Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanna Marin om träffen med Turkiets president Erdoğan: Han gav samma besked som tidigare

Uppdaterad 07.10.2022 09:14.
En man i randig kostym och mustasch i mörker, en röd lampa lyser upp hans ena ansiktshalva.
Bildtext Statsminister Sanna Marin förde sdskussioner med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Prag. Hans besked var det samma som tidigare: Sverige är problemet, inte Finland.
Bild: Martin Divisek / EPA

Statsminister Sanna Marin träffade både Turkiets och Ungerns ledare under den första toppmötesdagen i Prag. Men det fanns inga tecken på förändringar i Turkiets förhalning av Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

– Erdoğan gav samma besked som tidigare i offentligheten, att det inte förekommer några problem med Finland, konstaterade Marin.

Enligt henne fortsätter samtalen med den turkiska parten, och Finland väntar sig att Turkiet ratificerar den finländska medlemsansökan så fort som möjligt.

Sanna Marin anländer till toppmötet i Prag
Bildtext Statsminister Sanna Marin deltar i det två dagar långa informella toppmötet i Prag.
Bild: European Union

Turkiet berett att godkänna Finland, men inte Sverige?

Hon uttalade sig strax efter att den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan hade hållit en egen presskonferens i Prag, där han menade att den turkiska relationen till Finland är mycket annorlunda än förhållandet till Sverige på grund av ländernas inställning till terrorism.

Han lät också förstå att Turkiet är berett att ge Finland grönt ljus ifall Nato beslutar så.

Också den svenska statsministern Magdalena Andersson hade ett kort samtal med den turkiska ledaren.

Enligt Marin är det ändå osannolikt att Finland skulle ansluta sig till militäralliansen utan Sverige, eftersom de bägge länderna är från samma geopolitiska och säkerhetspolitiska sfär och det är Finlands önskan att anslutningen sker tillsammans med Sverige.

Under den så kallade europeiska politiska gemenskapens första möte i Prag hade Marin också en möjlighet att kort diskutera med den ungerska premiärministern Viktor Orbán. Ungern är det andra landet som inte har ratificerat medlemskapen ännu.

– Jag har inga uppgifter om att Ungern skulle ha problem med ratificeringen. De har sina egna procedurer och behandlar frågan i sitt parlament enligt egna tidtabeller.

Turkiska presidenten hälsar på Tjeckiens premiärminister
Bildtext Tjeckiens premiärminister Petr Fiala välkomnar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan till toppmötet i Prag.
Bild: www.macciani.cz

Energifrågan skapar fortfarande motsättningar inom EU

Efter torsdagens utvidgade toppmöte fortsätter diskussionerna idag enbart mellan de 27 EU-länderna. Fokus ligger fortfarande på Rysslands krig i Ukraina, tillgången på energi för företag och hushåll, och de ekonomiska problem energikrisen har lett till.

Motsättningarna om hur man sköter energikrisen har ännu inte stökats undan, och det finns en växande frustration över det som uppfattas som Tysklands egennyttiga agerande.

Det stora tyska stödpaketet på 200 miljarder euro till landets företag och konsumenter har klandrats av andra EU-länder som inte har lika djupa fickor. Tyskland har dessutom motsatt sig pristak på gas, och bland skeptikerna finns även Danmark och Nederländerna.

Olika förslag om pristak på gas

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen sände i onsdags ett brev till medlemsländerna med olika förslag på hur man kunde genomföra riktade och temporära pristak på gasen inom hela unionen

Enligt medieuppgifter har också Polen, Italien, Belgien och Grekland tagit fram ett eget förslag till EU som går ut på att introducera en dynamisk priskorridor för gasen, oberoende av varifrån den är importerad eller till vilket ändamål den används.

Den finländska hållningen är att man är öppen för alla samtal om pristak.

- Det är bråttom att hitta energilösningar och vi väntar oss konkretare och tyngre förslag av kommissionen, sa Marin men poängterade samtidigt att kommissionen inte kan göra underverk om inte medlemsstaterna är redo att stödja åtgärderna.