Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Internationella energimyndighetens chef i Helsingfors: ”Byt från bil till kollektivtrafik och sänk hastigheterna på motorvägarna”

Uppdaterad 05.10.2022 14:36.
Fatih Birol, chef för internationella energimyndigheten IEA, på Ständerhuset i Helsingfors
Bildtext Fatih Birol, chef för internationella energimyndigheten IEA, besökte Ständerhuset i Helsingfors i dag för att tala inför statsminister Sanna Marin och de andra i statsrådets ekonomiska råd.
Bild: Lehtikuva

Internationella energimyndigheten IEA:s chef Fatih Birol uppmanar hela Europa att göra väldigt mycket mer för att bli kvitt beroendet av ryska fossila bränslen.

När Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i slutet av februari tog det inte många dagar innan Internationella energimyndigheten IEA reagerade. I början av mars gav de ut rekommendationer för att minska Europas beroende av rysk naturgas, och lite senare för att minska beroendet av olja.

Tiopunktslistan från IEA innehåller många punkter som energimyndigheten hade talat om redan tidigare: redan innan kriget bröt ut varnade IEA för att Europas beroende av rysk energi är för stort, och att Rysslands minskade gastillförsel till Ukraina var ett tecken på spänningar.

– Tyvärr hade vi rätt, säger IEA-chefen Fatih Birol, på besök i Helsingfors på onsdag.

Många länder vaknar till allvaret först nu

IEA rekommenderade framför allt att länder slutar importera rysk gas och olja. Länder uppmanades försöka hitta andra leverantörer än de ryska, men också lägga naturgas och olja i förvar och spar, satsa på att bygga ut den förnybara energin samt förlänga livstiden för kärnreaktorer.

Med bland förslagen fanns också punkter om att spara energi: att minska inomhustemperaturerna i Europa med en grad skulle slå hårt mot den ryska krigsmaskinen.

– En del länder fann flera av förslagen som allt för radikala. Nu har de i allt högre grad accepterat dem, men jag önskar att Europa hade agerat mycket snabbare, säger Birol.

Energinationalism och nästa vinter oroar

Europa klarar den här vintern men måste spara inför nästa.

Fatih Birol menar att Europa som det nu ser ut kommer att klara den här vintern.

– Om det inte dyker upp några överraskningar, antingen politiska eller tekniska, och bara vintern inte är alldeles för lång och kall, kommer vi att ta oss igenom den med bara några blåmärken.

Men när våren kommer säger Birol att många länder i Europa kommer att se att energilagren sinat och är nere på 25–30 procent.

Också det här är alltså en orsak att spara energi i vinter: efter den här vintern kommer det att finnas behov av att bygga upp lagren av gas och olja igen.

Fatih Birol, chef för internationella energimyndigheten IEA, på Ständerhuset i Helsingfors
Bildtext Det finns mycket Europa ännu kan göra för att minska sitt beroende av rysk energi, säger Fatih Birol på IEA.
Bild: Lehtikuva

Det han önskar nu är solidaritet och stärkt samarbete mellan de europeiska länderna i energifrågorna.

– Om alla ser till bara sina nationella behov kan de negativa följderna gälla mycket mer än energi.

Har de europeiska länderna gjort tillräckligt för att spara energi?

– Vi har sett en klar minskning i energianvändningen, driven av två faktorer: för det första de höga elpriserna, för det andra de sparåtgärder en del länder tagit till. Men räcker det? Absolut inte.

”Gör kollektivtrafiken gratis och sänk hastigheten på motorvägar”

Europa kunde göra betydligt mer för att minska sin användning av gas och olja, säger Birol, och riktar i det här skedet särskilt fingret mot transportsektorn.

– Det behöver fattas beslut som flyttar mer av den privata transporten från bilarna till kollektivtrafiken. Den kunde vara gratis eller åtminstone väldigt mycket billigare. Jag skulle gärna också se att länderna sänker hastighetsbegränsningarna på motorvägar.

Vi kan inte bara förlita oss på folkets goda vilja för att spara energi

– Och än en gång: både offentliga och kommersiella byggnader måste börja reglera sin värme för att spara energi. Vi kan inte bara förlita oss på folkets goda vilja för att spara energi.

Rekommendationerna är alltså de samma som redan gavs i mars. Birol vädjar till beslutsfattarna i Europa:

– Vi är mitt i ett krig. Det är bättre att göra något nu än att behöva skrida till ännu mer extrema ekonomiska åtgärder senare.

Tre vindkraftverk i ett skogslandskap.

Elproduktionen i Finland ändrar radikalt redan de närmaste åren: Det fossila fasas ut medan kärnkraft och vindkraft tar över

Det investeras så mycket i elproduktion i Finland just nu att vår energipalett kommer att se helt annorlunda ut redan inom ett par år. Först ökar kärnkraften, men den kan gås om av vindkraften redan under det här årtiondet.