Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Nu blir det 100 poäng för minst en finsk spelare – och 40 mål blir nya 30 för kvintetten som leder blåvita målskyttet

Från 2022
Sebastian Aho spelar ishockey.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/All Over Press

Både Aleksander Barkov och Mikko Rantanen spelade förra säsongen i 100-poängstakt. Nu spräcks drömgränsen för första gången sedan Teemu Selännes tider. Samtidigt visar blåvita målskyttarna framfötterna.

NHL-podden var i tippningstagen den här veckan. Kristallkulan studsar omkring som en pingisboll när herrarna Mattias Simonsen och Anders Nordenswan överlämnar en betydlig del av ansvaret till lyssnaren.

Patrik Laine kan göra 50 mål och New York Rangers kan vinna Stanley Cup – här är poddens tippningar inför NHL-säsongen

30:15

Dags att sluta sörja över den finska sommarens korthet. Nu börjar NHL-säsongen – och den tar inte slut i första taget. Också den som är mentalt närvarande bara under sommartider hinner njuta av säsongens klimax.

Det blir dessutom en rolig säsong för finländska NHL-vänner. Om en månad möts regerande mästarna Colorado och Patrik Laines Columbus i Tammerfors (Yle sänder) och med start i dag kommer de finländska spelarna att göra en säsong som lovar bli historisk.

Aldrig tidigare har två finländare överskridit 100 poäng i NHL under en och samma säsong. Inte heller har mer än en blåvit spelare nätat 40 gånger i samma grundserie.

Finländska hockeyns mest talangfulla generation någonsin blir fortfarande bättre säsong för säsong – och nu är det dags för en aldrig skådad jackpott i den individuella produktionen.

Barkov eller Rantanen, eller båda två?

Såväl Aleksander Barkov som Mikko Rantanen hade ifjol kommit med i klubben för finländare som gjort en 100-poängssäsong om herrarna kunnat spela alla 82 matcher. För närvarande innehar Jari Kurri och Teemu Selänne samtliga medlemskap.

Barkov snittade 1,31 poäng och Rantanen 1,23 – och båda hade tagit hundringen om inte ”om” fanns. Nu blev det 88 poäng för Barkov på 68 matcher och kittlande 92 poäng för nummer 96 i Colorado på 75 matcher.

Aleksander Barkov spelar ishockey.
Bildtext Under de fem senaste säsongerna har Aleksander Barkov gjort 382 poäng på 344 matcher.
Bild: Sam Navarro-USA TODAY Sports/All Over Press

Det finns absolut inget som tyder på att någondera bromsar på takten – faktiskt tvärtom – och någon gång kommer igen säsongen som förlöper utan besvärliga skadeavbrott.

Florida-kaptenen stannade fyra poäng under 100 redan säsongen 2018–2019 efter att ha spelat alla 82 matcher. Med 96 poäng är han för övrigt en av fem finländare som nått 90 poäng. Olli Jokinen, med sina 91 pinnar, höll länge tredjeplatsen i den blåvita jämförelsen.

Men nu är det dags för 100 poäng för Barkov och/eller Rantanen som igen är lite bättre spelare. Dessutom i en liga som har riktigt känsliga regler för allt som ens påminner om hakning och slashing.

Eller varför inte Aho?

Då är inte Sebastian Aho ens nämnd. Aho har snittat en poäng per match de fyra senaste säsongerna och är den av Finlands topp-tre-forwardar som har mest att bevisa. Han fyllde 25 i juli, en ålder i vilken många når sin högsta nivå. Fysiken är redo, huvudet är redo.

Dessutom måste Aho få åtminstone den där ena säsongen då skott han skjutit eller passat till bara väljer stolpe in. Jämnheten i produktionen under de fyra senaste säsongerna tyder på att slumpen inte hittills hjälpt Carolinas förstacenter.

Så är poängproduktionen också ordentligt beroende av kedjekompisarna. Om Carolinas nya skarpskytt Max Pacioretty, när han väl är spelklar, hittar en gemensam melodi med Aho och Teuvo Teräväinen kan det betyda en större växel för paradtrion.

Sebastian Aho värmer upp.
Bildtext Sebastian Aho är given förstacenter i Carolina. Tänkbara yttrar: Teuvo Teräväinen och Seth Jarvis.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports/All Over Press

Aho har inte heller tidigare fått njuta av att ha en blålinjebössa som Brent Burns i powerplay. Många saftiga returer att sopa in och en drös andra eller första assist till Burns mål.

Alla förutsättningar finns för att Sebastian Aho åtminstone blir ny medlem i finländska 90-poängsklubben.

