Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK tror på sina chanser: ”Enda målet att gå vidare”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
annamari jääskeläinen, linda cainberg, johanna hilli och lotta kulju. hifk-dicken 4.3.2015
Bildtext HIFK:s rutinerade spelare måste leverera mot Colegio de Gaia.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Som enda finländska damhandbollslag deltar HIFK även i år i Challenge Cup. Klubben hade bättre tur i lottningen än för ett år sedan och ställs i helgen mot portugisiska Colegio de Gaia.

Förra hösten var uppgiften i den första omgången snudd på omöjlig då HIFK mötte polska Pogon Baltica Szczezin. Polskorna som gick till final i turneringen vann hemma med 40–21 och i Helsingfors med lika förkrossande 34–17.

– Nu hade vi betydligt bättre tur i lottningen. Portugisiskorna är nog förhandsfavoriter då de kontinuerligt spelat Europacupmatcher i en längre tid, säger HIFK:s tränare Birgitta Lindholm till Yle Sporten.

Klubbarna har kommit överens om att spela båda matcherna i den första omgången i Helsingfors. Trots att HIFK inte får spela i sin egentliga hemmahall i Berghäll utan möter Colegio de Gaia i Britas, så ska laget kunna dra nytta av hemmaplansfördelen.

– Ekonomiskt är det här ett dyrare alternativ för klubben, men som tränare är jag väldigt nöjd över att båda matcherna spelas i Finland. Våra motståndare har under de senaste åren spelat största delen av sina Europacupmatcher på hemmaplan. Vi ska försöka dra en så stor nytta av detta som möjligt.

Knappt med information

I HIFK-lägret har man försökt få tag på videomaterial från Colegio de Gaia:s matcher med dålig framgång. Birgitta Lindholm tror sig ändå ha koll på vad som komma skall.

– Jag har försökt få tag på material via portugisiskornas tidigare motståndare utan resultat. Jag har ändå sett ett par matcher via internet så jag vet lite hur de kommer att spela.

– De har 3–4 landslagsspelare samt en förstärkning från Angola. Deras högernia Silva Vanessa är en av deras starkaste spelare och så har de duktiga centrar, berättar Lindholm.

Hur är det att möta ett lag som ni inte riktigt har koll på?

– Klart det är utmanande, men även inspirerande. Här hemma spelar vi år in och år ut mot samma motståndare. Europacupmatcherna tänder laget på ett annat sätt, säger Lindholm som förväntar sig att Colegio de Gaia kommer att ställa upp med ett 3-2-1-försvar.

Europacupmatcherna viktiga för HIFK

Trots att förra säsongen bjöd på två klara förluster i öppningsomgången av Challenge Cup så har klubben valt att satsa på turneringen även denna säsong.

– Challenge Cup är jätteviktigt för oss. Från föreningens sida har det kommit en klar signal om att HIFK även i fortsättningen satsar på att spela internationella matcher.

Har klubben råd med ytterligare Europacupmatcher om ni går vidare?

– Jag har diskuterat detta med lagledningen och det ska vi ha. Vårt enda mål är att ta oss vidare in bland de 16 främsta, säger Lindholm som är inne på sin tredje säsong som tränare för HIFK.

Var det en självklarhet att ni skulle delta i Europacupspelet?

– Det var det. Vi kom överens om detta redan i fjol trots att det blev fula förlustsiffror mot polskorna. Det är viktigt att spela internationella matcher regelbundet och jag skulle gärna se att flera finländska lag skulle delta för då kan vi också höja på landslagets nivå.

HIFK möter Colegio de Gaia på lördagen klockan 16 och på söndagen börjar matchen i Britas bollhall klockan 19.