Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt mer vindkraft på västkusten – stamnätet hinner inte med

Vindmöllor.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Upp till 150 vindkraftverk måste vänta i flera år på att kopplas till det nationella nätet. Stamnätet räcker inte till längre och som bäst byggs två nya linjer från Västra Finland söderut.

På västkusten, från Björneborg till Uleåborg, slås det upp vindkraftverk med sådan fart att det nuvarande stamnätet inte hänger med.

- Läget är i praktiken det att stamnätet på västkusten är fullt, säger Petri Parviainen på stamnätsbolaget Fingrid.

Henkilökuvassa Petri Parviainen, yksikön päällikkö, Fingfid.
Bildtext Petri Parviainen.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Vindkraftsproduktionen i Finland koncentreras till västkusten och till landets norra delar, medan förbrukningen sker i landets södra delar. Fingrid bygger som bäst två nya kraftlinjer från västkusten till Södra Finland, men de kommer att vara klara först om 5-6 år.

Den ena ska gå från Kalajoki, via Alajärvi till Riihimäkitrakten. Den andra från Kristinestad till Nokia. Totalt handlar det om cirka 650 kilometer och 500 miljoner euro.

- Det finns potentiella vindkraftsprojekt som nu tvingas vänta några år, säger Parviainen.

På Finlands vindkraftsförening bedömer vd Anni Mikkonen att det just nu rör sig om 150 vindkraftverk som bara väntar på att byggas.

Den här väntan som alltså kan bli flera år lång medför förluster för bolagen. Kommunerna går också miste om fastighetsskatt.

På Fingrid säger Petri Parviainen att man försöker hitta sätt att snabba upp det hela.

- Jag vågar inte lova något, eftersom utredningarna fortfarande pågår, säger Parviainen.

Texten grundar sig på Jopa 150 tuulivoimalaa joutuu odottamaan kytkentää valtakunnan verkkoon vuosia – tuulivoimabuumi toi sähköähkyn voimalinjoihin av Pekka Pantsu. Översättning av Joni Kyheröinen.