Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jouko Myrrä fick inte säga farväl åt sina före detta spelare: ”Sportledningen gav inte lov till det”

Från 2022
Jouko Myrrä är Ilves före detta chefstränare.
Bildtext Jouko Myrrä är Ilves före detta chefstränare.
Bild: Antti Eintola / Yle

Yles ishockeyexpert är överraskad att Myrrä inte fick ta farväl av sitt lag: ”Han var inte bara någon projekttränare”.

På onsdag morgon fick Ilves chefstränare Jouko Myrrä högst oväntat sparken från sin post.

Myrrä sade att ”det känns tomt och sorgligt” och att ”resan blev på hälft” – inte särskilt överraskande med tanke på att Myrrä i våras lotsade Ilves till klubbens första medalj på 21 år, och att Tammerforsklubben toppar FM-ligatabellen efter ungefär nio omgångar.

Efter sportledningens bistra besked på onsdagsmorgonen fick Myrrä i all hast lov att packa ihop sina ägodelar och sedan fortast möjligt avlägsna sig från den nya arenan i Tammerfors – utan att få avtacka och ta farväl av sina adepter som han fram till den stunden lett de tre senaste åren. Vissa av dem faktiskt ännu längre, i och med att han var chefstränare när Ilves A-juniorer vann FM-guld 2016 och därefter plockades in som assisterande tränare för representationslaget.

– När spelarna kom till hallen klockan 11 skulle jag ha velat säga hej, skaka hand, krama om, tacka laget för allt och önska dem all lycka i framtiden, men sportledningen gav inte lov till det.

Irtisanottu Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä kommentoi lähtöään - Spela upp på Arenan

Yles ishockeyexpert Ismo Lehkonen säger att han höll på att falla ur soffan när han över huvudtaget hörde att Myrrä blir befriad från sina uppgifter som ansvarig tränare i Ilves. Att Myrrä sedan inte tillåts ta farväl av laget har Lehkonen ingen förståelse för.

– Det är inte första gången i ishockeyhistorien som en tränare inte tillåts ta farväl av sitt lag, men Myrrä var inte bara någon projekttränare. Efter att ha jobbat så länge (inom organisationen) skulle jag ha trott att han får ta farväl, säger Lehkonen för Yle Urheilu, och syftar på Myrräs 13 år i klubben.

– En arbetsam och lojal man kastades på soptippen. Och han kommer knappast att komma tillbaka till Ilves.

Lehkonen säger sig också vara 99 % säker på att det aldrig tidigare hänt att ett serieledande FM-ligalag ger foten åt sin chefstränare.

Ilves följande match spelas på fredag med bortaderby, men i hemmahallen, mot Tappara. Tungt elddop på kommande för Myrräs ersättare Antti Pennanen.

Lagets verkställande direktör Risto Jalo tackar Myrrä och assisterande tränaren Marko Ojanen på klubbens webbplats och hälsar i samma veva Pennanen välkommen.

– I ligan görs tränarkontrakten i ett tidigt skede och i och med att vi gjort ett kontrakt med Antti Pennanen för säsongerna 2023–2025 tyckte vi att det skulle gynna föreningen mest att göra tränarbytet redan nu, säger Jalo.

Diskussion om artikeln