Gäller att inte heller glömma hur Patrik Laine förra säsongen för första gången snittade en poäng per match – och då fick han inte en enda passning av Johnny Gaudreau. Ingen utopi att Laine når 90 poäng.

Eller för den delen att Roope Hintz gör det. Dallas-centern är etablerad i Stars första kedja tillsammans med Jason Robertson och Joe Pavelski – och såväl Hintz som Robertson utvecklas. Hintz har gjort 115 poäng i sina 121 senaste grundseriematcher. Plattan i mattan?

Femtio mål?

Teemu Selänne är den senaste finländare att skjuta 50 mål (liksom 60 och 70 mål för den delen). Selännes sista säsong med 50 mål var 1997–98: 52 strutar, etta i skytteligan.

Patrik Laine är färskast med över 40 mål: 44 för att vara exakt som 19-åring 2017–18. Selänne nådde 40 för sista gången 2006–07, 48 baljor samma år han fyllde 37. Han var då trea i skytteligan.

Selännes bravader känns fortfarande overkliga när man öppnar den skattekistan. Som 37-åring lämnade han en 21-årig Aleksandr Ovetjkin bakom sig i skytteligan. Elva år senare var 19-åringen Laine tvåa i skytteligan bakom samme Ovetjkin.

Hög tid att sluta leva i det förgångna. Dags för nya finländare att spräcka 40-målsgränsen. Och den som redan gjort det har förutsättningarna att nå mytiska 50 mål.

Några bra målskyttar, men bara en som kan vara bäst av alla

Det finns de som redan placerat Laines bästa år bakom honom, men om han inte stoppas av återkommande skadeproblem talar mycket för att säsongen som nu startar blir ”Pates” stora comeback.

Fina 56 poäng (26+30) på 56 matcher förra säsongen var på sitt sätt redan det bästa Laine presterat i NHL. När det gäller tungviktsskytten från Tesoma är det ändå mål som publiken, medierna och han själv vill ha.

Uppoffrande tvåvägsspel är ovärderligt, geniala passningar är konstverk, men pucken i mål med första beröringen, utan att målvakten hinner reagera – det är stoff för legender.

Patrik Laine anfaller med pucken.
Bildtext Patrik Laine tecknade i somras ett fyraårskontrakt med Columbus.
Bild: Joseph Maiorana-USA TODAY Sports/All Over Press

Någon kanske tycker att 26 mål inte är mycket, men målsnittet för förra säsongens 56 matcher blev 0,46. Det skulle ha gett 38 mål på 82 matcher. Och då fanns det inte riktigt någon som kunde leverera passningar till Laine med rutinmässig säkerhet.

Det understryks när man kollar på powerplaystatistiken: av Laines 26 mål kom 5 i powerplay. När han sköt 44 mål gjorde han 20 i numerärt överläge.

Nu är Johnny Gaudreau i staden, en av ligans bästa playmakers. Laine kan nå 50.

40 nya 30?

Aleksander Barkov sköt 39 mål förra säsongen, Sebastian Aho och Roope Hintz 37 och Mikko Rantanen 36. Finns det någon annan möjlighet än att minst två ur den kvartetten spräcker 40-målsgränsen?

Bara att sticka ut hakan: nix.

Barkovs skott hade förra säsongen plötsligt blivit klart vassare, och han missade matcher. Skottet har knappast stagnerat under sommarträningen med Laine. Räknar med ytterligare framsteg.

Sebastian Aho kanske blir lite mer en framspelare den här säsongen, om Pacioretty lever upp till förväntningarna. Å andra sidan var Aho på väg mot över 40 med marginal redan våren 2020 innan pandemin tog över. 38 mål då på 68 matcher, 40 är på väg.

Roope Hintz spelar ishockey.
Bildtext Roope Hintz har inte noterats för poäng i höstens tre träningsmatcher.
Bild: Jerome Miron-USA TODAY Sports/All Over Press

Mikko Rantanen har vunnit sin cup och känner sig garanterat både självsäker och avslappnad. Det är nycklarna, målen kommer när Rantanen bara låter spelet flöda igenom sig. Bästa noteringarna hittills är 30, 31 och 36, varje gång har han missat minst sju matcher.

Roope Hintz blommade ut som målskytt förra säsongen med hela 37 baljor på 80 matcher. Tidigare hade Hintz aldrig gjort över 20 mål under en säsong. Dallas förstacenter gjorde ändå sina mål på ett sätt som inte verkade slumpartat. Det kändes som att en målskytt har landat.

40 blir det nya 30 för republikens bästa målskyttar.

Tack för att du läste.

Källor: nhl.com, quanthockey.com, hockeydb.com

Diskussion om artikeln