Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cancerarbetet underlättas i Vasa – välfärdsområdet får apparat som upptäcker minsta lilla förändring i huden

Uppdaterad 06.10.2022 12:39.
Flera personer står och håller i en stor check på 70 000 euro.
Bildtext Personal på hudpolikliniken fick ta emot en check på 70 000 euro i onsdags.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

Österbottens välfärdsområde får en Fotofinder-apparat som används för undersökning av hudförändringar. Det här betyder att patienter inte längre behöver skickas till Karleby och Seinäjoki.

Hudtumörer, som till exempel melanom, ökar för varje år i Finland. Alla som får diagnosen melanom blir undersökta och uppföljda på hudpolikliniken, men inom Österbottens välfärdsområde har man inte haft alla instrument som krävs.

Men från och med årsskiftet tar man i bruk en Fotofinder-apparat. Onsdagen den 6 oktober överräcktes välfärdsområdet en check på 70 000 euro som möjliggör anskaffningen.

Fotofinder är en apparat som består av kamera, artificell intelligens och laser. Apparaten kan avläsa patientens alla födelsemärken på tre minuter.

Då födelsemärken mäts på nytt i samband med kontrollbesök kan Fotofinder upptäcka även minsta förändringar som skett i födelsemärkena. Apparaten effektiverar både diagnosticeringen och behandlingen av hudsjukdomar.

– Med Fotofinder kan man se en millimeters förändring, så man upptäcker tidigare ett födelsemärke som är ett melanom. Man räddar patienten på det sättet, konstaterar överläkare Johanna Hagman på hudpolikliniken.

– Det tar bort lite av oron som kanske sitter hos läkaren. Har jag sett allt och är allt i skick? Fast man dubbelkollar och fotograferar så är den här apparaten mycket mera precis.

En kvinna med läkarrock står i en korridor. Hon har en ansiktsmask för munnen.
Bildtext Johanna Hagman är glad över att även hudpolikliniken i Vasa nu är up to date med den senaste utrustningen.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

I Karleby och Seinäjoki har man haft Fotofinder sedan tre till fyra år tillbaka och patienter från Österbottens välfärdsområde har skickats dit för kontroll.

Ytterligare 50-100 patienter står i kö för att bli undersökta med Fotofinder och kan nu bli undersökta på hudpolikliniken på Vasa centralsjukhus i och med donationen.

Donationen görs av LokalTapiola Österbotten, Österbottens cancerförening och Medicinska stiftelsen i Vasa. Värdet på donationen är 70 000 euro.

– Vi är jätteglada och tacksamma över sponsorerna som gett oss möjligheten att följa upp födelsemärken här i det här området på rätt sätt, säger Hagman.