Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minst 15 fartyg riskerade att köra på grund i våra kustvatten – Sjöfartscentralerna har haft fullt upp i år

En helikopterbild på ett lastfartyg i havet.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Rajavartiolaitos

Sjöfartscentralerna har i år i ingripit ovanligt många gånger för att förhindra grundstötning i våra närliggande vatten, uppger trafikstyrningsbolaget Fintraffic.

Under januari-juni i år ingrep sjöfartscentralerna 15 gånger i fartygens kurs för att förhindra eventuell grundstötning, vilket är fler fall än under hela fjolåret. År 2021 behövde centralerna ingripa i nio liknande fall.

Dessutom fick två farkoster navigeringshjälp i fjol, och två har behövt det i år också.

Centralernas sjöfartsstyrning ingrep då ett fartyg hade avvikit betydligt från sin rutt eller som höll på att köra mot grunt vatten.

Navigeringsfel bakom en del av fallen

Chefen för den operativa sjöfartsstyrningen Sari Talja uppger i ett pressmeddelande att det inte finns någon gemensam förklarande faktor till den stora ökningen men att fartygens navigeringsfel legat bakåt en del av fallen.

Enligt Talja har sjöfartscentralerna ingripit jämnt under halvåret och på ett geografiskt stort område.

Fintraffics tre sjöfartscentraler övervakar fartygstrafiken i Finlands kustområden alla dagar om året med uppgift att förhindra olyckor till sjöss. Centralerna ligger i Åbo, Helsingfors och Villmanstrand (den sistnämnda övervakar Saimentrafiken).

Åbo sjöfartscentral är i sin tur uppdelad i tre sektioner, Arhipelago för Skärgårdshavet, West Coast för Bottenhavet och Bothnia för Bottenviken.

Källa: STT, Pressmeddelande från Fintraffic