Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmarks statsminister Mette Frederiksen utlyste nyval

Uppdaterad 05.10.2022 14:35.
En rödklädd kvinna framför en svart mirkofon.
Bildtext Mette Frederiksen har varit statsminister i Danmark sedan år 2019. På onsdagen utlyste hon nyval till den första november.
Bild: Liselotte Sabroe/EPA-EFE/All Over Press

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kallade till presskonferens klockan 14 finsk tid. På presskonferensen utlyste hon nyval till Folketinget.

Frederiksen och andra ministrar träffade drottning Margarethe på onsdagsförmiddagen för att informera om att det blir nyval. Valet hålls den första november.

På presskonferensen sade Frederiksen att tidpunkten är dålig, men att nyval är något ett flertal i Folketinget önskar.

– Mitt i en internationell kris – säkerhetspolitisk, energipolitisk, ekonomisk – så är det förstås egendomligt med ett folketingsval, sade hon.

Socialdemokraten Frederiksen sade också att det är dags för en ny sorts regerings i Danmark, och att hennes parti nu vill skapa en bred regering med partier från båda sidor av den politiska mitten.

DR:s politiska analytiker Jens Ringberg säger att valet blir speciellt eftersom alla har varit förberedda på att det blir nyval. I vanliga fall kommer meddelandet om nyval som en större överraskning.

– Det är en lite ovanlig situation, säger Ringberg.

Folketinget har inga fasta mandatperioder, utan statsministern måste utlysa nyval senast fyra år efter det senaste valet. Mette Frederiksen har varit statsminister i Danmark sedan år 2019, och hade sju månader kvar till tidsgränsen.

Radikale venstre ville fälla regeringen

Ryktena om nyval hade gått heta i Danmark de senaste dagarna, rapporterar DR.

Den socialdemokratiska regeringens stödparti Radikale Venstre meddelade i början av sommaren att de fäller regeringen om nyval inte har utlysts då Folketinget öppnar, eftersom de inte har förtroende för regeringen längre. Bakgrunden är minkskandalen som briserade i Danmark under coronapandemin.

Folketinget öppnade i går, och i morgon skulle en omröstning om förtroendet för regeringen ha kunnat äga rum.

Frederiksen hade också själv indikerat att nyval är på väg.

– Månne inte. Det närmar sig, svarade hon i går på frågan om ett möjligt nyval, vid Folketingets öppnande.

Källor: DR, TV2

Artikeln uppdaterades med Mette Frederiksens uttalande om att hon utlyser nyval.