Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Norrena & Frantz: ”Han vill att vi äter hos hans föräldrar varje vecka” – hur mycket måste man umgås med partnerns familj?

Leende man och kvinna sitter vid ett matbord, mannen skålar med någon utanför bilden
Bild: HALFPOINT S. R. O.

Du har träffat personen du vill tillbringat resten av ditt liv med! Ni är som ler och långhalm, som Yin och Yang, som två körsbär på samma kvist.

Men på köpet kommer ju också din partners familj. Och där går det inte alltid lika smidigt.

Hur ska man egentligen förhålla sig till sin svärfamilj?

I många fall är det här inget problem alls. Nya och gamla familjemedlemmar umgås eller låter bli att umgås utan att det blir någon dramatik alls.

Men meningarna kan också gå isär.

Min man tycker att vi ska äta middag hos hans föräldrar varje vecka. Jag har inte alls den här kontakten med mina egna föräldrar, vi rings ibland och firar gärna högtider ihop och det räcker bra. Mina svärföräldrar är trevliga, men jag skulle hellre göra annat på min fritid än hänga med dem. Men de blir sårade om jag väljer att stanna hemma. Gaah.

Hemsk svärdotter?

Kunde ni i podden ta upp det här när man inte kommer överens med sina barns respektive? Min dotters sambo är ett besvärligt kapitel, det känns som att han ser ner på oss. Det blir alltid lite tråkig stämning när vi träffas och jag saknar det otvungna umgänge vi hade med dottern tidigare.

Muminmamman 57

Hur resonerar du gällande det här?

Hur skulle du beskriva din relation till din svärfamilj? Umgås och rings ni ofta? Kommer ni överens? Eller känner du dig fortfarande som en outsider som har svårt att smälta in i familjegemenskapen?

Hur skiljer ni er åt? Är du livlig och de stillsamma? Är du blyg och de bullriga? Eller är eventuella olikheter någonting som inte bekymrar er alls?

Eller kanske du likt brevskrivaren ovan har svårt att förhålla dig till en ny familjemedlem, till exempel ett barns partner?

Hur skulle du helst se att umgänget fungerade?

Hur gör man om den ena i relationen vill umgås med sin familj mest hela tiden, medan den andra helst bara träffar släkten på julafton och födelsedagskalas?

Vad är bästa sättet att uppnå balans? Regler? Kompromisser? Att bara låta tiden gå, så alla hinner vänja sig vid varandra?

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Vilken är din erfarenhet av svärfamiljen?

Formuläret för att delta har stängt.