Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perparim Hetemaj var bäst på planen och blev HJK:s poängräddare i Europa League – ändå besvikna miner efter slutsignalen: ”Känslan är två tappade poäng”

Uppdaterad 06.10.2022 22:44.
HJK firar mål.
Bild: Lehtikuva

En match som verkligen var möjlig att vinna – ett kryss som svider en hel del. HJK hade full pott på gaffeln mot Ludogorets, men det var bara Perparim Hetemaj som gjorde mål.

Möjligheternas match.

Ungefär så såg HJK på höstens andra hemmafajt i Europa League.

Efter två raka förluster i starten av gruppspelet hade HJK den bästa matchen på pappret framför sina fötter mot Ludogorets. Det var verkligen klara chanser att ta nödvändiga poäng i Europaspelet – och HJK spräckte nollan.

Prestationen mot de bulgariska mästarna Ludogorets doftade full pott. Resultattavlan visade i sin tur 1–1 när den ukrainske domaren blåste för full tid, och det är siffror som HJK faktiskt ska vara lite missnöjda med.

Anthony Olusanya och Pyry Soiri ser besvikna ut.
Bildtext Anthony Olusanya och Pyry Soiri var besvikna efter slutsignalen.
Bild: Lehtikuva

HJK hämtade visserligen in ett tidigt underläge, men de dominerade hemma på plastmattan i Tölö och hade mått bra av tre poäng i jakten på avancemang till ett slutspel efter årsskiftet.

– Känslan är att vi tappade två poäng. Vi hade fler bra chanser, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

Fördel av underlaget

Nu flyttas kravet på höstens första seger i Europa League fram med en vecka till returen nere i Razgrad.

– Läget är tufft i gruppen. Vi måste vinna borta mot Ludogorets och i praktiken plocka poäng hemma mot Roma. Det är möjligt, men då krävs verkligen maxinsatser. Det blir en annan match nere i Bulgarien, säger Koskela.

Före Koskelas träff med medierna hade Ludogorets-tränaren Ante Simundza konstaterat att underlaget inte gynnade dem.

– Jag ska vara ärlig och säga att resultatet är rättvist. De är vanare att spela på konstgräs, det går väldigt fort här. Det blir en stor skillnad jämfört med naturgräs.

Hetemaj bäst på planen

När mörkret la sig över Helsingfors bjöds den laddade HJK-publiken på en behaglig kväll. Hemmaspelarna svarade med att stå för en stark första halvlek.

HJK spände nätet över hela offensiva planhalvan. Kantspelarna Pyry Soiri och David Browne höll bredd, Perparim Hetemaj (bäst på planen) och Santeri Hostikka fick flyta fritt och Santeri Väänänen visade åter att han är redo för nya nivåer.

HJK skapade chanser, hade initiativet, var påkopplat och spelade aggressivt.

Ludogorets? De gjorde målet.

Matias Tissera avslutar mot HJK.
Bildtext Matias Tissera öppnade målskyttet för Ludogorets.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Koskela hade varnat för omställningar – och i den tionde minuten var det klippt. Ghananen Bernard Tekpetey plockade ner en lyra läckert och då fanns hav av yta att springa på.

Tekpetey avancerade snabbt framåt, bollen gick på ett snöre in bakom HJK:s sovande backlinje och Matias Tissera rullade in 1–0 till Ludogorets. Argentinaren, som har fått sparsamt med speltid i Europa, fick chansen från start och han tog den.

Skarvade in 1–1

Trots underläget var det en pigg HJK-halvlek. Hetemaj var en hårsmån från att kvittera, men hans avslut från nära håll prickade Malik Abubakaris smalben och HJK-anfallaren blev olyckligt nog räddande ängel för Ludogorets.

Perparim Hetemaj i en närkamp mot Ludogorets.
Bildtext Jakub Piotrowski försökte hålla reda på Perparim Hetemaj.
Bild: Lehtikuva

HJK tappade inte tempo efter paus. De fortsatte att dominera matchbilden – och efter ett par missade chanser kom den rättvisa kvitteringen i 55:e minuten.

Hete Hetemaj nådde högst på en frispark och skarvade in 1–1 med skallen.

– Mitt första mål i Serie A är alltid karriärens höjdpunkt, det var en barndröm. Men att spela de här matcherna här hemma och göra målet... Det är samma kategori som första målet i landslaget.

”Hade kunnat vinna”

HJK:s kortsida dansade av glädje – och de vrålade vidare för att piska fram ett segermål.

Och det var inte långt borta. Inhopparna Anthony OIusanya och Bojan Radulovic hade gyllene lägen att skjuta hem tre poäng under sista tio, men HJK fick nöja sig med en pinne.

– Med bättre avslut hade vi kunnat vinna det här. Vi har stått för tre starka prestationer i Europa League och man vill ha mycket direkt, men vi ska komma ihåg att riktningen är rätt, säger Hetemaj.

– Man får inte för många lägen i de här matcherna. Det gäller att vara effektiv för att ta full pott, säger Koskela.

Man får inte för många lägen i de här matcherna. Det gäller att vara effektiv för att ta full pott

― Toni Koskela

Poängkontot i Europa League är öppnat, men Koskela suckade besviket vid slutsignalen – ett ögonblick som ringade in känslan i Tölö. Trots en stark insats blev vägen till ett historiskt avancemang från gruppen ändå mycket längre.

HJK får trösta sig med att de kan sätta punkt för guldstriden i fotbollsligan på söndag. En seger mot Haka säkrar guldet och nya, goda chanser till gruppspel i Europa nästa år.

– Det märks att vi har tagit kliv framåt från i fjol. Motståndet är vassare i Europa, men vi mäter oss på ett bättre sätt. Och vi har vant oss vid två matcher i veckan – på söndag har vi garanterat ett lag på benen som fixar guldet, säger Koskela.

Europa League

Grupp C:

HJK–Ludogorets 1–1 (0–1)
10' Matias Tissera 0–1
55' Perparim Hetemaj 1–1

HJK (3–5–2): Conor Hazard (mv) – Jukka Raitala (v), Arttu Hoskonen, Matti Peltola – Pyry Soiri, Lucas Lingman, Santeri Väänänen, Perparim Hetemaj (74' Bojan Radulovic), David Browne – Malik Abubakari (64' Anthony Olusanya), Santeri Hostikka (v, 74' Nassim Boujellab, v).

Ludogorets (4–3–3): Sergio Padt (mv) – Anton Nedyalkov, Olivier Verdon, Igor Plastun, Aslak Fonn Witry – Manuel Cafumana (70' Nonato), Jakub Piotrowski (v), Cauly – Kiril Despodov (87' Pedro Naressi), Matias Tissera (70' Thiago), Bernard Tekpetey (60' Rick).

Publik: 9751.

Diskussion om artikeln