Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden benådar cannabisdömda – ett första steg mot att avkriminalisera drogen i USA

Från 2022
USA:s president Joe Biden talar framför USA:s flagga.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

USA:s president Joe Biden benådar tusentals amerikaner som dömts i federal domstol för mindre innehav av cannabis. Beslutet är ett steg mot en avkriminalisering av drogen.

I sin presidentvalskampanj 1992 skapade Bill Clintons cannabisuttalande stora rubriker. Clinton erkände att han testat marijuana i sin ungdom, men hävdade att han lät bli att andas in.

Sen dess har mycket har hänt. Allt fler delstater har genom åren legaliserat cannabis. Totalt 37 delstater tillåter drogen för medicinskt syfte och 19 delstater för privat bruk.

Cannabisblad.
Bildtext Arkivbild.
Bild: ullstein bild - CARO / Frank Sorge/ All Over Press

I de amerikanska storstäderna är den starka och söta lukten en del av gatumiljön.

Men samtidigt som användningen av cannabis är utbredd och inställningen på många håll liberal, klassas cannabis på samma straffskala som heroin och LSD.

Det här vill president Joe Biden få en ändring på och tar nu ett första steg mot en avkriminalisering av marijuana på federal nivå.

Biden: Ingen ska fängslas för att ha använt marijuana

I en exekutiv presidentorder benådar Biden alla amerikaner som dömts för innehav av marijuana i federala domstolar. Enligt Vita huset rör det sig om tusentals personer.

Dessutom uppmanar Biden landets guvernörer att följa hans exempel. Också de som fällts på delstatsnivå borde benådas, anser presidenten.

‒ Det finns tusentals människor som har tidigare federala domar för innehav av marijuana. För dem kan det resultera i att de inte får jobb, bostäder eller utbildning, sa Biden.

I ett uttalande skriver presidenten att svarta personer grips och straffas oproportionerligt mycket, trots att vita och svarta använder drogen i lika hög utsträckning.

Varför cannabisutspel just nu?

Joe Biden och demokraterna försöker mobilisera kärnväljare inför kongressvalet om en månad, ett val som ser ut att bli en strid på kniven.

För att demokraterna ska kunna behålla makten i kongressen krävs det att landets unga verkligen röstar. Det är en grupp väljare som ofta stannar på sofflocket och som Bidenadministrationen på olika sätt nu försöker mobilisera.

I augusti beslöt Biden att avskriva hundratusentals amerikaners studielån, nu påbörjar han processen att legalisera cannabis federalt.

Om gräsrökning ännu för 30 år sedan skapade rubriker, hoppas Biden att det i dag kan ge de avgörande rösterna, framför allt i vågmästardelstater.