Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fyra års fängelse för dråpförsök efter misslyckad drogaffär i Kuppis

Flygbild av Citymarket i Kuppis, med gröna träd i koloniträdgården framför.
Bildtext Pojken sålde ”droger” för 2 600 euro vid Citymarket, men blev skjuten i benet då köparen märkte att denne blivit lurad.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Mannen sköt mot en 17-åring som hade försökt lura honom. Pojken påstod att paketet innehöll 50 Subutex-tabletter, men det bestod av allergimediciner.

Den 31-åriga mannen dömdes nu till fyra års fängelse för försök till dråp. Domen gavs på onsdagen i Egentliga Finlands tingsrätt.

Händelserna fick sin början genom ett bedrägeri med droger tidigt på morgonen den 20 juni i somras. En 17-åring och hans vänner hade i en chatt meddelat att de säljer Subutex. De gjorde ett paket och träffade köparen vid Citymarket i Kuppis i Åbo.

17-åringen fick 2 600 euro för paketet. Men 31-åringen som kommit för att köpa droger märkte snabbt att det inte var Subutex och att han hade blivit lurad. Då flydde 17-åringen genast med pengarna.

Den lurade mannen sprang efter pojken och sköt tre skott med sin pistol på nära håll. Då skotten avfyrades var avståndet från mannen till pojken mellan fem och tolv meter.

Ett av skotten träffade 17-åringen i låret. Enligt domen var det rena turen att skotten inte träffade något större blodkärl eller något annat livsviktigt organ i kroppen.

Måste ha insett att pojken kunde ha dött

Tingsrätten anser att 31-åringen hade förberett sig på att han kunde bli lurad genom att han hade tagit med sig ett vapen. Eftersom det var ett skjutvapen, ett kort avstånd mellan de två personerna, och eftersom 31-åringen sprang så att vapnet inte hölls stadigt i handen, så måste han ha insett att skotten mycket troligt kunde leda till pojkens död.

Därför dömdes mannen till fyra års fängelse för försök till dråp, narkotikabrott, skjutvapenbrott och för att ha orsakat fara. Han ska också betala ersättningar till den skjutna pojken och till tre flickor som råkade befinna sig på samma plats och var i livsfara då mannen sköt med sin pistol.

Mannens två kompisar, som också kommit med vid drogaffären, dömdes till villkorliga fängelsestraff för skjutvapenbrott och narkotikabrott. Drogerna hittades i deras bostäder då polisen senare sökte igenom dessa.

Den 17-åriga pojken dömdes till böter för försök till bedrägeri begått som ung person.

Pojkens kompisar frikändes. De var också åtalade för försök till bedrägeri.