Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En dvärgskarv observerades för andra gången i Finland i år – ovanligt att se fågeln i Norden

En dvärgskarv flyger ovanför havet. Stenar syns i vattnet.
Bildtext Dvärgskarven är ungefär lika stor som en gräsand och den ser ut som en storskarv i miniformat. Här flyger en dvärgskarv i Esbo.
Bild: Petteri Hytönen/Lehtikuva-handout

En dvärgskarv (Phalacrocorax pygmaeus) observerades i Esbo och i Helsingfors i dag på onsdagsförmiddagen, uppger Helsingforstraktens ornitologiska förening Tringa.

Dvärgskarven håller vanligtvis till på sydligare breddgrader och fågeln som skådades på onsdagen är den andra dvärgskarven som någonsin observerats i Finland, enligt Tringa.

I juli observerades en dvärgskarv i Siilinjärvi i Norra Savolax, men innan det var den senaste nordiska observationen från år 1913 då en dvärgskarv skådades i Sverige.

Dvärgskarven häckar i sydöstra Europa och i Centralasien. I Europa häckar dvärgskarven exempelvis i Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Grekland, Moldavien, Nordmakedonien, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovakien, Ukraina, Ungern och Österrike.

Tringa: Verkar inte vara samma individ som påträffades i juli

Tringa uppger att det var fågelskådaren Mika Teivonen som först hittade fågeln då han var på utflykt i Marens fågeltorn i Bredviken i Esbo. Senare på onsdagen sågs fågeln också på en klippa nära Drumsö.

”Minst hundra fågelskådare hann se dvärgskarven. Efter klockan halv ett sågs fågeln flyga upp mot sydväst och efter det sågs den inte igen”, säger Tringas verksamhetsledare Johannes Silvonen i ett pressmeddelande.

Silvonen säger till Yle Uutiset att det utifrån bilder som tagits av fåglarna som setts i Finland inte verkar vara samma fågel som skådades nu som den som observerades i juli.

– Fåglar som häckar på annat håll tappar ibland bort sig utanför sitt levnadsområde, säger Silvonen.