Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alexey Kriventsov är orolig över familjen i Ryssland: ”Hoppas inte Putin gör det sista stora misstaget”

Alexey Kriventsov
Bildtext Enligt Alexey Kriventsov tar Putin bara dåliga beslut och gör misstag hela tiden.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

Alexey Kriventsov har i nuläget inga planer på att besöka hemlandet Ryssland. Bekanta han pratat med i Ryssland säger att folk som kallats in till kriget tar lån för att köpa skyddsvästar.

Alexey Kriventsov är från Ryssland men har bott i Finland i femton år. I Finland lever han med fru och barn medan hans släkt befinner sig i Ryssland.

Han har tidigare sagt till Yle Österbotten att han inte kan diskutera kriget med familjen i hemlandet eftersom det bara blir bråk. Kriventsov anser att kriget är befängt och att det är Putins fel, medan släktingarna i hemlandet anser att kriget är rättfärdigat.

Kriventsov menar att den ryska propagandan är så välgjord och har pågått så länge att många ryssar tror på den, bland annat den egna familjen i Ryssland.

”Vad sysslar de med?”

Nyligen så gav president Putin order om mobilisering och Kriventsov anser att det här är ytterligare ett misstag.

– Putin gör alla misstag som han kan göra och tar bara dåliga beslut, mobiliseringen är ett av dem, säger Kriventsov.

Förutom att mobilisera reserven så annekterade Ryssland även fyra områden i Ukraina, nämligen Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzjia.

– Jag har så svårt att förstå det här, tänk att ett land bara tar delar av ett annat land. Vad sysslar Putin med?

Kriventsov menar att folk har börjat känna sig mer stressade i Ryssland efter mobiliseringen och funderar på om det kan leda till att fler protesterar.

Tar banklån för att köpa skyddsväst

Bekanta som Kriventsov pratat med i Ryssland så berättar om absurda saker folk gjort när de kallats in för att delta i kriget. Enligt honom är den utrustning reserven får bristfällig.

– Det finns de som har tagit banklån för att kunna köpa skyddsväst och hjälm. Tänk att bli kallad till krig och inte få den utrustning man behöver, utan få en hjälm från 50-talet.

Han fortsätter att berätta om att det har uppstått osämja mellan reservister och soldater som befunnit sig i Ukraina i några månader.

– Det finns även de som tagit lån för att köpa ammunition. Det har då blivit bråk mellan de som redan varit vid fronten och reservisterna. Det här för att soldaterna vill ha den ammunition som de nyanlända kommer dit med.

Det finns även de som tagit lån för att kunna köpa ammunition.

Han fortsätter med att uttrycka sorg för de som kallats in.

– Jag tycker synd om de som blint lyder Putin och åker iväg för att kriga.

Inga planer på att resa till Sankt Petersburg

Kriventsov besökte familjemedlemmar i Ryssland i somras men i nuläget har han inga planer på att besöka släkten i Sankt Petersburg. Men för de som är i Ryssland är situationen mer dyster.

– Det har blivit svårare att resa utomlands för ryssarna och efter mobiliseringen har Ryssland blivit mer instängt. De som inte vill vara där kanske inte kan fly till något grannland. Jag är orolig för släkt och vänner.

Mest orolig är ändå Kriventsov över det som Putin skramlat med den senaste tiden.

– Jag vill bara att det här kriget ska ta slut. Jag hoppas innerligt att han inte ska göra det sista stora misstaget och använda kärnvapen.