Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Ibland tar man en liten risk och kilar ut på stamvägen” – Sjundeåbor önskar säkrare korsningar

Klockan 15 en vardagseftermiddag är trafiken inte så livlig vid korsningen Störsviksvägen-stamväg 51 i Sjundeå, men på morgonen och kvällen är det svårare att komma ut på stamvägen.

Sjundeå har två korsningar nära varandra som upplevs som skrämmande. Här måste man vara alert så ingen kör in i bakändan på bilen och titta efter luckor i trafiken för att komma ut på stamväg 51.

Yle Västnyland frågade i september var västnylänningarna upplever att den farligaste korsningen finns i regionen. De flesta nämnden avtaget till Ingå kyrkby, men även korsningen till Störsvik och Östra kungsvägen i Sjundeå nämndes.

Eva Nordenswan-Lindén bor längs Östra kungsvägen och hon tar ibland en omväg om hon har bråttom till huvudstadsregionen, annars kan hon vara tvungen att vänta en god stund innan hon kommer ut på stamväg 51.

I en annan korsning är Pia Weckström rädd för att bilarna ska köra in i hennes bil. Det känns otryggt att svänga vänster över stamvägen in på Störsviksvägen då hon kör hem från huvudstadsregionen.

Båda hoppas att Sjundeå kommun skulle göra något för trafiksäkerheten.

"Ibland tar jag en omväg" Eva Nordenswan-Lindén har knep för att slippa trafiken på stamväg 51 i Sjundeå

6:21

Korsningen vid stamväg 51, Störsviksvägen och Västra kungsvägen ska bli säkrare. Fullmäktige beslöt i våras att det ska byggas filer i båda riktningarna så det ska bli lättare att svänga till vänster.

Sjundeå kommun betalar 220 000 euro för arbetet och Nylands närings-, trafik- och miljöcentral betalar lika mycket. Det är ännu oklart när arbetena med korsningen inleds.

Däremot finns inga planer på att öka trafiksäkerheten vid Östra kungsvägen.

Pia Weckström berättar att det går bra att köra från Störsvik till Helsingfors, men morgnar, eftermiddagar och fredagar och söndagar är det svårt att köra över vägen för att ta sig västerut.

Man måste starta i god tid om man ska västerut, säger Pia Weckström.

– Om man har bråttom kan man svänga mot Helsingfors och svänga in vid bensinstationen för att sedan köra mot Ingå.

Men om jag inte behöver skynda så knäpper jag på radion och funderar på annat

― Eva Nordenswan-Lindén om att köra ut på stamväg 51

Pia Weckström gör ändå ganska sällan på det sättet.

– Jag har bott så länge i Störsvik att jag har lärt mig att titta efter de små luckorna mellan bilarna på stamvägen, tränger mig in i kön och gasar på.

Alla möjliga känslor vid ratten

Även Eva Nordenswan-Lindén har lärt sig att titta efter de små luckorna då hon ska över stamvägen från Östra kungsvägen.

– Man får vänta länge, kanske fem-sex minuter. Ibland tar man en liten risk och kilar ut sig på stamvägen.

Hon upplever all möjliga känslor då hon sitter vid ratten och väntar på att komma ut på stamvägen.

– Det är alla möjliga känslor, turvis, i synnerhet om jag har bråttom. Men om jag inte behöver skynda så knäpper jag på radion och funderar på annat.

Det finns i alla fall ett knep som Eva Nordenswan-Lindén kan ta till om hon till exempel ska handla i Kyrkslätt:

– Jag åker längs kungsvägen till Kyrkslätt då jag vet att det är rusningstid på stamvägen. Det tar lite längre tid, men det är skönt.

Jag skulle inte låta mina barn gå över stamvägen

― Pia Weckström, förälder som bor i Störsvik

Pia Weckström upplever också obehag då hon kommer hem från Helsingfors eftersom Störsvikborna då måste vänta på stamvägen innan de kan svänga vänster in till den egna byn.

– Jag ser extra noga i backspegeln om jag har barnen i baksätet. Man ser att bilar blinkar, men det är svårt att se om bilen står stilla eller rullar. Den största oron är att någon ska köra på oss bakifrån.

Pia Weckström cyklar inte med sina barn längs stamvägen.

– Jag har en gång cyklat utan barnen till bensinstationen och det var läskigt, det kan gå illa om man lite vinglar.

Det finns en busshållplats på samma sida som Västra kungsvägen och där väntade skolbarnen tidigare.

– Tack vare aktiva föräldrar så fick vi ordnat så att skolbussen kommer in till byn. Det finns en viss oro för att det här ska dras in om pengarna inte räcker. Jag skulle inte låta mina barn gå över stamvägen, säger Pia Weckström.

Två bilar kör på stamväg 51 i Sjundeå.
Bildtext Störsviksvägen löper ut till stamväg 51 och om man kör rakt över stamvägen så kommer man till Västra kungsvägen.
Bild: Marica Hildén / Yle

Nu finns i alla fall planer på en större korsning på avsnittet stamvägen-Störsviksvägen-Västra kungsvägen. Nya filer kommer att underlätta trafiken, anser Pia Weckström.

– Det är farligast att svänga vänster in till Störsvik, så en ny fil för vänstersväng skulle ge extra trygghet. Det är då fortfarande svårt att svänga mot Ingå, men man får bara ta mera tid på sig så att det blir tryggare.

Pia Weckström i Störsvik: Jag ser efter en lucka mellan bilarna, sedan kilar jag mig in och gasar

5:56

Sjundeå kommun har inga planer på att förbättra trafiksäkerheten vid korsningen stamväg 51-Östra kungsvägen, men Eva Nordenswan-Lindén kan ju ändå drömma.

– Det är frågan om mycket pengar, men det skulle gärna få finnas en rondell, och gärna vid alla avtag. Det skulle också kunna finnas trafikljus eller flera filer.

En bil kör på stamväg 51 i Sjundeå, vid korsningen till Östra kungsvägen.
Bildtext Östra kungsvägen, som syns till höger, var en av de korsningar som nämndes då Yle Västnyland frågade var Västnylands farligaste korsning finns.
Bild: Marica Hildén / Yle

Eva Nordenswan-Lindén minns då stamväg 51 inte fanns och alla körde längs Kungsvägen.

– Det var ju också ett problem då alla skulle in till Helsingfors och åkte den vägen. Det är bra att stamvägen finns, men nu är här för mycket trafik.

Diskussion om artikeln