Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Maximal otur, elpriset har tredubblats och kommer att tredubblas igen” – hockeyklubbar i Svenskfinland drabbas olika då priserna ökar

Drickflaskor står på sargkanten i ishockeyhall.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Många ishockeyföreningar står inför utmanande tider då elpriserna ökar. I Malax kan timpriset i ishallen höjas med upp till 30 euro. Yle Sporten granskade juniorhockeyns prisökning i Svenskfinland.

Den här tiden på året är det ofta förväntan i luften då en ny ishockeysäsong har startat. Träningar, matcher och allmän gemenskap är vardag för hockeyspelande barn och ungdomar runt om i landet.

Men den här hösten finns det också en del orosmoln som kantar sporten. De skenande elpriserna pressar ekonomin för föreningarna.

I Österbotten räknar samtliga föreningar som vi kontaktade med att priserna kommer att stiga, och det gör att föräldrar till spelande juniorer lär stå med större utgifter än tidigare.

– Det är inte roligt om priserna höjs drastiskt, då känns det i plånboken. Det är oroligt då vi inte vet hur det blir, vi har våra månadsavgifter och om elpriserna går upp höjs hyran här i ishallen. Då kommer våra månadsavgifter med, säger Jonas Nylund som har två pojkar som spelar ishockey i Malax IF.

Inför säsongen gjorde föreningen en normal indexhöjning på ungefär tre euro men de stigande elpriserna kan komma att påverka ännu mer.

– Om priserna stiger till det som man har spekulerat i så kommer det att påverka föreningen jättemycket. Vi hyr ungefär 1000 timmar med matcher och allt och stiger ishallshyran med fem euro, som kan tyckas vara lite men för oss blir det 5000 euro direkt, säger Sami Salonsaari som är ordförande för Malax IF hockeyjuniorer.

Jonas Nylund och Sami Salonsaari.
Bildtext Jonas Nylund och Sami Salonsaari.
Bild: Carl-Magnus Långkvist / Yle

Värsta tänbara scenario: Höjning med 30 euro

Salonsaari har ännu ingen prognos för hur den här säsongen kan bli men från ishallsbolaget har man antytt att hyran kan stiga ännu mer.

– Bolaget har meddelat att det kan komma en förhöjning som är cirka tio euro per timme men i värsta fall kan det bli trettio euro. Det återstår att se, säger han.

Vem ska stå för kostnaderna om priserna stiger?

– Vi kommer att försöka göra allt för att det ska drabba familjerna så lite som möjligt, vi har också en understödsförening som man kan söka bidrag från. Vi måste försöka jobba på olika sätt för att hålla ner kostnaderna.

– Vi har haft som målsättning att det ska vara så billigt som möjligt och ingen ska tvingas lämna ishockeyn för att de inte har råd att vara med i vår verksamhet, säger Salonsaari.

Jonas Nylund är beredd att betala för barnens hobby men:

– Det är när allt annat blir dyrare som det blir problem. Jag skulle nog ha råd att betala mer för ishockeyn men när den privata elräkningen kommer och allt annat så blir det inte mycket över, säger han.

Läget för klubbar i Österbotten
Klubb och ortHögre hallkostnader nu?Påverkar det familjer?
Malax IFJa, normal indexhöjningKan bli höjning på mellan 5 och 30 euro per istimme. Gör allt för att det ska drabba familjer så lite som möjligt
IFK LepplaxIshallens elkostnader kommer att stigaIstider kan bli dyrare som drabbar föreningen och juniorer
Närpes KraftJaPåverkar föräldrar via klubben, Kraft betalar för istiderna
Munsala IKPrishöjning på 20 procentDrabbar klubben i första hand men pengar ska in via spelaravgifter, talkon, samarbetspartners och sponsorer

”Vill inte lämna ishallsbolaget i smeten”

I många fall är kommuner eller städer majoritetsägare i ishallar men så är inte fallet i Malax. Där äger kommunen inga aktier i ishallen.

– Kommunen hjälpte oss med kommunal borgen då ishallen byggdes och vi har ett förmånligt arrendekontrakt. Men vi har inte samma möjlighet som andra föreningar, om det skiter sig så har man kommunen som finns där och kan rensa bordet.

– Som förening vill vi heller inte minska på träningstiderna för då lämnar vi ishallsbolaget i smeten, säger Sami Salonsaari.

Vad säger du till oroliga föräldrar?

– Vi ska klara det tillsammans. Vi ska hoppas att elpriserna inte blir som de värsta spekulationerna och att det trots allt går åt det bättre hållet.

Är du orolig för sportens framtid i Malax och i Finland?

– Vi klarade coronan så jag tror nog att vi klarar den här säsongen men om priserna blir som det förutspås och lämnar på den nivån så då blir man orolig, säger Sami Salonsaari.

Malax ishall.
Bildtext Malax ishall stod klar hösten 2015.
Bild: Roy Fogde / Yle

Oro i Raseborg: ”Hallen är inte byggd för att vara stängd”

Maximal otur.

Det är orden som Jan Lindholm, ordförande för bolaget bakom Raseborgs Ishall i Karis, använder sig av då han målar upp bilden av den nuvarande situationen.

Hallens elavtal löpte ut i maj och då hade prisökningen redan tagit fart. Priset på 4,50 cent per kilowattimme tredubblades och nu förväntar sig Lindholm en ny tredubbling under vintern.

Vanligtvis brukar elkostnaderna vara ungefär en tredjedel av hallens budget. Nu skenar kostnaderna och läget är prekärt.

– Under det första kvartalet nästa år smäller det. Vi har också relativt stora lån och räntehöjningarna påverkar. Det är tungt, säger Lindholm.

Läget för klubbar i södra Finland
Klubb och ortHögre hallkostnader nu?Påverkar det familjer?
TPS, ÅboNejNej
Ice Team RaseborgJa, betydligaIspriset ökat med 10 euro per timme, försöker klara sig utan ytterligare höjningar
Kiekko-Espoo, EsboJaLiten höjning pga ny hall, inte pga energikrisen
Salamat, KyrkslättJaLiten kostnadsökning, kan bli ytterligare konsekvenser
Jokerit/HIFK, HelsingforsJaHöjda ispriser i Helsingfors med 5 procent
Wolf, SibboNejNej
Hunters, BorgåOklartNej
LJK, LovisaNejNej

Redan nu har hallbolaget höjt priset för en istimme med tio euro. Det påverkar Ice Team Raseborgs drygt 120 juniorer. Klubbens ordförande Jan Engblom hoppas att flera skulle dela på bördan än bara föräldrarna.

– Att kostnaderna bara skulle falla på föreningarna och utövarna är inte realistiskt. Det behövs hjälp av kommunen eller andra parter.

Lindholm säger att förhandlingarna med Raseborgs stad redan är i gång och att han hoppas på en lösning som skulle innebära att ispriserna inte skulle öka ytterligare. Raseborgs stad hjälpte också hallen för sex år sedan, då bolaget råkat i trångmål.

– Hallen är inte byggd för att vara stängd. Stadens skolor och dagisar använder den mycket och vi hoppas kunna lappa för att klara det första kvartalet. Vi kan inte stänga butiken, för vi har fasta kostnader och lån som inte upphör, säger Lindholm.

Missnöje i Kyrkslätt: ”Jättesorgligt, staden har gjort alldeles för lite”

I Kyrkslätt finns ett annat hallbolag som haft det tungt.

Camilla Nilsson, en av de större ägarna i Kirkkonummen monitoimihalli OY, säger att bolaget haft ett smått krisartat möte med hallens användare, som nu får leva med en ökad energikostnadsfaktura. Prishöjningen är mellan 6 och 8 procent.

– Vi tar en månad i taget. Vi vill inte fakturera för mycket och vi kan inte kräva att kunderna tar hela tilläggskostnaden, det går inte. Vi kommer att ta ordentligt med stryk, säger hon.

De ökade kostnaderna är dåliga nyheter för klubben Salamat. Ordförande Mikko Junno säger att de senaste åren varit tunga. Vissa lag upplöstes under den värsta coronatiden och nu finns det nya mörka moln på himlen.

– Vi är redan vid smärtgränsen och juniorernas verksamhet ligger i riskzonen.

Både Junno och Nilsson är missnöjda med Kyrkslätts kommun.

– Jag tycker att kommunen borde ta ett större ansvar och stödja mer, säger Junno.

Vårt kilowattpris ser ut att halveras nästa år, det är jättepositivt!

― Camilla Nilsson

Kyrkslätts kommun subventionerar hallpriset med ungefär fyra procent. I andra kommuner är stödet betydligt större.

– Det är jättesorgligt att säga, kommunen har gjort alldeles för lite, säger Nilsson.

Ytterligare stöd av kommunen är inte att vänta.

