Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Energikrisen väcker oro bland småföretagare i Borgå: ”När man köper in varor kan de redan vara 20 till 30 procent dyrare”

Finn Andersson, delägare och drivare av guldsmedsaffären Olle Andersson, som poserar i sin affär.
Bildtext Finn Andersson är delägare av en guldsmedsaffär i Borgå och har redan lagt märke till förhöjda kostnader i varor som företaget köper in.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Energikrisen drabbar alla och inom vissa branscher har priser på varor redan stigit betydligt. Vintern kan därmed bli svår, särskilt för småföretagare.

Finn Andersson, som har en guldsmedsaffär i centrum av Borgå, är orolig över hur de stigande kostnaderna påverkar åtgången, i en tid då konsumenter har mindre möjligheter att spendera pengar på nöjen och lyxvaror.

– Jag hoppas att elpriserna inte stiger mera. Det påverkar allt och alla, och då påverkar det också oss, säger Andersson.

Redan nu har Andersson lagt märke till förhöjda kostnader.

– När man köper in varor kan de redan vara 20 till 30 procent dyrare.

Saara Manninen, ägare och drivare av blomaffären "Porvoon Kukkapalvelu", som poserar med en blombukett i sin affär.
Bildtext Saara Manninen, som har en blomaffär i Borgå, är oroad för framtiden.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Saara Manninen, som driver en blombutik, har också märkt en liten förhöjning i inköpspriset av hennes varor. Som många andra är hon fundersam och känner sig orolig över framtiden. För Manninen är det största orosmomentet hur prisnivån kan utvecklas under vintern.

– Alla är försiktiga med sina pengar, och det är kanske det svåraste, säger Manninen.

Manninen berättar också att hon försöker vara sparsam med sina pengar, och köper så lite onödiga saker som möjligt. Genom att spara vill hon se till att hon har resurser för sitt företag, ifall läget blir sämre.

Alla företag drabbas inte lika hårt

Företag som säljer nödvändigheter, såsom kläder, kan eventuellt ha det lite lättare. Anne Nordberg-Henttala har en klädaffär i Borgå. Nordberg-Henttala säger att om folk sparar pengar genom att sänka värmen i hem och offentliga utrymmen, kanske de investerar lite mera i varmare kläder för att inte frysa.

– Kläder behöver man ju alltid. Det är jul och julfester på kommande, kanske också en kall vinter, säger Nordberg-Henttala.

Anne Nordberg-Henttala, som poserar i sin klädaffär, Ebba Lifestyle.
Bildtext Anne Nordberg-Henttala, som har en klädaffär i Borgå, är optimistisk inför vintern.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Energikrisen väcker oro bland småföretagare i Borgå

3:47

Diskussion om artikeln