Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobels fredspris går till medborgarkampen – en kraftig markering mot den ryska och den belarusiska regimen

Uppdaterad 07.10.2022 14:32.
Ales Bialiatski
Bildtext Ales Bialiatski har kämpat i över 30 år för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling i Belarus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den fängslade människorättskämpen Ales Bjaljatski från Belarus, den ryska medborgarrättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties delar på priset.

Nobels fredspris gick i år till en person och två organisationer: Ales Bjaljatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties.

Den norska Nobelkommittén uppmärksammar härmed kampen för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens i Belarus, Ryssland och Ukraina.

Pristagarna har arbetat för rätten att kritisera makten och skydda medborgarnas grundläggande rättigheter.

De här tre har gjort en enastående insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk. Tillsammans visar de civilsamhällets betydelse för fred och demokrati, säger Nobelkommittén i sin prismotivering.

Ales Bjaljatski var en av initiativtagarna till demokratirörelsen i Belarus

Ales Bjaljatski sitter i fängelse.

Bjaljatski var en av initiativtagarna till den demokratirörelse som växte fram i Belarus i mitten av 1980-talet. Han har ägnat sitt liv åt att främja demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland.

Han grundade organisationen Viasna (Vår) 1996. Viasna utvecklades till en brett upplagd människorättsorganisation som dokumenterade och protesterade mot myndigheternas användning av tortyr mot politiska fångar.

Han har kämpat i över 30 år för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling i Belarus.

Myndigheterna har upprepade gånger försökt tysta Ales Bjaljatksi. Han har gripits mer än tjugo gånger. Sedan 2020 sitter han fortfarande häktad utan rättegång.

Det här var ett erkännande för hela det belarusiska folkets vilja att stå upp mot den auktoritära ledaren Aleksandr Lukasjenko

― Oppositionens talesman Franak Viacorka

Den ryska organisationen Memorial grundades på 1980-talet

Memorial är den äldsta och mest kända människorättsorganisationen i Ryssland. Organisationen grundades av bland andra Andrej Sacharov i slutet av 1980-talet.

Människorättsorganisationen Memorial

Den ryska människorättsorganisationen Grundades 1987 av människorättsaktivister i före detta Sovjetunionen.

Efter Sovjetunionens kollaps utvecklades Memorial till den största människorättsorganisationen i Ryssland.

Memorial byggde upp ett dokumentationscenter om Stalintidens offer, och samlade in och systematiserade information om politiskt förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter i Ryssland.

Under de tjetjenska krigen samlade Memorial in och verifierade information om övergrepp och krigsförbrytelser som begåtts av ryska och proryska styrkor mot civilbefolkningen.

Chefen för Memorials avdelning i Tjetjenien, Natalja Estemirova, dödades 2009 som ett resultat av detta arbete.

I december 2021 beslutade de ryska myndigheterna att Memorial skulle upplösas med våld och att dokumentationscentret skulle stängas för gott

Källa: NRK / Nobelkommittén

Center for Civil Liberties dokumenterar krigsförbrytelser och andra brott

Centret för medborgerliga rättigheter i Ukraina (Center for Civil Liberties) har dokumenterat krigsförbrytelser och kränkningar av mänskliga rättigheter sedan 2014 och har drivit på den internationella aktiviteten i kampen mot krigsförbrytelser.

Center for Civil Rights (CCL)

  • Center for Civil Liberties (CCL) är en tankesmedja som grundades av Václav Klaus Jr i januari 2007 i Kiev med syfte att stärka mänskliga rättigheter och demokrati i Ukraina.

  • Organisationen ska stärka det ukrainska civila samhället och pressa myndigheterna att göra Ukraina till en fullfjädrad demokrati.

  • För att utveckla Ukraina till en rättsstat har Center for Civil Liberties aktivt förespråkat att Ukraina ska asnluta sig till den internationella brottmålsdomstolen.

  • Efter Rysslands invasion i Ukraina i februari 2022 har Center for Civil Liberties engagerat sig i ansträngningar för att identifiera och dokumentera ryska krigsförbrytelser mot den ukrainska civilbefolkningen.

  • I samarbete med internationella partner spelar centret en ledande roll i att hålla de skyldiga ansvariga för sina brott.

Källa: NRK / Nobelkommittén

Här kungörs pristagarna. - Spela upp på Arenan
Nobels fredspris 2022 - Spela upp på Arenan

I fjol gick fredspriset till yttrandefrihetens förkämpar, journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dimitrij Muratov från Ryssland.

I år var 343 kandidater föreslagna för priset – det nästhögsta antalet i historien.

Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius kommenterar valet av fredspristagare så här:

Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius kommenterar valet av fredspristagare - Spela upp på Arenan