Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kommentar: Salman Rushdie är förhandsfavorit när Nobelpriset i litteratur ska delas ut, men kommer Svenska Akademien vara så förutsägbar?

Grafik, till vänster Salman Rushdie och till höger en inklippt bild av Charlotte Winberg.
Bildtext Genom att ge Nobelpriset i litteratur till Salman Rushdie har Svenska Akademien en möjlighet att stå upp för
Bild: All Over Press / Yle

Det är den tiden på året när litteraturintresserade spekulerar om vem som ska få årets Nobelpris i litteratur. Blir det äntligen en kvinnlig författare? Vem i så fall? Eller blir det ens en författare?

Svenska Akademien har överraskat flera gånger sedan 1901 när Nobelpriset i litteratur delades ut för första gången.

Redan under det första året orsakade priset missnöjda protester då flera kulturpersonligheter, bland andra August Strindberg och Anders Zorn, ansåg att priset gick till fel person. De ansåg att den ryska författaren Lev Tolstoj borde ha fått priset istället för den franska poeten Sully Prudhomme.

Så här i efterhand kan det konstateras att kritiken var berättigad då det bara är ett av de namnen som är bekant 120 år senare.

Nyckfulla beslut

Svenska Akademien verkade inte bry sig nämnvärt om den kritiken då litteraturpriset efter 1901 flera gånger har delats ut till författare som har varit tämligen okända. Exempelvis den tyske filosofen Rudolf Eucken hade ingen hört talas om förrän han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1908. Senast likadana reaktioner väcktes var för ett år sedan när priset gick till den för många okända författaren Abdulrazak Gurnah.

För att inte tala om omvärldens höjda ögonbryn när låtskrivaren Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2016. Problemet var inte att han inte skulle ha varit känd sedan tidigare, det var bara ingen som hade tänkt att han skulle vara berättigad till litteraturvärldens mest prestigefyllda pris.

Bob Dylan kom sent omsider till Stockholm för att motta priset. Detta är i alla fall en arkivbild.
Bildtext Bob Dylan kom inte till prisutdelningen för att få sitt pris, utan hämtade det under oansenliga former fyra månader senare. Han krävde att ingen fotografering fick ske under träffen, så den här bilden är en arkivbild.
Bild: EPA / Jim Lo Scalzo

Med tanke på att Dylan till synes motvilligt tog emot det pris som så många författare drömmer om tyder eventuellt på att han själv var lika perplex över beslutet.

Det är inte konstigt att Svenska Akademiens beslut är svåra att förutse då det år efter år visat sig vara en oberäknelig och nyckfull samling ledamöter som fattar besluten om vem Nobelpriset i litteratur ska gå till.

Litteratur eller politik?

Salman Rushdie är ett namn som har nämnts av flera när det har spekulerats om vem som ska få årets litteraturpris. Många menar att Svenska Akademien har en unik möjlighet att stå upp för yttrandefrihet genom att ge priset åt Rushdie som ännu återhämtar sig efter den knivattack han utsattes för i augusti. Men frågan är om de vill göra det.

Problemet är nämligen att det kan bli för politiskt för Svenska Akademien som flera gånger betonat att det är det litterära som avgör vem som tilldelas litteraturpriset, inte det politiska. En ståndpunkt som de håller fast vid ännu 2022. Svenska Dagbladet undrar hur Nobelpriset i litteratur kan vara opolitiskt när hela världen står i brand, och det är flera som undrar det samma.

Världen ser annorlunda ut nu än när Nobelpriset i litteratur delades ut första gången 1901, och tiden är mogen för att det här även börjar märkas i vem som tilldelas priset.

På torsdag klockan 14.00 får vi se om Svenska Akademien kommer att överraska i år genom att våga se världen för vad den är i dag.

Nobelpriset i litteratur 2022 - Spela upp på Arenan