Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Andra läckaget på en vecka i kärnkraftverket i Lovisa – elproduktionen påverkas

kärnkraftverket i lovisa 25.04.16
Bildtext Ingendera av den senaste veckans läckage har orsakat fara för människor och miljö eller för anläggningen.
Bild: Yle/Stefan Härus

På fem dagar har det uppstått läckage i båda enheterna vid Lovisa kärnkraftverk. Läckorna har ändå inte med varandra att göra, uppger man på Fortum.

På onsdagen (5.10) upptäcktes en läcka i ett system i primärkretsen vid kraftverksenhet 1 i Lovisa. Det var en komponent i ett litet rör i tätningsvattensystemet till en av huvudcirkulationspumparna som gått sönder.

Som bäst görs årliga underhållsarbeten vid enheten och läckaget upptäcktes i samband med förberedelserna inför en täthetsprovning. Anläggningen var inte i gång när läckan inträffade.

– Under tryckhöjningen var det en koppling som inte höll tätt och började läcka, berättar Thomas Buddas som är biträdande direktör vid kraftverket.

Utgående från den kartläggning som gjorts behöver underhållsarbetena vid enheten förlängas med en vecka. Nu beräknas arbetena vara färdiga den 16 oktober.

– Det är fråga om el- och automationssystem som fått vatten på sig och det görs grundliga undersökningar på komponenterna, säger Buddas.

Att arbetena förlängs betyder i praktiken att elproduktionen i enheten startar senare än väntat.

Då är det bra att det blåser mycket nu och tillverkas el på andra sätt. Det skulle väl vara värre om det var minus tjugo grader ute och det här skulle hända?

– Det stämmer. Elproduktionen verkar nog vara säkrad i Finland just nu, svarar Thomas Buddas.

Olika sorts läckage

Enhet 2 vid kraftverket är i normal produktionsdrift. Enheten råkade ändå ut för ett läckage i lördags (1.10). Läckorna kan inte kopplas till varandra, säger Buddas.

– Läckorna har varit av helt olika typ. I den första läckan var det en tätning som hade gett efter.

Enligt Thomas Buddas är läckage inte ovanliga i samband med underhållsarbeten. Risken finns alltid när man öppnar system med tiotusentals komponenter och därför görs förebyggande tester, säger han.

Ingen av läckorna har orsakat fara för människor, miljön eller anläggningen.

Diskussion om artikeln