemins område har gjort den viktigaste upptäckten eller uppfinningen”.

En dansk och två amerikaner

Morten P. Meldal är dansk och professor i kemi vid Köpenhamns universitet. Han utvecklade klickkemin oberoende av de två andra Nobelpristagarna.

För amerikanen K. Barry Sharpless är det här hans andra Nobelpris. År 2001 delade han priset med en annan person, också då var det kemipriset.

Amerikanska Carolyn R. Bertozzi blir den åttonde kvinnan som tilldelat priset i kemi. Av föregångarna kan nämnas Marie Curie som fick det år 1911 (år 1903 hade hon tilldelats Nobelpriset i fysik).

I fjol gick priset till Benjamin List och David MacMillan för utveckling av asymmetrisk organokatalys.

En finländare har fått priset: biokemisten Artturi Ilmari Virtanen tilldelades Nobelpriset i kemi 1945 för sina innovationer inom lantbruket och näringskemin; AIV-fodret är ett resultat av hans forskning.

I måndags tillkännagavs årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Det gick till den svenska biologen Svante Pääbo för hans omfattande forskning om neandertalarna.

I tisdags delades Nobelpriset i fysik ut till de tre kvantmekanikerna Alain Aspect, John F. Clauser och Anton Zeilinge från Frankrike, Österrike och USA.

Nobelpriset i kemi 2022 - Spela upp på Arenan