Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Historiskt lågt väljarstöd för Centern i Yles partimätning – partiets formkurva pekar klart nedåt

Partimätning.
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Centern gör nu sitt sämsta resultat någonsin och landar på 10,3 procent. Den förra bottennoteringen gjorde Centern i december 2019 då partiet var nere i 10,6 procent.

Annars är det stabilt.

I toppen hittar vi som vanligt Samlingspartiet på 24,2 procent. SDP landar på andra plats med ett väljarstöd på 19,3 procent. Trea är Sannfinländarna som går framåt med en knapp procentenhet och nu har ett väljarstöd på 17,1 procent.

Annika Saarikko.
Bildtext Formkurvan pekar nedåt. Centern läcker mot Sannfinländarna. I viss mån försvinner också centerväljare till Saml och sofflocket. På bilden partibasen Annika Saarikko.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Centern backar 1,4 procentenheter

Den mest i ögonen fallande förändringen står Centern för. C backar med 1,4 procentenheter i förhållande till septembermätningen och noterar nu historiskt låga siffror.

Den förra bottennoteringen gjorde Centern i december 2019 då partiet var nere i 10,6 procent. Den nya bottennoteringen för Centern är 10,3 procent.

Centern läcker i första hand - enligt Taloustutkimus - mot Sannfinländarna. I viss mån försvinner också centerväljare till Samlingspartiet och sofflocket.

Centerns formkurva har varit nedåtgående länge. Oktobermätningen säger inte mycket om hur Centern klarar sig i vårens riksdagsval, konstaterar man på Taloustutkimus, men Centern kvalar med stor sannolikhet inte in i topptrion. De platserna fördelas mellan Saml, SDP och Sannf. Ordningsföljden ser vi när vi kommer närmare valet.

Anna-Maja Henriksson puoluejohtajien vaalitentissä Yle 18.03.2019
Bildtext Stabilt för småpartierna. SFP landar på 4,2 procent, KD på 3,3 procent och Rörelse Nu på 1,7 procent. På bilden SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Småpartierna håller ställningarna

I övrigt är det oerhört stabilt. De gröna backar en aning och har nu 9,4 procent av väljarkåren bakom sig. VF går aningen framåt och landar på 8,4 procent.

Småpartierna SFP, KD och Rörelse Nu håller ställningarna. SFP landar på 4,2 procent, KD på 3,3 procent och Rörelse Nu på 1,7 procent. Kasten i den här gruppen är försumbara.

Taloustutkimus intervjuade 2714 finländare under perioden 08.09.2022-04.10.2022. Av dem uppgav 69,4 procent vilket parti de skulle rösta på om riksdagsval hölls nu. Åland ingår inte i mätningen. Felmarginalen är +- 1,9 procentenheter.