Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

När lönar det sig att byta elavtal? Experten svarar på sju frågor

Uppdaterad 08.10.2022 11:20.
Elledningar i Madrid i Spanien den 30 augusti 2022.
Bild: Luis Millan / EPA

De senaste dagarna har priset på börsel varit extremt lågt och många har frågat sig ifall man borde övergå till det. Men vilket slags elavtal är egentligen smartast just nu? Och vad borde man överhuvudtaget ha koll på då det kommer till elavtal?

Kristel Pynnönen är jurist på Konsumentförbundet och jobbar med boendefrågor. Då elpriserna började stiga i våras säger hon att det märktes tydligt att folk inte hade koll på sina elavtal och vad de bestod av.

Vi ställde sju frågor till Kristel Pynnönen om vad som är viktigt att veta när det gäller elavtal, och när det lönar sig att byta.

1. När borde man se över sitt elavtal och konkurrenssätta det?

– Alla borde vara medvetna om vilket slags elavtal de har och känna till ramarna för det. På det sättet kan man lättare följa med elpriserna och man vet ifall man hör till dem som har ett lågt pris på sin el eller ett högt. Då vet man också lättare ifall det är dags att konkurrenssätta och byta avtal.

2. Hur konkurrensutsätter jag mitt elavtal i praktiken?

Pynnönen rekommenderar att man använder tjänsten sahkonhinta.fi.

– Genom att sätta in var man bor kan man jämföra olika alternativ. Det lönar det sig också att ha koll på hur mycket el man ungefär förbrukar, eftersom man då också kan fundera på hur stor skillnaden blir mellan de olika priserna som erbjuds.

– Det är en bra sida eftersom den är fullständigt objektiv. Om man bara slår in elpriserna i olika sökmotorer kommer ofta olika sponsorerade inlägg först, vilket inte ger en bra överblick av priserna.

3. Vad består elpriset av?

Elräkningen består av tre delar: priset på elöverföring, skatter och priset på själva elen. Elpriset består av energiavgiften (snt/kWh eller c/kWh) och grundavgiften (€/mån). Vissa bolag erbjuder ett avtal utan grundavgift.

– Förut pratade vi mycket om elöverföringsavgifterna som inte kan konkurrensutsättas och om hur dyra de var. Men nu har de diskussionerna upphört i och med att elförbrukningspriserna stigit. Istället har man märkt att det faktiskt lönar sig att konkurrensutsätta sina elavtal.

4. Vilka olika avtalstyper finns det?

De finns tre typer av avtal.

Avtal på viss tid har i huvudsak fast pris och det innebär alltså att priset inte ändrar. De görs i huvudsak för två år åt gången.

– Elpriset i de här avtalen fastställs ofta enligt den prisnivån som råder då avtalet ingås. Det innebär att det just nu finns konsumenter som gjort ett sådant här avtal för ungefär ett år sen och nu har relativt billig el, jämfört med de rådande marknadspriserna.

I avtal som är i kraft tillsvidare finns ett fast månadspris och om priset höjs, måste elförsäljaren meddela prishöjningen en månad på förhand.

– Om man har ett sådant här avtal kan man enklast jämföra olika priser och här märks prishöjningarna snabbt. Det är kring de här avtalens elpriser som diskussionerna i år kretsat mycket.

I avtal som baserar sig på börsel kan priset på elen variera under dagen och från dag till dag. Det gäller då för konsumenten att vara aktiv och följa med elpriserna.

– Om man kan schemalägga sin elanvändning till tidpunkter då elen är som billigast kan man spara pengar genom att använda börsel, men det finns också en risk att priset på elen är mycket hög.

Porträtt på Kristel Pynnönen.
Bildtext Kristel Pynnönen är jurist på Konsumentförbundet. Hon säger att det alltid lönar sig att ha koll på sitt elavtal.
Bild: Katriina Laine / Yle

5. Vilket slags avtal lönar sig?

– Människor förhåller sig väldigt olika till det här. Enligt mig gäller det att fundera på vilken slags person man är. Är man en person som inte vill eller hinner följa med elprisets utveckling och vill veta vad priset kommer att vara för en längre tid framöver, så kan det löna sig med ett visstidsavtal.

– Men vill man ha ett avtal som är så förmånligt som möjligt så lönar det sig inte att göra ett visstidsavtal för tillfället, eftersom de som nu erbjuds har ganska höga priser. Istället skulle jag rekommendera ett som är i kraft tillsvidare och då kan man lättare konkurrensutsätta och byta avtal ifall priserna sjunker.

6. Avtalen som gäller tillsvidare har väldigt dyra priser per kilowattimme just nu. Skulle det istället löna sig att byta till börsel?

– Om man överväger att gå över till börsel så måste man vara medveten om vad som krävs, det gäller att själv vara aktiv och följa med priserna. Om man är beredd att flexibelt flytta på sin elanvändning kan man vinna på det.

– Men även om börselen nu är väldig billig, så kan priset vara väldigt högt någon annan dag. Jag vågar därför inte rekommendera den till alla, eftersom alla inte har resurser till att följa med hur priset varierar.

7. Kan man sluta avtal på visstid nu och lönar det sig överhuvudtaget?

– Alla elbolag ingår inte sådana avtal för tillfället, eftersom det finns så många frågetecken kring elpriserna. De som görs är ofta väldigt dyra, så om man sluter ett avtal för två år framåt så kan det vara att priserna sjunkit om ett år och då betalar man ett relativt högt pris sett till vad andra betalar.

– Sen finns det ofta en klausul i avtalen som gör att man kan säga upp dem. Så om man nu tecknar ett för avtal för visstid är det viktigt att kolla upp om man kan säga upp det på något sätt och vad som i så fall krävs. Det finns faktiskt stora skillnader mellan bolagen, vissa avtal är dyra att säga upp medan andra kan sägas upp för en relativ liten ersättning.

Källa: Kristel Pynnönen & Konsumentförbundet