Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen använder dödligt våld, men kvinnorna i Iran fortsätter att demonstrera – nu tar också tonåringar av sig huvudduken i protest

Uppdaterad 05.10.2022 15:23.
En iransk kvinna, som bor i Turkiet, klipper av sin hästsvans under en protest.
Bildtext En iransk kvinna, som bor i Turkiet, klipper av sin hästsvans under en protest mot de iranska myndigheterna, utanför det iranska konsulatet i Istanbul den 21 september 2022.
Bild: Lehtikuva

Protesterna efter en ung kvinnas död i Iran är nu inne på sin tredje vecka. Säkerhetsstyrkorna i Iran använder våldsamma metoder för att försöka skringra demonstranterna, men kvinnorna fortsätter att demonstrera.

En ung kvinnas död fortsätter att leda till stora protester och demonstrationer i hela Iran. Protesterna har också spridits till bland annat skolor och universitet runt om i landet.

Också unga flickor är ute på gatorna och protesterar kraftfullt mot landets högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei. De skanderar ”kvinna, liv, frihet” och ”död åt diktatorn”.

En flickskola i Iran agerade mot en medlem av den paramilitära milisen Basij som skulle tala med eleverna. Flickorna välkomnade talaren genom att ta av sig huvudduken och skandera ”Försvinn, Basij!”.

Människorättsaktivister visar på Twitter sin beundran för modet hos unga skolflickor som går ut på gatorna i Iran utan sin obligatoriska hijab och ropar ”vi vill inte ha en islamisk republik.”

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén rapporterar:

Den iranska människorättsorganisationen IHR visar hur studenter vid Maskinteknikhögskolan i Teheran demonstrerade den 4 oktober och talar om ”död hellre än förnedring”:

Många världen över klipper av sig håret i protest mot de klädkoder som ledde till Mahsa Aminis död.

Demonstrerar mot slöjlagar och förtryck

Under de senaste två veckorna har Irans gator fyllts av demonstranter.

Över hundra människor har dött i samband med säkerhetsstyrkornas brutala ingripanden.

Den stigande dödssiffran är ett alarmerande tecken på hur hänsynslöst myndigheterna behandlat människoliv under internetnedstängningen. Det finns i nuläget ingen möjlighet till en opartisk utredning av de här brotten i Iran

― Amnesty

Den iranska staten har stängt av internet vilket innebär en risk för ytterligare dödligt våld. Eftersom internet ligger nere i stora delar av landet är det svårt att få ut information.

Den kurdiska kvinnan Mahsa Amini dog 22 år gammal efter att ha gripits av sedlighetspolisen under ett besök i Teheran. Hon dog den 16 september under oklara omständigheter. Polisen grep henne för att hon ansågs bryta mot landets strikta klädkod; hennes hijab (huvudduk) satt inte korrekt.

Agerandet har släppt lös en våg av ilska och krav på förändringar i Iran. Manifestationer äger rum också på olika håll i hela världen till stöd för de iranska kvinnorna.

En av demonstranterna i Paris bar på ett porträtt av Mahsa Amini.
Bildtext En demonstrant i Paris visar upp ett porträtt av Mahsa Amini.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kvinnornas självbestämmande undermineras av den iranska regimen. Irans sedlighetspolis, den så kallade moralpolisen, övervakar kvinnornas klädsel.

Demonstranterna kräver att de diskriminerande lagarna hävs och att säkerhetsstyrkorna upphör med att jaga folk som inte följer regler.

Kvinnor har börjat ta av sig sin huvudduk – en klädsel som har tvingats på kvinnor sedan den islamiska revolutionen 1979. Kvinnor demonstrerar också genom att bränna sina slöjor och klippa av sig sitt hår offentligt i protest mot den kränkande och diskriminerande behandling som de utsätts för i det iranska samhället.

Amnesty samlar in bevis

Enligt ögonvittnen är det revolutionsgardet, paramilitära Basij-styrkor och civilklädda poliser som står bakom dödsskjutningar. De uppges ha skjutit skarpt mot demonstranter för att skingra dem.

Amnesty International har samlat in en rad bevis från olika iranska städer som tyder på att landets säkerhetsstyrkor medvetet och olagligt skjuter skarpt mot demonstranter.

Också barn har dött i samband med protesterna, rapporterar Amnesty.

Enligt ögonvittnen är det revolutionsgardet, paramilitära Basij-styrkor och civilklädda poliser som står för dödsskjutningarna.

― Amnesty

Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei har beskyllt ”främmande makt” för oroligheterna i landet. Han har kallat de landsomfattande demonstrationerna för ”onaturliga” och hävdar att de planerats av USA och Israel.

Svensk politiker klippte av sig håret i EU-parlamentet

Protesterna i Iran debatterades i EU-parlamentet under tisdag kväll. Abir Al-Sahlani (C) riktade hård kritik mot parlamentets utrikeschef – och klippte av sig håret.

– Jag gjorde det för att visa att de iranska kvinnornas röst hörs ända hit.

Hon talade om det mod som Irans kvinnor visat under protesterna.

– Ett mod som inte har mötts av dig, Josep Borrell, när du inte tog chansen i FN:s generalförsamling att tydligt ta ställning för kvinnorna i Iran, sa hon och riktade sig till EU:s utrikeschef.

– Jag är så jävla trött på dessa gubbars mumlande, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet: Här klipper Abir Al-Sahlani av sig håret

Källor: Amnesty, Sveriges Radio