Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU planerar gasinköpsmekanism till våren – Polen missnöjt med tyska stödåtgärder

EU-kommssionens ordförande Ursula von der Leyen talar under en presskonferens.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar noggranna energiförslag från kommssionen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen understryker att den inre marknaden inte får splittras.

EU planerar att införa en mekanism för gemensamma gasinköp till våren. Efter dagens toppmöte i Prag i Tjeckien sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att åtgärden behövs för att undvika en fragmentering av den inre marknaden.

von der Leyen tillade att kommissionen inom de närmaste veckorna kommer att utarbeta noggrannare förslag till åtgärder för att motverka de stigande gaspriserna.

Unionens 27 länder är eniga om att det behövs åtgärder men hittills har man inte lyckats enas om hur gaspriserna ska pressas ned.

Splittrad union

Ett av förslagen är ett pristak för gaspriser, men Tyskland, Danmark och Nederländerna är skeptiska eftersom de befarar att det kan bli svårt att hitta säljare som går med på lägre priserna.

En del länder oroar sig också för att konstgjort sänkta priser minskar viljan att spara energi.

Situatuionen underlättas inte av att Tyskland samtidigt sjösatt ett väldigt energistödpaket till tyska hushåll och företag.

Polen irriterat

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa tidigare att det tyska stödpaketet på 200 miljarder euro är orättvist.

‒ Det rikaste och mäktigaste EU-landet försöker utnyttja den här krisen för att skapa en konkurrensfördel på den inre marknaden. Det är inte rättvist och det är inte så den inre marknaden borde fungera, sa han.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sa efter dagens toppmöte att han rett ut missförstånd kring det tyska stödpaketet under samtalen.

Han tillade att också Frankrike och en rad andra medlemsländer infört liknande åtgärder.

Men trots de många tvistefrågorna verkar EU-ledarna ha nått framsteg under toppmötet i Prag. Frankrikes president Emmanuel Macron uppgav efter mötet att han nu har större tilltro till att man kommer att hitta en lösning i frågan.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln