För Joakim Grönqvist var det självklart att bli sjöman: "Det är inte ett jobb för alla"
Sjömanspappan Joakim har alltid velat jobba till sjöss, trots att det betyder veckor borta från familjen och att han går miste om familjevardagen, högtider och fester på land.
Joakim Grönqvist och Jenny Lagercrantz-Grönqvist träffades redan som tonåringar. Att hans livsval skulle påverka en framtida familj var något som han genast tog upp, långt innan det fanns tankar om barn.
- Bland de första saker jag sa åt Jenny var att jag kommer att fara till sjöss. Att jag kommer bara hem och laga ungar, berättar han med glimten i ögat.
Tjugofem år senare har de tre tonåringar och han är kapten på ett fraktfartyg som trafikerar i Östersjön.

Men yrkesvalet påverkar familj, vänner och släkt. Då Joakim åker på jobb betyder det att Jenny blir ensam hemma med barnen. Jenny skrattar till då hon tänker på småbarnsåren.
- Jag hade ingen aning om hur det skulle bli. Periodvis har det varit tungt, speciellt då barnen varit sjuka eller det har varit mycket på gång.
Det har funnits stunder då hon önskat att Joakim skulle ha haft ett normalt jobb, där han kom hem klockan fem.
- Men jag har anpassat mig och lärt mig att leva med det.
Joakim konstaterar att det inte är ett arbete som passar alla. Då han är på sjön är han inte till någon hjälp för familjen och han har missat barnens första steg, födelsedagar och julaftnar.
- Men det är ett val jag gjort och hör till jobbet.
Men jobbar han en julafton kanske han är ledig nästa jul istället. Fyra veckor till sjöss betyder också fyra veckor ledigt och det är helt klart ett plus.
Det är som två skilda världar
― Joakim Grönqvist
Han kan också fokusera på familjelivet och ta itu med större projekt i hemmet eller på gården under de långa perioderna hemma.
- Jag kan vara delaktig här hemma på ett helt annat sätt. Och så är det nog jag som kockar och diskar, så frun får lite ledigt.
Kräver ständig anpassning
På hemmafronten konstaterar Jenny att det är typiskt att barnen blir sjuka då Joakim är till sjöss. Hon har också varit med om att huset blivit kallt då värmesystemet slagits ut, att oljepannan stannat och att det regnat in medan de renoverade huset.
Först ringde hon till sin man då något hände, men hon ändrade fort taktik.
- Nu har jag lärt mig att först ringa hans bror och så fixar vi det. Sen ringer jag till Jocke och berättar att det här hände och att nu fungerar det igen.
Arbetet till sjöss hämta med sig flera olika skeden då både Joakim själv, men också frun och familjen ska anpassa sig.
Då Joakim åker iväg tar det en tid att vänja sig vid arbetet och livet ombord och att vara borta från familjen.
- Det är som två skilda världar. Det finns nog inga fördelar med att vara borta länge, men det hör till arbetet.
Att jobba till sjöss var det enda jag kunde tänka mig.
― Joakim Grönqvist
Då arbetspasset är slut och är det dags igen för en ny övergångsperiod. Det tar ungefär en vecka innan alla i familjen har vant sig vidd att vara samlade igen och innan alla har hittat sina platser i konstellationen.
- Det är en kontrast från att ha varit ensam och bestämma över saker, till att han kommer hem. Mitt i allt är vi två som har en åsikt om någonting. Så vi har nog alltid en liten stund som vi vänjer oss vid att gå här hemma igen och båda ska få säga sitt, berättar Jenny.
Ett yrke som gått i arv
Både Joakims pappa och farfar har varit sjömän. Nu är han femte generationens sjöman.
- Det var det enda yrket jag kunde tänka mig. Och det kändes nästan som att jag inte hade något val, men på ett bra sätt.
Joakim växte upp vid Vålaxfjärden i Borgå. I en by där största delen livnärde sig inom sjöfarten. Mitt emot barndomshemmet, vid Sandudden, fanns en stor lastningsbrygga. Hela fjärden var fylld med fartyg.
- På vintern när alla skutor låg stilla kunde det vara 70 sandskutor på fjärden.
Kontrasten till nutiden är stor. Joakim är den enda sjömannen i byn. Skulle det inte vara för den ståtliga jakten Alexandra, som ligger vid bystranden, skulle man knappt tro att sjöfarten varit så betydelsefull för bygden. Och det arvet har man velat hålla fast vid.
- Min pappa Jalle Grönqvist och vår granne Kenneth Mickelsson kom på att vi borde bibehålla all kunskap för att bygga träskutor som funnits i byn.
Också Joakim har varit med på ett hörn av nybygget ända sedan starten 1997. Det tog fem år och enorma mängder talkotimmar, men nu är jakten Alexandra ett bevis på att skutbyggartraditonerna lever vidare.
Då Alexandra ska ut på kryssning är det oftast Joakim som är kapten. Han spenderar också mycket tid med att hålla igång jakten. Också den här dagen, då han sitter i fören och splitsar ett rep, det vill säga fogar ihop två rep.
Fördelarna fler än nackdelarna
I slutändan vinner de positiva sakerna med att jobba till sjöss. Både Jenny och Joakim konstaterar att de hinner umgås på ett helt annat sätt när Joakim är hemma under längre perioder. Att Joakim arbetar till sjöss passar dem.
- Jag har ofta funderat hur vardagen skulle vara om han for på jobb på morgonen och kom hem till eftermiddagen, men det kan jag inte föreställa mig, säger Jenny.
Joakim kan inte heller tänka sig ett annat yrke.
- Det har varit en så självklar sak att jag ska jobba på sjön. Vi kör på det här, det verkar funka för oss.