Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regnet förstörde inte humöret – Valtteri Bottas njöt på favoritbanan och ser positivt på uppdaterad bil: ”Ingen dålig dag”

Bottas kör i regnet på Suzuka.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Regnet förföljer F1-förarna just nu. Efter en blöt tävling i Singapore genomfördes den första träningsdagen på Suzuka i liknande förhållanden. Valtteri Bottas vill ändå inte klaga på underlaget.

Regnet satte sin prägel på F1-loppet i Singapore i söndags, och då förarna flög norrut mot Japan följde vädret efter. De två första träningspassen genomfördes i blöta förhållanden.

Valtteri Bottas hade nionde tid på första träningen och på den andra förbättrade han med några tiondelar och blev åttonde man. Humöret var det inget fel på hos Bottas efter dagens insats.

– Det är kul att vara här igen. Det här är min favoritbana och den är rolig att köra på även då det är blött. Jag njöt och det var ingen dålig dag, säger han enligt STT.

Det är inte bara favoritbanan som gör Bottas på gott humör. Alfa Romeo har med sig ett uppdateringspaket till Japan.

– Vissa gånger har vi haft det kämpigt i blöta förhållanden, men i dag fungerade bilen ganska bra. Vi har en ny framvinge som vi testade och den fungerade som förväntat. Den gav oss stabilitet i de snabba kurvorna, det kände jag, säger Bottas.

Valtteri Bottas under en intervju.
Bildtext Valtteri Bottas.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Dubbelt Mercedes i topp

Enligt den senaste prognosen kommer det att vara uppehåll under lördagens kval, men på söndag finns det risk för regn under loppet.

Resultatlistan efter den andra träningen var som en liten påminnelse om en förfluten tid. De båda Mercedesbilarna toppade passet i överlägsen stil med George Russell som etta och Lewis Hamilton på andra plats.

– Jag vet inte vad vi kan förvänta oss av lördagen. Om det är torrt så kan jag tänka mig att Ferrari och Red Bull är snabba, säger Hamilton till Sky Sports.

Mercedes har inte vunnit en enda tävling den här säsongen och hela året har varit en stor besvikelse för Hamilton. Under sina tidigare 15 år i formel 1 har han åtminstone vunnit en tävling varje säsong.

Säkrar Verstappen titeln?

Om den sviten ska fortsätta måste Mercedes lyckas fullt ut, men tiden börjar bli knapp. Det återstår bara fem tävlingar den här säsongen.

– Jag har en förhoppning om att vi kan vara snabba men så är fallet varje vecka, säger Hamilton.

För Max Verstappen ger söndagens tävling en ny möjlighet att säkra VM-titeln. Han leder just nu serien med 104 poäng före Charles Leclerc och är hans lucka 112 poäng på söndag blir han världsmästare igen.

Verstappen var sexa på dagens första träning och trea i andra passet.

– Det är alltid svårt att veta vilken fart man har på blött underlag. De här passen är inte riktigt representativa, säger han enligt AFP.

Resultat:

FP1:

1. Fernando Alonso, Alpine 1.42,248
2. Carlos Sainz, Ferrari +0,315
3. Charles Leclerc, Ferrari +0,386
4. Esteban Ocon, Alpine +0,774
5. Kevin Magnussen, Haas +1,010
6. Max Verstappen, Red Bull +1,114
7. Mick Schumacher, Haas +1,513
8. Lando Norris, McLaren +1,641
9. Valtteri Bottas, Alfa Romeo +1,721
10. Sergio Perez, Red Bull +1,986

FP2:

1. George Russell, Mercedes 1.41,935
2. Lewis Hamilton, Mercedes +0,235
3. Max Verstappen, Red Bull +0,851
4. Sergio Perez, Red Bull +0,899
5. Kevin Magnussen, Haas +1,252
6. Carlos Sainz, Ferrari +1,269
7. Fernando Alonso, Alpine +1,598
8. Valtteri Bottas, Alfa Romeo +1,798
9. Esteban Ocon, Alpine +1,949
10. Guanyu Zhou, Alfa Romeo +2,590

Diskussion om artikeln