Hoppa till huvudinnehåll

Sport

U21-landslagets nya lots Mika Lehkosuo är imponerad av det norska skolsystemet – dotterns schema var ögonöppnande: ”Jag är avundsjuk”

Mika Lehkosuo i närbild.
Bildtext Mika Lehkosuos sejour i Norge gick inte som på Strömsö.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Mika Lehkosuo återvänder till Finland vid årsskiftet då han tar över som huvudtränare för U21-landslaget. Åren i Norge var ingen dans på rosor, men han säger sig vara en bättre tränare nu än för tre år sedan.

Mika Lehkosuo var ett hett tränarnamn på den finländska fotbollsscenen under sina år i Honka och HJK. Flytten till norska Kongsvinger 2020 blev emellertid inte en framgångssaga.

Kongsvinger gick knackigt och Lehkosuo blev förflyttad från huvudtränarposten till andra uppgifter under slutet av sin första säsong.

– Det är aldrig en trevlig känsla då man inte lyckas. Jag har alltid försökt lära mig något av motgångar och jag upplever att jag gjorde det också den här gången. Jag är en bättre tränare nu, säger Lehkosuo till Yle.

Ny sejour utomlands möjlig

Lehkosuo är fortfarande anställd av Kongsvinger, men inte som tränare.

Han har haft ambitioner att återvända till tränarsysslan en tid. Bollförbundet hörde med andra ord av sig i grevens tid.

– Jag hade bestämt mig under sommaren att jag vill vara huvudtränare igen. Nu har jag fullt fokus på U21-landslaget, men jag upplever att jag har ett par årtionden kvar som tränare. Kanske jag hinner göra en sejour till utomlands, säger han.

Mika Lehkosuo.
Bildtext Mika Lehkosuo lotsade HJK till mästare tre gånger.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Varje dag gymnastik i högstadiet

Den 52-årige Lehkosuo fick under sina tre år i Norge en god insyn i den norska idrottskulturen. Han är oerhört imponerad av de norska högstadie- och gymnasieelevernas förutsättningar att idrotta.

– Min dotter går i högstadiet. Hon har två timmar gymnastik på skolschemat varje dag, fem dagar i veckan. Det säger en del om hur skolvärlden är uppbyggd. Den ger ungdomarna helt andra möjligheter att röra på sig och idrotta.

Han drömmer om att eleverna i Finland skulle kunna idrotta och motionera avsevärt mer i samband med skoldagarna.

– Att förändra vårt skolsystem skulle kräva stora politiska beslut. Hoppas det blir verklighet någon dag. Jag är avundsjuk då jag med finländska ögon ser på det norska systemet.

Norge har lyckats fostra flera toppspelare de senaste åren med Erling Braut Haaland i spetsen. Herrlandslaget har inte kvalificerat sig för ett stort slutspel på 22 år men framtiden ser lovande ut.

– Fotbollen är nummer ett i Norge. Man började satsa stenhårt på juniorfotbollen och akademier för 10–15 år sedan. Det är säkert en bidragande orsak till att man lyckats fostra spelare ända till världseliten, säger Lehkosuo.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel: ”Suomeen valmentamaan palaava Mika Lehkosuo vaikuttui norjalaisesta koulujärjestelmästä – tyttären lukujärjestys osoittaa eron kotimaahan”