Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Faller smörgåsen alltid med smörsidan neråt och hur kan du maximera dina Tindermatchningar? Testa vad du vet om sannolikheter!

Uppdaterad 14.10.2022 09:43.
En grafisk bild där spelkortsfigurer möts på Tinder.
Bild: Mikko Lehtola / Yle

När vi spelar kort eller kastar en tärning gissar vi vilken sannolikheten är. Men sannolikhet förekommer också på andra sätt i vår vardag. Här kan du också testa din talang i sannolikhetslära!

När vi i talspråk använder oss av ord som sannolikt, kanske, alltid eller omöjligt, har vi ofta att göra med sannolikheter. Det här skriver Yle Oppiminen i sin artikel, Putoaako voileipä aina väärinpäin? Miten maksimoida matchit Tinderissä? Testaa, osaatko laskea todennäköisyyksiä!

Endast två arbetssökande gick vidare till intervju så det är helt möjligt att få jobbet.

”Alltid när jag kommer till busshållplatsen, har bussen nyss gått”

”Värdet på den här lägenheten stiger troligen när den nya metron tas i bruk.”

Vår hjärna räknar ut sannolikheter redan från tidig spädbarnsålder.

Våra sannolikhetsberäkningar baserar sig vanligtvis på vardaglig information eller utifrån våra livserfarenheter och de är egentligen gissningar, inte fakta och de kan ibland gå riktigt åt skogen.

Att få ett jobb är såklart rimligare ju färre det är som söker det, men ett rent lotteri är det inte: i urvalet spelar faktorer som erfarenhet och utbildning en stor roll.

Och busschaufförer retar sannolikt inte någon med flit utan den som missat bussen minns förseningen om den var avgörande för exempelvis ett viktigt möte.

En metrolinje kan höja värdet på en lägenhet men det kan också sjunka av en plötslig och oväntad fuktskada.

Våra känslor och våra handlingar är inte alltid baserade på sannolikheter

Trots att vi analyserar och värderar risker och möjligheter handlar vi ändå ofta emot all sannolikhet.

Vi är mer rädda för vargar eller för att flyga än för att köra bil trots att det statistiskt sett är mycket farligare med bil. Vi lottar varje vecka trots att vi vet att sannolikheten att vinna huvudvinsten är minimal. En rökare vet att rökning är en stor hälsorisk men fortsätter trots det med bolmandet.

Vi handlar inte alltid rationellt. Vi håller ofta orealistiska rädslor och hopp vid liv – och vi tror att just vi är undantaget som bekräftar regeln.

Och livet förlöper verkligen inte alltid enligt sannolikheten: en rökare kan leva i hundra år och en icke-rökare insjukna i lungcancer. De enskilda undantagen nollar ändå inte den mängd data som ligger till grund för omfattande forskning och statistiskt bevis.

All sannolikhet är grunden i vetenskap

Det finns många yrken, företag och tjänster i samhället där det är viktigt att fundera på och beräkna sannolikhet. En vetenskapsinriktning där sannolikheter inte har någon som helst betydelse är svårare att hitta.

Försäkringsbolagen graderar betalningarna enligt vilken risk de tar genom att erbjuda en försäkring: försäkringar är exempelvis dyrare för hundraser som löper större risk att insjukna i någon rastypisk sjukdom. Eller för bilar som tidigare krockat i trafiken.

I väderprognoserna förutspår man sannolikheten för regn, hetta eller kyla. Vi kan tolka de här prognoserna för att avgöra hur vi ska klä oss för trädgårdsfesten eller hur vi ska valla våra skidor men inom jordbruket och i energibranschen har de här prognoserna en stor ekonomisk betydelse.

Börsföretag gör riskanalyser där de kalkylerar kring sannolikheter med olika risker och hur det påverkar deras företagsverksamhet och värdet på aktierna.

I medicinsk forskning kan man exempelvis utreda sannolikheten för att en viss sjukdom ska förekomma i en viss släkt eller befolkningsgrupp. Det har att göra med sannolikhet också då man talar om exempelvis sambandet mellan alkoholbruk och leverskador.

I alla tidigare exempel har det varit fråga om en statistisk sannolikhet.

Om vi kastar tärning eller fyller i en rad på lotto handlar det om klassisk sannolikhet. Grovt förenklat betyder det att att alla resultat är möjliga.

Det här testet är klassisk sannolikhetslära. För att lösa uppgifterna behöver du inte en räkneapparat men det kan vara lättare om du använder dig av papper och penna för att lösa dem!

