Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vintern kommer med alla tiders möjlighet för Krista Pärmäkoski att vinna guld – har gjort viktiga förändringar i träningen

Krista Pärmäkoski åker rullskidor.
Bildtext Krista Pärmäkoski får snart byta rullskidorna till normala skidor.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Den kommande vintern kan betyda alla tiders möjlighet att vinna karriärens första VM-guld för Krista Pärmäkoski. Hon har satsat på teknikträning för att vara i toppform i VM i Planica.

Krista Pärmäkoskis förberedelser för skidsäsongen har gått planenligt. Det är strax dags att byta rullskidorna till vanliga skidor och göra de sista träningslägren före säsongstarten i Ruka.

Först kommer Pärmäkoski att träna i norra Italien på glaciären i Val Senales och efter det i norra Finland.

Säsongen kör i gång 25-27 november i Ruka och vem som kommer att bli vinterns skiddrottning är helt öppet efter att Therese Johaug avslutat sin karriär.

– Jag upplever inte att jag har trycket på mig. Det finns alla möjligheter. Vi har en jämn och intressant säsong på kommande med många idrottare men ingen ensam favorit, kommenterade Pärmäkoski till Yle Urheilu.

– Jag kan vinna då jag har en bra dag. Jag kan vara tia då jag har en bra dag.

Hårda idrottare uteblir

Avstängningen av de ryska och belarusiska skidåkarna betyder att många hårda namn kommer att vara borta från vinterns tävlingar. Bland dessa finns bland annat Natalia Nepryajeva som tog tre medaljer i OS i Peking.

Enligt Pärmäkoski tycker hela det finländska landslaget att avstängningen är rätt.

– Vi har diskuterat saken inom laget och alla har tyckt att beslutet är det rätta. Hårda idrottare uteblir. Då läget förändras kan saken behandlas på nytt.

Stor möjlighet att vinna guld

Krista Pärmäkoski har tagit 12 VM- och OS-medaljer men ännu inget guld. I VM-tävlingarna i Planica har hon de bästa chanserna på 10 km med fri teknik, 30 km klassiskt och i skiathlon.

Pärmäkoski har under sin karriär många gånger tävlat i skuggan av de stora norska stjärnorna Johaug och Marit Björgen. Denna vinter är chanserna att vinna guld kanske större än någonsin tidigare.

– Säsongen får visa i vilken riktning resultaten börjar utvecklas. Men just nu vet jag att allt är möjligt.

Satsning på teknikträning

Krista Pärmäkoski har gjort en del justeringar i sitt träningsupplägg. Under denna säsong har man satsat framför allt på teknikträningar.

Enligt Pärmäkoski är det viktigt att tekniken hålls i skick då man är trött.

– Då man åker skidor med hård fart när man är trött borde skidåkningen tekniskt ännu vara bra. Det är svårt att utveckla snabbheten nu längre. Jag är rätt så snabb på längre distanser men inte snabb som sprintåkare.

Krista Pärmäkoski
Bildtext Pärmäkoski har satsat på teknikträning.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto tror att man med teknikträningen kan kapa sekunder, inte endast tiondelar. Enligt honom har Pärmäkoski ändå alltid varit en stark avslutare som håller tekniken i skick ända till slutet.

– Det blir lätt extra sekunder om man inte håller tekniken i skick då man är trött. Vi försöker bli ännu bättre tekniskt mot slutet av tävlingarna, kommenterar Haavisto.

Haavisto tror att allt flera lopp avgörs denna säsong i slutspurten jämfört med tidigare år.

– Nu finns det ingen överlägsen farthållare som kört hårt från början.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Urheilus artikel: ”Krista Pärmäkoskella on elämänsä tilaisuus voittaa arvokisakultaa – suomalaistähti teki tärkeän muutoksen harjoitteluun”

Diskussion om artikeln