Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Älgjakten inleds på lördag – många österbottniska jaktlag i farten direkt

En älg och en älgkalv som nosar på varandra i skogen.
Bildtext Älgjakten börjar den 8 oktober och pågår fram till den 15 januari.
Bild: Ronald Wittek/AOP

Lördagen den 8 oktober inleds älgjakten i stora delar av landet. Från både Vasanejdens och Karlebynejdens jaktvårdsföreningar uppmanar man trafikanter att vara uppmärksamma.

I Karlebynejden samsas man om 95 licenser, där en licens innebär två kalvar eller ett fullvuxet djur. Markus Björklund, som är verksamhetsledare vid Karlebynejdens jaktvårdsförening, säger att 12 av 14 jaktlag i nejden beger sig ut på jakt redan under första helgen medan de övriga två kommer igång lite senare. I hela landet är ungefär 36 000 licenser beviljade.

Maria Lindström är ordförande för Vasanejdens jaktvårdsförening. Där samsas 26 jaktlag om 213 licenser.

– Avskjutningen brukar inte vara 100 procent. Man måste se var älgarna finns och man har som mål att det ska finnas en livskraftig stam som passar markerna efter jakten, säger Lindström.

Vargen ett orosmoment

Något som oroar jägarna, speciellt med tanke på jakthundarna, är den eventuella närvaron av varg.

– Det finns en stor oro bland dem som jagar med hund, säger Lindström.

Hon säger att hon inte hört något kring hur många tillbud det varit, men bland annat de får som blev tagna av varg på Björkö är något som oroar även i jakttider. Markus Björklund säger att man för Karlebynejdens del inte har något revir i området, men att vargar från både nord och syd kommer in nu som då.

Var uppmärksam i trafiken

Under älgjakten lönar det sig att vara extra uppmärksam i trafiken.

– Man ska vara uppmärksam på att det kan komma älgar speciellt före och efter viltstängsel. Man ska också vara uppmärksam vid varningsskyltar längs vägarna, som inte är något som läggs upp för skojs skull, säger Lindström.

Även Markus Björklund uppmanar till försiktighet i trafiken.

– Det kan komma både hundar och älgar över vägen. Speciellt om man ser jägare längs vägen ska man sänka farten, säger Björklund.

Det är överlag bråda jakttider just nu. Förutom att älgjakten drar igång, så pågår bland annat jakt på andra klövdjur (såsom vitsvanshjort och rådjur), hare och skogsfågel.

Älgjakten pågår fram till den 15 januari 2023, men den mest intensiva perioden brukar enligt Markus Björklund vara under inledningen av jaktperioden.

Diskussion om artikeln