Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Yle Nyhetsskolan: Hur ser du på framtiden? Vad ska det bli av dig? Gymnasiets ettor och treor svarar

Uppdaterad 11.10.2022 11:03.
Jessica Hermanson, Moa Höstman, Ronja Lindedahl och Fanny Lehtonen. Tvåor i Vasa övningsskolas gymnasium.
Bildtext Jessica Hermanson, Moa Höstman, Ronja Lindedahl och Fanny Lehtonen ville veta hur ettor och treor upplever sin gymnasietillvaro.
Bild: Yle Nyhetsskolan / Yle

De flesta abiturienter är nervösa inför studentskrivningarna. De är inte helt säkra på vad de ska göra efter gymnasiet. Ettorna verkar obekymrade och förväntansfulla. Vad som händer efter gymnasiet bekymrar inte ännu.

Doften av skolmat sprider sig i luften när eleverna på Vasa Övningsskola samlar sig för lunch. Stämningen är positiv, solen skiner och sommarlovet är ännu fräscht i minnet när vi går runt och intervjuar gymnasiestuderande.

Ettorna och treorna rör sig fram i samma hav av studerande, men ändå finns det flera olikheter mellan de två grupperna.

Gymnasiepodden - Hur tänker ettor och treor på sin tillvaro i Vasa övningsskolas gymnasium?

3:20

Vad förändras för en gymnasielev under tre år i skolan?

Vi har begett oss på en rundtur runt skolan, med just den frågan i tankarna. Vi intervjuade slumpmässigt både ettor och treor.

– Jag valde gymnasiet för att det är allmänbildande, inte för att det skulle hjälpa mig att nå min dröm.

Den förväntansfulla ettan motiverar sitt val av utbildning med en ganska vanlig syn på gymnasiestudier, att gymnasiet främst är till för dem som inte vet vad de ska göra i framtiden. En del av treorna på Vasa Övningsskolas gymnasium håller med.

– Jag valde gymnasiet för att dra ut på tiden, för att jag inte vet vad jag ska göra i framtiden.

Svaren på frågan ”vad är din dröm” varierar stort. I skolan hittar vi allt från konstnärliga själar till framtida doktorer. Ändå går de alla i samma skola och har ett gemensamt mål: att ta studenten!

en lång skolkorridor med skåp på ena väggen och kapphängare på den andra
Bild: Vasa övningsskola / Yle

Till vår förvåning hade fler ettor sina framtidsplaner på det klara, medan treorna ännu var osäkra.

Här måste vi ändå hålla oss kritiska eftersom resultatet bara kan vara ett sammanträffande. Men vi fick oss ändå en tankeställare: Kan gymnasiet verkligen ses som en ögonöppnare och vägledare för unga studerande?

Vi tror inte att treorna är mindre ambitiösa än ettorna, utan att de kanske bytt perspektiv under gymnasietiden. Kanske de ännu ivriga ettorna också hinner ifrågasätta sina framtidsplaner innan de tar studenten.

Vi fortsatte med att fråga eleverna hur de känner inför studentskrivningarna, med tanke på att de närmar sig med stormsteg för treorna.

Ett flertal treor svarade att de nog är nervösa, men att de bara måste fokusera på att läsa nu. Treorna blev förvånade över att få veta att ettorna hade svarat att de redan är stressade.

Flera ettor tyckte redan under den andra veckan av gymnasiet att studentskrivningarna verkar läskiga. En trea kommenterade att ettorna inte har skäl att vara stressade i ett så tidigt skede, bara de gör goda anteckningar på lektionerna och följer med.

Interiör från en äldre skolbyggnad med högt i tak och dekorativa pelare
Bildtext Det är högt i tak och brett mellan väggarna i Vasa övningsskola.
Bild: Vasa övningsskolas gymnasium / Yle

Vi upplevde att vår rundfrågning i gymnasiets stämningsfulla korridorer med olika studerande var lyckad. Vi märkte flera skillnader mellan ettor och treor, vilket också var vårt mål.

Överlag ställde treorna ivrigare upp på att bli intervjuade än ettorna. Men vi klandrar inte ettorna, eftersom miljön för dem fortfarande är så obekant.

Det finns både likheter och skillnader i ettornas svar. Det viktigaste kanske är att de trivs i skolan och vi som gjort rundfrågningen har lätt att hålla med. Man trivs verkligen i Vasa Övningsskolas stämningsfyllda korridorer.

Text: Artikeln är skriven av Fanny Lehtonen, Jessica Hermanson, Moa Höstman och Ronja Lindedahl i Vasa övningsskolas gymnasium i samarbete med Yle Nyhetsskolan.

Nyhetsskolan i ett nötskal

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att dels visa de unga hur de kan skilja på sant och falskt i medierna, och dels att låta dem göra egna nyheter. Nyhetsskolans beskrivning.