Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utrotningshotad vattenväxt hittades utanför Pyttis – 166 år sedan småsvaltingen senast sågs i Finska viken

En gräsliknande vattenväxt med långa blad och små runda bollar.
Bildtext Småsvaltingen i Abborforsviken utanför Pyttis. De små bollarna är växtens blommor.
Bild: Petra Pohjola / Kaakkois-Suomen ELY-keskus

En forskare som kartlade sällsynta vattenväxter gjorde det ovanliga fyndet nära Mogenpört i Pyttis i somras.

Tidigare har man trott att småsvaltingen försvunnit från strandvattnen i Finska viken eftersom dess naturliga levnadsmiljö förstörs när havet övergöds och stränderna växer igen. Under 1900- och 2000-talet har växten enbart setts i Bottenviken.

Man har trott att småsvaltingen bara växer på sandbottnar i lågt brackvatten. Fyndet utanför Pyttis ändrar på den uppfattningen, skriver Yle Uutiset.

Den förmodat försvunna växten hittades av naturskyddsexpert Petra Pohjola som jobbar vid Sydöstra Finlands NTM-central. Hon rörde sig längs Finska vikens stränder i somras och kartlade hotade växter.

– Inom branschen är det här ett betydande fynd. Det väckte frågor. Arten hittades i en miljö där man tidigare trott att den inte trivs, säger Pohjola.

Stenig, gräsbevuxen strand.
Bildtext Fyndplatsen nära Mogenpört i Pyttis. Senaste gången växten sågs i Finska viken var 1856. Efter det har småsvaltingen bara observerats i Bottenviken, främst i skärgården utanför Uleåborg, Kempele och Karlö.
Bild: Petra Pohjola / Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Pohjola hittade växten lite av en slump medan hon var på väg till en plats i närheten där någon sagt sig ha sett växten.

– Jag hade låga förväntningar på att hitta något. Senast man sett arten i Finska viken var 1856. I tipset jag fått stod det bara Mogenpört, Hinkaböle by.

Det visade sig att småsvaltingen i Pyttis inte alls växte på en jämn sandbotten, utan på en ganska brant grusstrand. Det överraskade forskaren.

Så känner du igen småsvaltingen

Att växten hittades på en oväntad plats visar på hur lite man egentligen vet om Finlands natur under vattenytan.

Pohjola, som är expert på utrotningshotade växter, vet inte om strandsvaltingen anpassat sig och bytt livsmiljö, eller om den alltid levt på grusbottnar i Finska viken.

Så kan du hjälpa

Småsvaltingen är skyddad i hela landet. Man kan röra sig normalt och åka båt i närheten av växten, men man får inte skada eller förstöra den.

– Småsvaltingarna i Pyttis har observerats vid branta grusstränder som inte behöver formas av människan. I Bottenviken kan småsvaltningen påverka stugägares planer på att muddra stranden eller bygga brygga, säger Pohjola.

Småsvaltingen och andra utrotningshotade växter kan dra nytta av människans verksamhet.

– Stugstränder sköts om och hålls öppna. De här kan vara de sista platserna där det finns sådana här utrotningshotade arter, säger Pohjola.

Hon uppmanar stugägare att sköta om sina stränder. Det största hotet mot småsvaltingen är att övergödningen av Östersjön får stränderna att växa igen när vassen tar över.

Närbild på en grön vattenväxt med små bollar på.
Bildtext Blommande småsvalting utanför Pyttis.
Bild: Petra Pohjola / Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Karteringen som Pohjola gjort är ett projekt som finansierats av miljöministeriet. Ett annat projekt som är på gång i Östersjön är ett inventeringsprogram av havsnaturens mångfald, kallat VELMU. Projektet har pågått under 16 år och observeringarna har samlats i ett kartprogram.

Om du själv vill delta i att samla in information om naturen så kan du meddela egna observationer via webbportalen laji.fi som upprätthålls av Finlands artdatacenter.

Artikeln är en översättning av Kirsi Lönnblads och Teemu Kammonens artikel Kadonneeksi luultu laji löytyi Munapirtin rannalta itäiseltä Suomenlahdelta – edellinen havainto vuodelta 1856 för Yle Uutiset. Översättningen gjordes av Mira Bäck.

Diskussion om artikeln