Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nashville vann premiären efter klinisk målvaktsinsats – svenska backbjässen hyllar Juuse Saros: ”För det mesta är han vår bästa spelare”

Uppdaterad 08.10.2022 10:27.
Se målen i NHL-premiären mellan Nashville och San Jose - Spela upp på Arenan

I fredagskvällens NHL-premiär vann Nashville Predators över San Jose Sharks med 4–1. I vinnarlaget gjorde Eeli Tolvanen mål och Juuse Saros räddade 30 av 31 skott.

En av Nashvilles stora profiler var den finländska målvakten Juuse Saros som levererade direkt. Saros stod i vägen för 30 av 31 skott. Endast Tomas Hertl, som spelade inför sin hemmapublik i Prag, fick hål på Saros då han i den första perioden utjämnade matchen till 1–1.

Efter matchen fick Saros beröm av sina lagkamrater.

– Han är en fantastisk målvakt. Varje kväll kan vi förlita oss på honom. Jag är ny i laget men vet hur svårt det är att göra mål på honom, säger Nashvilles nyförvärv Nino Niederreiter till Viaplay efter matchen.

– För det mesta är han vår bästa spelare. Han är en grym målvakt och gör spelet lättare för oss backar, kommenterar Mattias Ekholm.

James Reimer vaktade San Joses mål och räddade 28 av 31 skott.

Finländarna vassa direkt

Av finländarna var det inte enbart Saros som storspelade. Eeli Tolvanen sköt in ett otroligt rappt handledsskott som visade sig bli segermålet. Tolvanen hade läge att utöka sitt målsaldo i matchen då han rann igenom i den tredje perioden, men vinkeln blev för snäv och Reimer räddade.

Mikael Granlund fick en assist till 4–1-målet då han spelade fram Matt Duchene som satte pucken i tom bur. Granlund hade chansen att själv slå in pucken men valde att nöja sig med en assist.

Kevin Lankinen (Nashville) och Kaapo Kähkönen (San Jose) var reservmålvakter i matchen, medan backen Markus Nutivaara inte rymdes med i den spelande truppen.

Det var första gången sedan 2019 som NHL spelades utanför Nordamerika. Global Series, som visiten i Europa kallas, fortsätter i kväll med en repris. Matchens sänds i TV2 och börjar klockan 21.00.

NHL-resultat

Nashville–San Jose 4–1
NSH: Mikael Granlund 0+1, +1, 17.52
NSH: Juuse Saros 30/31 räddningar
NSH: Eeli Tolvanen 1+0, +1, 13.08

Videomaterial från Viaplay.

Diskussion om artikeln