Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idrottsparken i Karleby blev 25 miljoner dyrare efter ordentliga uträkningar – staden föreslås gå i borgen

Uppdaterad 12.10.2022 08:53.
Skiss över en planerad idrotts- och evenemangspark i Karleby.
Bildtext Skiss över en planerad idrotts- och evenemangspark i Karleby.
Bild: Karleby stad.

Idrottsparken i Karleby blir nästan 25 miljoner dyrare än tidigare aviserat. Vd Timo Sivula ser ingen dramatik i höjningen. Nu måste man fundera på vad man har råd med, säger å sin sida stadsstyrelsens ordförande Sari Innanen.

Den planerade idrottsparken är en massiv satsning som bland annat innehåller en hybridarena som kan användas till flera olika ändamål, en fotbollsstadion, en renoverad ishall och löpbanor inomhus.

Ännu i våras hette det att helheten skulle kosta totalt 50 miljoner euro. Nu när ärendet kommer till stadsstyrelsen på måndag har notan ökat drastiskt till 74,9 miljoner.

”Uppskattningen på baksidan av ett tobakspaket”

Men Timo Sivula, som är vd för Karleby Idrottspark Ab, tonar ner det hela.

- Tidigare uppskattningen på 50 miljoner gjordes på baksidan av ett tobakspaket. Det var en snabb skiss. Nu har vi i ett års tid räknat ut kostnaderna ordentligt.

Uträkningen har gjorts tillsammans med alla sex medlemmar som ingår i den så kallade alliansen som ska bygga idrottsparken.

Kan den här höjningen komma som en chock för de förtroendevalda?

- Vi har hållit tjänsteinnehavarna ganska väl underrättade under hela processen. Stadsstyrelsen fungerar som ledningsgrupp för projektet och de har hållits ganska bra ajour, säger Sivula.

”Jag hade lite räknat med att det är 50 miljoner”

Stadsstyrelsens ordförande Sari Innanen (C) säger att man första gången fick höra om den högre summan på ett möte strax innan sommarsemestrarna. Då kom den som en överraskning.

Den summan var ett av flera olika alternativ som presenterades.

- Jag hade nog lite räknat med att det är cirka 50 miljoner som gäller. Vi har ganska mycket på investeringslistan, till exempel skolprojektet i Piispanmäki och Donnerska skolan.

Så nu måste staden verkligen fundera på vad vi har råd med, menar Innanen. Och se över tidtabellen för investeringarna.

- Just nu är det läge att diskutera och fundera på vad vi har råd med och hur vi sprider ut investeringarna över tid.

Ser du någon risk att idrottsparken inte alls blir av?

- Jag är inte värst bra på att spå framtiden. Det är roligt att spå framtiden, åtminstone om man har rätt. Men jag tycker att det är viktigt nu att vi diskuterar öppet och varför inte också livligt, säger Innanen.

Bolaget tar lån

Karleby Idrottspark Ab är stadens dotterbolag. Förslaget för stadsstyrelsen är att bolaget tar ett lån som staden går i borgen för.

- Vi lyfter ett lån som vi betalar tillbaka med intäkterna från idrottsparken. Tanken är att inte belasta stadens ekonomi mer än det som de lägger ut på våra tjänster, säger Timo Sivula.

I sista hand är det fullmäktige som ska godkänna projektet. Om och när projektet får grönt ljus siktar man på att börja bygga nästa vår.

Stadsstyrelsen godkände projektet den 10 oktober. Sari Innanen kom med ett motförslag som inte fick något understöd. Hon föreslog att projektet skulle få kosta högst 55 miljoner.

- Jag fick inte tillräckliga motiveringar till hur det har kunnat växa med nästan 25 miljoner, säger Innanen.

Texten uppdaterad med stadsstyrelsens beslut den 12.10 kl. 8.53

Texten uppdaterad med Sari Innanens kommentarer den 7.10 kl. 15.27