Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börspriset på el kan gå på minus – i teorin kan man sänka elräkningen genom att förbruka el

Uppdaterad 06.10.2022 10:34.
Stickkontakter.
Bildtext I teorin kan konsumenter med börsel sänka elräkningen genom att använda mera energi då det blåser riktigt ordentligt. I praktiken kommer vanliga kunder ändå troligtvis att få betala något för elen då marginaler, överföringsavgifter och elskatter beaktas.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Priset på börsel blir billigare då vinden blåser hårdare och elen kan produceras med vindkraft. Under korta perioder kan priset på börsel även vara på minus.

Elbörsen Nordpool följer med och gör prognoser på börselens pris. På natten den 6.10.2022 gick börspriset på minus mellan klockan 23 och 05 finsk tid. Priset varierade under natten mellan -0,009 och -0,099 cent per kilowattimme.

Jukka Leskelä, vd för branschorganisationen Energiindustrin, förklarar att det inte är så märkvärdigt att börspriset på el går på minus. Det här var till och med ganska vanligt i Tyskland och Danmark innan energikrisen.

– Då är det förstås inte värt att producera el för marknaden där. Vi har säkert haft liknande situationer i Finland då vindkraften producerat mycket.

Vindmöllor.
Bildtext Kraftiga vindar gör att en stor del av elen kan produceras med vindkraft.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Enligt Leskelä beror det låga börspriset den 6.10 på att tillgången på el har ökat enormt. Produktionen av vindkraft ökade och växte med mer än 3 000 megawatt.

Dessutom producerade den andra reaktorn i Lovisa 500 megawatt. Elpriset bestäms utgående från tillgången och då den stiger fort kan börspriset sjunka rejält.

Tre vindkraftverk i ett skogslandskap.

Elproduktionen i Finland ändrar radikalt redan de närmaste åren: Det fossila fasas ut medan kärnkraft och vindkraft tar över

Det investeras så mycket i elproduktion i Finland just nu att vår energipalett kommer att se helt annorlunda ut redan inom ett par år. Först ökar kärnkraften, men den kan gås om av vindkraften redan under det här årtiondet.

Producenten betalar för att du förbrukar el då priset är på minus

Att priset går på minus innebär, precis som det låter, att producenten då är tvungen att betala för att du använder el. Din elräkning kan alltså i teorin bli aningen lägre om du förbrukar el då börspriset är negativt.

Leskelä poängterar ändå att en kund oftast har någon marginal på sitt elavtal. Dessutom ska elskatt, och elöverföring betalas.

– Antagligen är man nog tvungen att betala något i slutändan, men om vi talar endast om elenergi så kan priset för en stund vara under noll.

Jukka Leskelä, vd för branschorganisationen Energiindustrin.
Bildtext Kunder med börsel är antagligen tvungna att betala för elen trots att börspriset går på minussidan. Det här tack vare marginaler, elskatt och elöverföringsavgifter, förklarar Jukka Leskelä, vd för branschorganisationen Energiindustrin.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Kunder med börsel bör alltid följa med prisutvecklingen

Ett negativt pris på börselen kommer antagligen också vara en kortlivad historia.

– Särskilt vindkraftsproducenterna i Finland säljer inte så mycket el i förväg och de får inget stöd om priset är på minus. Det lönar sig alltså för dem att köra ner en del när en sådan här situation uppstår.

Enligt Leskelä bör man som kund med börsel noggrant följa med börspriset eftersom det varierar så kraftigt.

– När det är billigt kan man passa på att ladda apparater, tvätta kläder och bada bastu. Så här kan man spara mycket pengar.

Artikeln uppdaterades kl. 14.07 med uppgifter om att priset på börsel kommer att vara på minus under flera timmar.

Artikeln uppdaterades med tempusböjningar 6.10.2022