Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vartannat hushåll tål bara en kostnadsökning på 100 euro i månaden – smärtgränsen har redan kommit emot

Uppdaterad 07.10.2022 14:56.
Lådor med julmat som ska delas ut.
Bildtext 200 000 finländare behöver mathjälp varje år i Finland. Här delas mat ut på Järnvägstorget i Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nästan hälften av hushållen tål inte en kostnadsökning på mer än 100 euro per månad, visar en utredning som Konsumentförbundet låtit göra.

En femtedel (20 procent) av de tillfrågade hushållen säger i utredningen att de inte har någon som helst marginal då levnadskostnaderna ökar.

Det var främst ensamförsörjarna och enmanshushållen som uppgav att ekonomin går in i en återvändsgränd om utgifterna stiger.

Tio procent av hushållen skulle klara en månatlig kostnadsökning på upp till 500 euro medan bara fem procent trodde sig orka med en ökning på mellan 700 och 1 000 euro.

”Ingen får lämnas ensam”

Konsumentförbundet säger sig vara ytterst oroat över de hushåll som saknar marginaler då levnadskostnaderna stiger, säger Juha Beurling-Pomoell i ett pressmeddelande.

”Redan nu syns de obetalda elräkningarna i ökat antal registrerade betalningsstörningar. Störningarna har i år ökat med hela 18 procent trots att den kalla årstiden fortfarande ligger framför oss.”

Beurling-Pomoell säger att samhället måste se till att människornas grundbehov av mat, mediciner och värme tryggas.

”Ingen får lämnas ensam. Var och en som får problem bör omedelbart ta kontakt med socialtjänsten i sin egen kommun. Efter årsskiftet ska man kontakta socialtjänsten i sitt välfärdsområde.”

Allt fler måste köa för mat

Då coronapandemin härjade som värst började brödköerna växa i Finland, men under våren började hushållens stigande utgifter också märkas.

Enligt en rundringning som finska Yle gjordes i våras ökade behovet av gratis mat då hushållens utgifter för energi och bränsle steg.

En del hjälporganisationer talar om en fördubbling av köerna, andra säger att ett tiotal nya hjälpbehövande har dykt upp.

Totalt uppskattas 200 000 personer årligen behöva mathjälp i Finland.

Samtidigt har utbudet av mathjälp blivit mindre då EU-stödet föll bort i mars. Butikernas matsvinn, som har omdirigerats till mathjälpen, har också minskat.