Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vågar du möta en främling? Kristian Levers nya film om dansens betydelse vill få oss att se annorlunda på våra medmänniskor

Kristian Lever poserar på Medborgartorget.
Bildtext Kristian Lever poserar på medborgartorget.
Bild: Hanna Nordenswan

För sju år sedan satt regissören och koreografen Kristian Lever i en tågkupé, chockad och rädd efter ett cancerbesked från sin läkare. Efter ett tag steg en total främling in i kupén, såg hur han mådde och började prata.

I dag är Kristian Lever aktuell med en kortfilm med samma premiss. Den handlar om vikten av att se människorna omkring oss, ta kontakt och kanske förändra någons liv.

Filmen heter The Stranger, främlingen, och handlar om en tonårsflicka som inte vill gå hem. I hemmet finns hennes mamma, som efter pappans död har förlorat sig i missbruk och destruktiva relationer. Flickans trygga plats blir metrotunnlarna under Helsingfors, där tågen aldrig slutar gå och ingen kräver något av henne.

Charlotte Larzelere spelar huvudrollen i Kristian Levers film The stranger.
Bildtext Charlotte Larzelere spelar huvudrollen i The stranger.
Bild: Kristian Lever

En kväll förändras allt när en medpassagerare plötsligt lägger märke till henne, förstår hur olycklig hon är och börjar prata. Det visar sig att de är dansare båda två och via improviserad dans lyckas främlingen hitta nycklar till allt som är tillbommat och låst i flickans inre.

– När man improviserar måste man lära sig allt på nytt. Det gäller att glömma det man vanligtvis fokuserar på i klassisk dans, hur man ser ut och hur man uppfattas av andra, och istället lyssna inåt och till partnerns signaler. Improviserad pardans kräver total närvaro och total gemenskap på ett sätt som är befriande och heligt, säger Kristian Lever.

Charlotte Larzelere och Olivier Coeffard inbegripna i improviserad dans.
Bildtext Charlotte Larzelere och Olivier Coeffard inbegripna i improviserad dans.
Bild: Kristian Lever.

Han förklarar hur han själv via improvisation har kommit i kontakt med sina känslor, lärt sig förstå sig själv och lita på sig själv. Känslorna som väcks av kroppens rörelser kan vara skrämmande intensiva.

Rotlöst liv som världsmedborgare

I sitt eget liv har Kristian Lever ofta känt sig som en främling. Född i London, uppvuxen i Helsingfors och utbildad i Moskva och i Hamburg är han van vid ett kringflackande liv och ett ständigt utifrånperspektiv. Det har lärt honom att se på sina medmänniskor på ett annat sätt.

– I den moderna vardagen, i kollektivtrafiken till exempel, sitter de flesta människor inlåsta i sin egen bubbla, ensamma med sina skärmar. Jag försöker lägga undan telefonen och se verkligheten istället, ta in människorna omkring mig. Det är alltid lättare att blunda för andras lidande än att ta in det och kanske till och med försöka hjälpa.

Bort från dammiga hierarkier

Efter att ha genomgått en hård utbildning på legendariska institutioner som Bolshoi och Hamburgbaletten ville Kristian Lever frigöra sig från de stränga reglerna inom klassisk balett, och också från de hierarkier som råder inom dansvärlden.

Han grundade sitt eget danskompani där han bemötte varje deltagare som en jämlike och försökte skapa en miljö där alla kände sig trygga.

– Det gäller att låta människor prova på olika saker och vara responsiv. Föreställningen är vårt gemensamma mål och vi måste tillsammans komma fram till hur vi kan komma dit.

Pandemin möjliggjorde filmprojekt

Själv har Kristian Lever inte uppträtt på flera år eftersom arbetet som koreograf och regissör tagit allt mera tid. Men plötsligt slog pandemin till och kalendern gapade tom. Det fick honom att ta tag i något som länge funnits i bakhuvudet, drömmen om att en dag kombinera sitt yrke inom dansen med sin passion för film.

– Jag är en filmfanatiker, så drömmen har nog alltid funnits där, men nu fanns det tid att förverkliga den.

Skådespelaren Anu Sinisalo i Kristian Levers film The stranger.
Bildtext Anu Sinisalo spelar mamman i filmen, och fungerade också som mentor under manusprocessen.
Bild: Kristian Lever.

Impulsiv som han är kontaktade Kristian Lever skådespelaren Anu Sinisalo, som han inte alls kände, och berättade om sin kortfilmsidé. Hon var genast med på noterna. Anu Sinisalo, som spelar mamman i The Stranger, har fungerat som en mentor i projektet, varit bollplank och hjälpt till med manusarbetet. Kristian lyckades också värva den flerfaldigt oscarsnominerade filmklipparen Patricia Rommel, och filmfotografen Iikka Salminen. Han beskriver arbetsprocessen som rena rama filmskolan.

– Det var spännande att slutligen få sätta igång med inspelningarna och se mina visioner förverkligas. Än en gång måste jag släppa taget om allt jag var van vid och förstå att jag inte kan kontrollera allt. Den magi som uppstår mellan skådespelarna i en tagning går inte att planera eller regissera.

Ett kort möte med stora konsekvenser

Men hur gick det med främlingen i tåget, den där gången då Kristian Lever hade fått veta att han troligen hade cancer?

– Jag satt som i en dimma i flera timmar medan tåget åkte genom Tyskland. Jag ville inte skrämma upp mina föräldrar eller vänner utan satt helt ensam med mina rädslor. En kvinna kom in och satte sig i samma kupé, men jag märkte henne knappt förrän hon plötsligt började prata med mig. Jag öppnade mig för henne fast hon var en total främling.

Olivier Coeffard och Charlotte Larzelere i metron.
Bildtext Olivier Coeffard och Charlotte Larzelere i Helsingforsmetron.
Bild: Kristian Lever.

Kvinnan berättade att också hon en gång fått ett tungt sjukdomsbesked och visste vad han gick igenom. Det blev inget långt samtal, småningom steg de av och fortsatte åt varsitt håll, men det fick Kristian att känna sig sedd och förstådd.

– Korta möten kan få stora följder. Jag skulle känna igen kvinnan när som helst, fast det är flera år sedan vi träffades. Jag glömmer henne aldrig.

Cancerbeskedet visade sig senare vara falskt alarm.

Svenska Yle satsar på kortfilmer i april

Vid sidan av filmdebuten är Kristian Lever aktuell med en föreställning tillsammans med Nationalbalettens ungdomsgrupp, som består av unga nyutexaminerade dansare. Han gör också en del reklamfilm, främst i Italien där han bor på deltid med sin partner.

Se Kristian Lever berätta om filmen:

The Stranger - Spela upp på Arenan

Filmen The Stranger kan ses på Arenan är en av de kortfilmer som Yle fem sänder under tre söndagar i april, med start den 9.4.

Självaste filmen The Stranger kan du se här:

The Stranger - Spela upp på Arenan

Läs också: Svenska Yle satsar på Kortfilm i april

Alma Pöysti som balettlärare i kortfilmen "Spiral".

Har du inte tid eller ork till en långfilm? Välj en kort i kväll!

Svenska Yle hyllar den finlandssvenska kortfilmen genom satsningen Underbart är kort.