Päivi Sorvari, ungdoms- och idrottschef för Kyrkslätts kommun, säger att situationen är väldigt utmanande.

– Vi känner till de höga kostnaderna inom ishockeyn, de är tuffa. Men kostnaderna är också utmanande inom andra sporter. Det är klart att vi gärna skulle dela ut mer pengar, men det är inte möjligt, säger Sorvari och fortsätter:

– Jag kan inte tala för hela kommunen, men vi har inga överflödiga pengar.

Nilsson tror ändå på ljusare tider på nästa års sida. Hon säger att de kommande månaderna är de mest utmanande.

– Vårt kilowattpris ser ut att halveras nästa år, det är jättepositivt!

TPS-supportrar våren 2022.
Bildtext TPS har ett fortsatt bra utgångsläge.
Bild: All Over Press

Om det är överlag är dystert till väster om huvudstaden är Åbo ett undantag. TPS juniorer förväntas inte drabbas av en prishöjning under de kommande månaderna. Juniorernas verksamhetsledare Kalle Lahti förklarar:

– I våras slog vi fast antalet istimmar och priset med staden. Raterna kommer inte att justeras under säsongen, men nästa års förhandlingar är förstås en annan femma.

Helsingfors hamnar i mellanskiktet: Priserna har ökat med fem procent i hallarna. Det är en ökning som fortfarande är hanterbar, säger ledare för HIFK och Jokerit.

I Östnyland skiner hockeysolen: jackpot i Sibbo, fortsatt gratis i Lovisa

Öster om Helsingfors är tongångarna däremot muntra.

– Vårt läge är lysande. För tre år sedan skrev vi på ett femårigt elkontrakt med fast pris. Det är två år kvar av kontraktet och vår verksamhet kommer inte alls att påverkas, säger Sibbbolaget Wolfs juniorchef Aapo Lehvonen.

I Borgå har priserna för istider inte justerats på flera år och några drastiska rörelser är inte att vänta. Borgå stad äger de två ishallarna i Kokon och elbolaget Borgå energi. Kommunens budskap är tydligt:

– Vi eftersträvar så små ändringar som möjligt. Om kostnaderna ökar är det staden som svarar för dem och vi hoppas på att de inte behöver justeras för slutanvändaren, säger Piritta Forsell, tf. chef för idrottstjänster.

Lovisa stad har fattat det generösa beslutet att alla under 18 år skrinnar gratis

― Juha Pere

Hon påpekar ändå att en justering av ispriserna så småningom blir aktuell – frågan hade ändå aktualiserats, energikris eller inte.

Och i Lovisa är allt som vanligt: gratis.

– Lovisa stad har fattat det generösa beslutet att alla under 18 år skrinnar gratis. Det är väldigt fint, säger Juha Pere, ordförande för LJK med drygt 100 juniorer.

Hotet inte energin, utan helhetsbilden

I Helsingfors är hockeyföräldrarna vana vid att öppna plånboken, men någonstans måste en linje dras.

HIFK-juniorernas klubbchef Jari Riihinen ser oroligt på utvecklingen. Han säger att många håller på att nå sin smärtgräns. Det stora problemet är inte energipriserna i hallarna, utan helhetsbilden i samhället.

I huvudstadsregionen har många dyra huslån och höstens snabba euriborhöjningar spelar stor roll. Dessutom är trenden i samhället tydlig: allt blir dyrare.

– Våra äldre juniorer reser mycket och inflationen betyder dyrare transportkostnader, dyrare övernattningar, dyrare mat, dyrare kilometerersättningar för lagledare … säger Riihinen och fortsätter:

En U12-junior i HIFK med pucken.
Bildtext HIFK-juniorernas föräldrar är pressade.
Bild: Juha Heikanen / Yle

– Det kan bli mycket värre och kostnaderna förs direkt över till juniorerna. Jag har jobbat med det här i 25 år och det är alltid föräldrarna som tar stöten, det finns inga andra möjligheter.

Riihinen tror att hockeyns konkurrenskraft kan försämras de kommande åren. Då hushållen stramar åt kan billigare idrotter och hobbyer prioriteras.

Jokerit-juniorernas ordförande Kim Borgström håller med om Riihinens bedömning om att helhetsbilden är den stora utmaningen. Men han har en mer positiv ton:

– Hotbilder kommer in från alla fönster just nu, men jag är optimist: Solen kommer att stiga upp i morgon också.

Diskussion om artikeln