Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Liz Truss höll tal: ”Tillväxt, tillväxt och tillväxt" – blev avbruten av klimataktivister

Storbritanniens premiärminister Liz Truss håller sitt linjetal under den sista dagen av de konservativas årliga partikonferens.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Liz Truss håller sitt linjetal under den sista dagen av de konservativas årliga partikonferensunder i Birmingham.
Bild: Lehtikuva

Liz Truss talade på onsdagen till sina Tory-kolleger och försökte försvara de störningar som hennes ekonomiska politik orsakar.

Efter en rad U-svängar och en intern splittring inom det konservativa partiet presenterade Storbritanniens premiärminister Liz Truss på onsdagen sin vision för landet. Hon sa att hon tänker gå vidare med sina planer, och att status quo inte är ett alternativ.

Truss sa i sitt linjetal på de konservativa Tory-medlemmarnas partikonferens i Birmingham att hon kommer att sänka landets skattebörda. Enligt henne kommer det konservativa partiet alltid att vara ett parti för låga skatter.

Jag kommer inte att tillåta antitillväxtkoalitionen att hålla oss tillbaka

Hon lovade att hålla fast vid sin plan att omforma Storbritanniens ekonomi genom skattesänkningar och avreglering i ett försök att få slut på år av trög tillväxt.

Hon sa att hon står för ”tillväxt, tillväxt, tillväxt” och att det finns en ”anti-tillväxtkoalition” i Storbritannien som hindrar det.

– Jag kommer inte att tillåta anti-tillväxtkoalitionen hålla oss tillbaka.

Hon sa också att det är rätt att Englands centralbank slår fast räntorna självständigt, utan inblandning från politiker.

Hon nämnde också energikrisen och talade om stöd till människor som har problem med höga elräkningar.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss anländer tillsammans med man Hugh O'Leary till de konservativas partikonferens i Birmingham den 5 oktober 2022.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Liz Truss anländer tillsammans med sin man Hugh O'Leary till de konservativas partikonferens i Birmingham den 5 oktober 2022.
Bild: Lehtikuva

Kämpar med att bygga sin auktoritet

Truss tillträdde nyligen sin post efter att ha vunnit en partiledaromröstning.

Truss kämpar med att återställa sin minskande auktoritet efter en kaotisk första månad.

Hon uppmanade sitt bräckliga parti att hålla ihop och hjälpa till med att förändra ekonomin och landet.

Truss berättade för publiken att hon vill bygga ”ett nytt Storbritannien för en ny era”.

– Den politiska debatten har alltför länge dominerats av hur vi fördelar en begränsad ekonomisk paj. Istället måste vi få pajen att växa så att alla får en större skiva. Det är därför jag är fast besluten om att bryta oss ut ur den här cirkeln med hög skatt och låg tillväxt.

Greenpeace-demonstranter avbröt premiärministerns tal

Demonstranter med en Greenpeace-skylt avbröt premiärminister Truss redan i början av hennes tal. Två demonstranter hann hålla uppe en skylt innan de leddes bort av säkerhetspersonal.

De ville ställa regeringen till svars för löften om minskade koldioxidutsläpp. Demonstranterna motsatte sig regeringens stöd för fracking.

De höll upp en skylt där det stod ”Vem röstade för detta?”. Skylten var en tydlig påminnelse om att Truss blev premiärminister med rösterna från bara 80 000 Tory-aktivister, och inte med ett stöd från landet i stort.

Greenpeace-demonstranter stör Storbritanniens premiärminister Liz Truss som håller sitt linjetal på den sista dagen av den årliga konservativa partikonferensen i Birmingham  den 5 oktober 2022.
Bildtext Greenpeace-demonstranter stör Storbritanniens premiärminister Liz Truss som håller sitt linjetal på den sista dagen av den årliga konservativa partikonferensen i Birmingham den 5 oktober 2022.
Bild: Lehtikuva

När demonstranterna eskorterades ut ur salen sa Truss: ”Låt oss föra bort dem”. Hon tillade skämtsamt: ”Längre fram i mitt tal ska jag prata om anti-tillväxtkoalitionen. Jag tror att de kom till hallen lite för tidigt”.

Premiärministern lyfte i sitt tal upp ”sina största hits” från de senaste veckorna – men ingen ny policy, ”ingen kanin ur hatten”, säger BBC-reportern Nick Eardley i sin analys av talet.

Efter de senaste dagarnas turbulens fokuserade Truss i stället på att sälja sin ekonomiska vision och övertala folk om att det skulle fungera.

Många Tory-medlemmar är ändå entusiastiska över Truss vision om en mindre stat, lägre skatter och mindre reglering. Den stora frågan nu är om allmänheten kommer att köpa planen.

Truss erkände sin u-sväng då hon tvingades dra tillbaka sin budgetplan

Också inom de egna leden har stödet för premiärminister Truss vacklat. Hon har utsatts för en tilltagande press från Tory-medlemmar. En del anser att hon måste hålla fast vid sina tidigare löften om utökade förmåner för välbärgade.

Liz Truss gjorde dock nyligen en u-sväng då hon tvingades dra tillbaka viktiga delar av sitt hårt kritiserade budgetförslag. Hon ville slopa den högsta inkomstskatten på 45 procent – men måste dra tillbaka förslaget på grund av den hårda kritiken från en mängd olika håll.

Den ursprungliga planen var att bortfallet i skatteintäkter skulle kompenseras med lån – trots de höga räntorna. Oppositionen anklagade henne då för att bevilja de rika skattelättnader som skulle betalas av de mindre bemedlade. Truss försvarade sig med att lägre skatter för höginkomsttagare skulle leda till högre tillväxt.

Pundet sjönk till en rekordlåg nivå mot dollarn, och Bank of England tvingades ingripa för att stödja obligationsmarknaden och stoppa en vidare ekonomisk kris.

Jag förstår och jag har lyssnat

Truss erkände nu i sitt tal den u-sväng hon nyligen gjorde då hon tvingades dra tillbaka sina skattelöften. Hon upprepade att hon ”förstår och har lyssnat”.

Hon sa att de återstående skattesänkningarna – som påverkar stämpelskatt, folkförsäkring och bolagsskatt – skulle hjälpa Storbritannien att bryta sig ur vad hon beskrev som en spiral av ”hög skatt, låg tillväxt”.

Premiärministern signalerade att omvälvningar är på väg och att ”då det sker förändringar finns det störningar”. Hon tillade att alla inte kommer att stödja hennes planer, men att alla skulle gynnas.

Opinionsmätningar pekar nedåt

Mitt i Tory-turbulensen har oppositionspartiet Labour tagit en överväldigande ledning i opinionsmätningarna. Val behöver inte hållas förrän 2024, men många konservativa fruktar att partiet har ont om tid på sig att få upp stödsiffrorna.

Valexperten John Curtice sa innan Truss höll sitt tal att det finns ”alla ingredienser för valnederlag för de konservativa”.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, The Guardian