Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsminister Marins bestämda uttalande om kriget i Ukraina sprider sig på sociala medier: ”Enda vägen ut ur konflikten är att Ryssland lämnar Ukraina”

Uppdaterad 07.10.2022 15:41.
sanna marin
Bildtext Statsminister Sanna Marin deltar i inofficiellt EU-toppmöte i Prag i dag.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin ombads i Prag kommentera den amerikanska presidenten Joe Bidens funderingar kring en diplomatisk lösning på den ryska invasionen av Ukraina. Hennes korta svar sprider sig nu på sociala medier.

Den enda möjliga vägen ut ur konflikten är att Ryssland lämnar Ukraina, konstaterade Marin kortfattat men bestämt på journalistens fråga.

Sanna Marin deltar som bäst i ett inofficiellt EU-toppmöte i Prag i Tjeckien.

Innan mötet började i morse ville journalister på plats veta vad Marin anser om Joe Bidens uttalande i går om att amerikanerna söker efter en diplomatisk utväg ur krisen.

Biden hänvisade till risken för att Ryssland använder kärnvapen, eller biologiska och kemiska vapen, nu då de militära framgångarna har uteblivit.

Han varnade för att risken för ett ”nukleärt Harmagedon” är på den högsta nivån sedan Kubakrisen år 1962.

Nya sanktioner diskuteras vid Pragmötet

På Pragmötets agenda finns många ärenden som berör Ryssland – bland annat diskuteras hur Europa bör reagera på den ryska aggressiviteten, energikrisen och den allmänna osäkerheten som råder på grund av kriget.

Enligt Marin kommer sannolikt frågan om nya sanktioner mot Ryssland att ventileras.

– På grund av den senaste tidens ryska bakslag vill president Putin åstadkomma kaos och rädsla i de europeiska länderna och bland invånarna här. Nu bör vi ändå agera tvärtom och öka stödet till Ukraina och se till att Ukraina vinner kriget, sa Marin.

Demonstration för EU och för Ukraina i Prag

Flera dussin demonstranter hade samlats på Hradčany-torget i centrum Prag då toppmötet skulle börja.

Slagord till stöd för EU och mot den ryska aggressionen i Ukraina skallade över torget.

Europeiska rådets president Charles Michel och EU-kommissionens ledare Ursula von der Leyen mottogs med applåder medan Ungerns premiärminister Viktor Orbán möttes av buarop.

En modell föreställande en naken president Putin sittande på en gyllene toalettskål rullades fram av demonstranterna. Under Putin sitter en figur som föreställer Belarus president Alexander Lukashenko med en blodig hockeyklubba i handen.

Installationen kallas ”Naked killers” eller de nakna mördarna.

En nakenstaty föreställande president Putin rullades fram vid en pro-ukrainsk och pro-europeisk demonstration i Prag på fredagen - Spela upp på Arenan