Kuriosa om sannolikheter:

1. Faller smörgåsen alltid med smörsidan nedåt?

Utifrån våra vardagsupplevelser är många benägna att svara ja (och med större säkerhet ju mera pålägg det är på smörgåsen eller ju smutsigare golvet är). Man har undersökt också det här: om mackan är rätt vänd på bordet eller i handen så faller den mer ofta med smörsidan nedåt.

Om bordet är över två meter högt, finns det en större sannolikhet att smörgåsen hinner vända sig ett helt varv och landa på golvet med rätt sida uppåt.

Huruvida smörgåsen hinner vända sig påverkas av faktorer som brödets konsistens, mängden pålägg eller till och med rummets luftkonditionering. Man har också kommit fram till andra slutsatser i smörgåstestet. (Artikeln på finska)

2. Tinder Match

Svajpade du vänster eller höger? Om du är ute efter att maximera matchningarna på Tinder lönar det sig att inte vara kräsen utan så gott som alltid svajpa till höger. Den här taktiken verkar i alla fall män föredra. Om den här metoden leder till de förhållanden man önskar sig, hör inte till den här artikeln.

3. Det lönar sig att byta

Någon visar dig tre likadana lådor. I en av dem finns det en guldtacka medan de andra två är tomma. Du får välja en av lådorna och behålla innehållet. När du har gjort ditt val tar den som ordnat testet den andra kvarvarande lådan och öppnar den. Lådan är tom. Efter det erbjuds du en möjlighet att byta låda. Lönar det sig att byta?

Hur förvånande det än kan låta så lönar det sig att byta.

Lösningen: Därför lönar det sig att byta.

Förklaringen är den här:

4. Rysk roulette

Rysk roulette är ett dystert sätt att leka med sannolikheter. I rysk roulette har man en revolver med ett cylindermagasin med sex kammare där det i en av dem finns en patron. Man snurrar vapnet och sätter det mot tinningen och avfyrar. Det är lätt att räkna att ut att sannolikheten att dö är en av sex.

Men hur spelar man en ännu farligare variant av roulette? Om vi tänker oss att det i stället för en, finns två patroner intill varandra i kammrarna. Då fördubblas risken att dö.

Ett av tre skott är dödande. Om du har tur i första rundan och kammaren är tom och vapnet skall avfyras ännu en gång. Du erbjuds möjligheten att avfyra vapnet med en gång eller snurra det innan du avfyrar. Vad lönar det sig att göra?

Lösningen

5. Aporna och Shakespeare

Om vi samlar ihop en skock med apor och ger varje apa en skrivmaskin och obegränsat med tid, kan det ur apornas sammelsurium till slut uppstå texter som exempelvis Shakespeares Romeo och Julia eller någon annat läsbart?

Testsituationen är på grund av många faktorer omöjlig att förverkliga men i princip är det möjligt att det ur ett meningslöst slående på tangenterna till slut kan uppstå en textsekvens som motsvarar Romeo och Julia.

Också den här teorin har testats: I testet märkte man att aporna oftast nöjer sig med slå på samma tangenter och inte på alla huller om buller. Åtminstone borde man först lära aporna hur man använder en skrivmaskin.

6. Valde du fel kassakö igen?

En bekant situation: när du kommer till kassan med dina uppköp, skyndar du dig till den kortaste kön. Men snart märker du att kunden i den längsta kön redan packar ner sina uppköp medan den kö du står i inte rör sig alls.

Intresserade matematiker har grubblat också på det här, men i den här situationen finns inga säkra vinnare. Hur en kö framskrider påverkas av många faktorer; mängden på uppköpen, kundernas och försäljarens snabbhet, betalningssätt och så vidare.

En otålig kund kan också uppfatta situationen fel, glömma de gånger valet av kö har varit lyckat, trots att de inträffat lika ofta. Det mest störande är kanske inte det att grannkön rör sig snabbare utan att du är sist i kön.

7. Det slumpmässiga är inte alltid slumpmässigt

Innan du läser vidare, välj en siffra mellan 1-10.

Om valet följer reglerna för den klassiska sannolikhetsläran skulle folks val fördela sig någorlunda jämnt mellan de tio siffrorna.

Så är det ändå inte: folk väljer oftare siffran sju eller tre än de andra siffrorna. Varför, är svårt att svara på. Nummer sju är för några ett lyckotal för andra ett heligt tal eller förknippat med de sju dödssynderna, världens sju under eller våra veckodagar. Och tänk så det råkar sig, också den här listan har sju punkter.

Den här artikeln är en översättning av Yle Oppiminens Putoaako voileipä aina väärinpäin? Miten maksimoida matchit Tinderissä? Testaa, osaatko laskea todennäköisyyksiä!, skriven av Raili Löyttöniemi och Joni Nieminen. Den är översatt av Charlotte Lindroos.