Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vardagen i Ukraina rullar på som vanligt samtidigt som bomberna faller – Kievbon Malin Ahlbeck: ”Det är en surrealistisk och tudelad känsla”

Uppdaterad 10.10.2022 09:45.
En kvinna med kort hår står på Åbo Salutorg.
Bildtext Just nu bor Malin Ahlbeck i Åbo med en av sina söner. Sonens undervisning ordnas via nätet.
Bild: Cecilia Juuti/ Yle

Malin Ahlbeck flyttade från Åbo till Kiev för över 20 år sedan, men i samband med att kriget i Ukraina bröt ut flydde hon tillsammans med sin familj till Finland. Även om den största chocken har lagt sig är hon mycket orolig för släkt och vänner.

Malin Ahlbeck bor just nu i Åbo tillsammans med en av sina söner, och de har börjat landa i en ganska stabil vardag. Den yngre sonen har börjat i skola i Åbo, medan den äldre sonen precis börjat studera i Amsterdam.

Många av hennes släktingar har åkt tillbaka till Ukraina och också hennes man befinner sig där för tillfället.

Ahlbeck har just nu inga planer på att återvända till Kiev.

– Tillsvidare har vi tänkt att vi stannar här. Även om risken att det ska hända något kanske inte är särskilt stor i Kiev så är det fortfarande osäkert där. Dessutom har min son sin skola här och hans skola i Ukraina ordnas via nätet.

Malin Ahlbeck på gata i Kiev.
Bildtext Malin Ahlbeck på en gata i Kiev. Privat bild.
Bild: Privat

Under sommaren tillbringade Ahlbeck några veckor i Kiev tillsammans med sin familj. Hon förvånades av att det mesta fungerade som vanligt samtidigt som bomberna föll i närheten.

– Det var ganska långt som normalt, men dagen innan vi skulle åka därifrån väcktes vi av bomber som föll 20 kilometer ifrån vårt hus. Där pågår ett krig och det finns kontroller med soldater överallt. Det var utegångsförbud efter klockan 23 på kvällen och man hör bomber som faller. Samtidigt är vårt hem precis som förr, restaurangerna är öppna, det är en väldigt märklig, surrealistisk och tudelad känsla.

I februari var vi naiva och trodde aldrig att något skulle hända, men nu vill man inte göra samma misstag igen.

― Malin Ahlbeck

Ahlbeck berättar att hennes anhöriga som befinner sig i Ukraina håller sig ganska lugna trots situationen och lever sina vanliga liv. Putins hot om att använda kärnvapen har ändå väckt stor oro.

– Jag har kollegor som har låtit mig förstå att hotet om kärnvapen hela tiden är närvarande i vardagen. För oss kan det kännas abstrakt att Putin skramlar med sina vapen, men i Ukraina har folk köpt vatten, tabletter och packat väskan för säkerhets skull. De resonerar som så, att i februari var vi naiva och trodde aldrig att något skulle hända, men nu vill man inte göra samma misstag igen.

Ihmiset suojaavat metroasemalla ilmahyökkäyshälytyksen aikana.

Ukrainarapporteringen från 2022

Från och med början av 2023 sker rapporteringen i en ny artikel.

Det har nu gått mer än ett halvår sedan kriget bröt ut och Ahlbeck säger att känslorna har förändrats sedan dess. Men fortfarande är det tungt.

– Jag känner mig lugnare än i början, men känslorna går i vågor. Jag kan plötsligt börja gråta av små ord eller frågor. Men det är annorlunda nu, i början var man ju på helspänn och hela situationen var surrealistisk. Även om de ryska styrkorna har dragit sig tillbaka från Kiev, känner jag fortfarande en stor oro för resten av landet. Jag har många kollegor från olika delar av landet som har varit med om hemska saker.

”Hoppas att den kalla vintern inte kommer att förändra folks åsikter”

Ahlbeck berättar att hon inte längre på daglig basis orkar följa med allt som händer i Ukraina. Men under den senaste tiden då det gått bättre för den ukrainska armén kan det till och med kännas lugnande att läsa nyheter.

– Just nu är det ganska intressanta tider och har gått bättre, så jag har hållit mig uppdaterad. Man kan ändå inte fokusera på att följa med vad som händer hela tiden som man gjorde i början, man blir avtrubbad.

Stödet för Ukraina har varit stort i Finland och på många andra håll i världen, och Ahlbeck hoppas att folk inte ska tappa intresset för det som pågår i landet.

– Man hoppas att det här kommer att fortsätta vara en prioritet och att folk inte tröttnar. Jag hoppas också att den kalla vintern inte kommer att förändra folks åsikt kring vad man borde göra i förhållande till Ryssland.

Malin Albäck om situationen i Ukraina i oktober 2022

5:58