Anton Mahlberg gör som tusentals andra och väljer bergvärme i stället för oljeuppvärmning – efterfrågan på bergvärme har exploderat
Intresset för bergvärme är så stort att företagen som levererar systemen är överhopade med jobb just nu. Anton Mahlberg i Pargas är en av många som har valt att investera i bergvärme i stället för olja.
Några meter från husgaveln sticker en rörstump upp, markerad med en pinne och svart tejp. Röret är det nyborrade hålet som behövs för det nya värmesystemet i Anton Mahlbergs bostadshus i Pargas.
– De kom på morgonen och på eftermiddagen hade de borrat ett 160 meter djupt hål. Det gick väldigt smidigt, säger en nöjd Mahlberg.
Stigande oljepriser och diskussionen om klimatkrisen bidrog till beslutet att skaffa bergvärme, men framför allt var det ett praktiskt val, berättar Mahlberg.
– Oljepannan i huset är från 1980. Den är ineffektiv, har två eldstäder och går igång väldigt ofta, så någonting behövde göras. Det kändes också trist att år efter år investera tusentals euro i eldningsolja, säger Mahlberg.
Prisskillnaden var inte så stor
Innan Mahlberg bestämde sig för att byta ut oljepannan gjorde han grundliga efterforskningar och bad om offerter på både bergvärme och luft- vattenvärmepumpar.
Till slut föll valet på den dyrare bergvärmen eftersom prisskillnaden mellan de olika systemen inte var så stor.
– För oss landade priset på bergvärme på drygt 22 000 euro. Ett annat system med luft-vattenvärmepump skulle i våras ha kostat cirka 14 000 euro. Eftersom kostnaderna för installation av bergvärme till stor del består av arbete kan vi få fullt hushållsavdrag, totalt 7000 euro. Sist och slutligen blev prisskillnaden då bara några tusen euro, förklarar Mahlberg.
Trots att möjligheten fanns att också ansöka om ekonomiskt understöd av NTM-centralen för att avstå oljeuppvärmning, var Mahlberg inte intresserad av att ta itu med den ansökningsprocessen.
– Understödet är trots allt inte så stort i jämförelse med hushållsavdraget som vi hade möjlighet att få.
”Vi har aldrig sett en liknande efterfrågan”
Företag som utför borrningar och installerar bergvärme ser att efterfrågan fullkomligen har exploderat, berättar Jimmy Kronberg som är vd för företaget Skärgårdens brunnsborrning i Pargas.
– Vi har aldrig sett något liknande. Alla i branschen är översysselsatta och har långa leveranstider. I vårt företag överväger vi nu om vi borde börja jobba i skift, något som aldrig har funnits i den här branschen. Vi gör så mycket vi hinner, men det tycks inte räcka till, säger Kronberg.
För tillfället är leveranstiden för bergvärme extra lång. Det har i första hand att göra med att det är svårt att få bergvärmepumpar på grund av den stora komponentbristen i världen.
– Om du gör affär i dag kan vi komma och borra i början av 2023, men själva värmepumpen kommer först i maj, säger Kronberg.
Det behövs också brunnsborrare och VVS-installatörer i branschen.
– Vi har ständig rekrytering på gång och utbildar också borrare via läroavtal, säger Kronberg.
Bergvärme är attraktivt för husköpare
Också färsk statistik från Statistikcentralen visar att bergvärme hela tiden ökar i popularitet.
I nuläget värms 9 procent av husen i Finland med jord- eller bergvärme. Av enfamiljshusen värms hela 15 procent med jord- eller bergvärme.
Enligt fastighetsförmedlaren Kiinteistömaailma är bergvärme numera en faktor som husköpare prioriterar då de överväger husköp. Förr var faktorer som närhet till service eller egen tomt högt på önskelistan, men nu är det alltså bergvärme konsumenterna frågar efter.
För 30 år sedan hade vår bransch svårt att hitta kunder. Nu är läget tvärtom.
― Jussi Hirvonen, verksamhetsledare vid Sulpu
Också verksamhetsledaren Jussi Hirvonen vid den inhemska intresseorganisationen för värmepumpar, Sulpu, bekräftar att intresset för olika värmepumpar är enormt.
Bergvärmepumpar får man vänta på till sommaren, luft- vattenpumpar har cirka 2-4 månaders leveranstid, medan luftvärmepumpar går att få inom några veckor.
– För 30 år sedan hade vår bransch svårt att hitta kunder. Nu är läget tvärtom, efterfrågan är större än utbudet. Efterfrågan började öka i samband med coronapandemin då folk hade tid att fixa hemma. Just nu inverkar också energikrisen, säger Hirvonen.
För husägaren Anton Mahlberg i Pargas återstår bara några dagar innan huset värms med det nya systemet.
– De ska gräva ner rören som dras från det djupa hålet in i pannrummet och sedan installera själva värmepumpen. Då oljepannan åker ut och den nya pumpen installeras är vi utan varmvatten några dagar, men sedan ska allt vara klart, säger Mahlberg.
