Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsdirektör Petra Theman: ”Det är självklart att jag alltid lobbar för Raseborg då jag får tillfälle”

Kvinna med långt hår sitter i röd soffa och ser ner mot sin mobil.
Bildtext Det är många som tar kontakt och vill bjuda in stadsdirektören till olika tillställningar. Theman hade överraskats av ett ösregn utomhus strax innan bilden togs då hon besökte Yle Västnylands morgonprogram 5.10.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Raseborgs stadsdirektör Petra Theman kalender är fullspäckad och hon har träffat många raseborgare under hösten. Hon diskuterar aktuella frågor med nyinflyttade och med dem som har bott länge i staden.

Petra Theman har under sina första tre månader som stadsdirektör i Raseborg besökt de flesta byar och träffat allt från bebisar till äldre raseborgare. Hon berömmer samarbetet med stadens förtroendevalda och betonar vikten av att jobba tillsammans.

Theman är den tidigare diplomaten som älskar att renovera gamla hus och som man kan stöta på i den lokala järnaffären. Och nu har hon ett nytt renoveringsobjekt. Hon är nybliven ägare till ett litet hus i Leksvall, väster om Ekenäs.

Hon kom fram till att hon vill bo på landet och valet föll sist och slutligen på huset i Leksvall som ligger i närheten av friluftslederna kring Källviken.

– Det är ett äldre hus med stockstomme. Det är litet och jag kallar det för torpet.

Tackar ja till inbjudningar

Theman började sitt nya jobb i juli och säger att hon under sin första tid i Raseborg medvetet har velat vara så tillgänglig som möjligt. Raseborg har ett väldigt aktivt föreningsliv och hon har träffat människor från olika föreningar och besökt olika idrottsevenemang.

– Kalendern är nog ganska fullspäckad. Om det passar så försöker jag tacka ja till olika sorters inbjudningar.

Ett gäng personer kring ett mötesbord. De ler mot kameran.
Bildtext Theman träffade representanter för byarna i Raseborg på byaforumets möte i september.
Bild: Jennifer Gammals

Diskussioner och att höra olika parter och få olika synvinklar är något som Petra Theman vill satsa på.

Hon betonar vikten av att prata med både nyinflyttade och dem som har bott länge i staden. Hon har diskuterat fritidsmöjligheter, skolor, daghem, parker och mycket annat.

– Det är ganska underbart att diskutera med sådana som relativt nyligen har flyttat till Raseborg. De ser på staden med andra ögon än de som har bott här länge.

Mopedträff i Karis

Hon har också träffat stadens personal och besökt de olika enheterna i staden. Den första oktober hade hon prickat in ett besök på ungdomsgården i Karis och passade då också på att träffa unga mopedister. Och flera ungdomar dök upp.

– Vi hade ett tiotal 15-åriga pojkar och några föräldrar med plus en polis. Jag ville höra de tänker. Det var en jättebra diskussion.

En fråga som de diskuterade var att staden inte har något inhägnat ställe där det går att köra moped.

– Vi diskuterade vad för slags ställe de skulle önska sig och också lite andra frågor som 15-åriga pojkar funderar kring. Det var jag jätteintresserad av att höra.

Kvinna iklädd svart och med långt hår ler mot bilden. Hon står vid ett staket.
Bildtext Theman har flyttat till Raseborg och kommit fram till att hon vill bo på landsbygden.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Theman betonar vikten av att alla i Raseborg samarbetar: förtroendevalda, tjänsteinnehavare, invånare, näringsliv med mera.

– Vi kan ha olika åsikter, vi kan närma oss frågor på olika sätt, men jag tror nog att vi klarar av att samarbeta och jag tycker att det har varit jättebra stämning mellan förtroendevalda och mig.

Petra Theman ser sig inte som ensam kvinna på täppan utan hon vill samarbeta med stadens tjänsteinnehavare och förtroendevalda.

– Det handlar om att alla har ett intresse för gemensamma frågor, att man vill jobba för Raseborg och raseborgare och det uppfattar jag att vi faktiskt har.

Theman har till exempel satt sig ned med stadens förtroendevalda och med ordförandena för de olika nämnderna för att fråga dem varför de är med i politiken och vad de är intresserade av.

Lobbar utanför Raseborg

Det är inte endast inom staden som Theman använder sig av sin diplomatiska förmåga för att knyta kontakter och få människor att samarbeta för Raseborgs bästa.

– Jag har sagt att jag är Raseborgs ansikte utåt och det är självklart att jag alltid lobbar för Raseborg då jag får tillfälle.

Hon understryker att lobbning är en mångfacetterad fråga.

– Det handlar om att fixa till fungerande förhållanden och att rikspolitiker och även förstås tjänstemännen vid till exempel Regionförvaltningsverket eller Nylands förbund litar på oss och på vårt omdöme och vill höra oss.

Viktigt med goda kontakter till välfärdsområdet

Vid årsskiftet sker en enorm förändring då välfärdsområdena tar över social- och hälsovården. Stadsdirektör Petra Theman poängterar att det är viktigt att invånarna får information om allt som förändras vid årsskiftet.

– För några veckor sedan insåg jag att jag tror att ingen riktigt förstår magnituden av det hela.

Stadsdirektör Petra Theman: Jag har träffat raseborgare från bebisar till hemvårdens kunder

13:13

I början av oktober avbröt stadsstyrelsen planerna på att bygga ett äldreboende på Liljedahlsgatan i Ekenäs. Prislappen hade stigit med 50 procent efter att offerterna kom in och tiden för staden att fatta beslut om social- och hälsovårdsfrågor rinner ut vid årsskiftet.

Petra Theman tror också här på vikten av samarbete och goda kontakter till välfärdsområdet för att tillsammans fundera på frågan. Trots att kommunerna från och med årsskiftet inte längre kan eller får sköta social- och hälsovården så är det fortfarande kommunerna som har hand om planläggningen.

– Nu finns det redan folk i välfärdsområdet som vi kan förhandla med och det fanns det inte tidigare, så vi har nog fått löfte om att vi tillsammans med dem kan fundera vidare på den här frågan. Jag tror att det finns väldigt många olika lösningar.

Hoppas läkarbristen lättar

Theman tror också att social- och hälsovårdsreformen kan vara positiv för invånarna i Raseborg och att läkarbristen ska lätta.

– Förhoppningsvis blir det lättare att kunna ge resurser och flytta på resurser inom ett stort område. Välfärdsområdet har ju också en helt annan position att förhandla med till exempel Helsingfors universitets centralsjukhus än vad enskilda kommuner har.

Theman säger att hon förstår att många kan känna att de är utsatta och att de inte har möjlighet att påverka.

– Med god vilja och genom att vi på den kommunala sidan känner dem som bestämmer i välfärdsområdet så tror jag nog att vi får det att fungera.

Diskussion om artikeln