Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuppurainen: Vi måste se till att Tyskland inte stöder sina företag för mycket

Från 2022
Uppdaterad 08.10.2022 12:51.
Minister Tytti Tuppurainen i en tv-studio.
Bildtext Europaminister Tytti Tuppurainen på Yles Ykkösaamu på lördagsmorgonen.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Europaminister Tytti Tuppurainen vill att EU-kommissionen mycket noggrant ser till att Tyskland inte stör den inre marknaden med frikostiga nationella stöd till företag.

På måndag ska Tysklands regering besluta om hur man ska allokera det enorma stödet på 200 miljarder euro till hushåll och företag som kämpar med höga energiräkningar. Stödprogrammet ska fördelas under de kommande tre åren.

Om stödet riktas mer mot socialhjälp, eller till sådana företag som försöker skaka sig loss från ryskt energiberoende tror Tuppurainen att EU-reglerna kunde godkänna det, men om företagsstöden förvränger den fria marknaden så hör Finland till förlorarna.

– Finlands pengar tar slut om medlemsländerna börjar tävla om vem som pumpar mest pengar in i sina företag.

Finland har motsatt sig gemensam skuldtagning inom EU, till exempel för den nya såkallade socialfonden. Regeringen vill hellre se nationella lösningar. Är det nu ändå så att nationella lösningar blir en risk om de stora länderna blåser upp sina stödpaket?

– Vi behöver egentligen både och. Kom ihåg att vi ännu har pengar i återhämtningsfonden efter coronan, och det är ju också en gemensam lösning. Men i första hand tycker vi att lösningarna borde vara nationella.

– Vi har en union och ska tillsammans bestämma om åtgärder, det är vår linje.

Samtidigt aviserar ECB om höjda räntor vilket försvårar för regeringar att betala stödpaket med lånepengar. Hurdan är stämningen bland EU-länderna inför kommande räntebeslut?

– Det är en oerhört stor utmaning att kämpa mot inflationen, och ECB:s roll är att fatta beslut om åtgärder. Men vi politiker måste koordinera vår finanspolitik bättre med det nya ränteläget, det är vår uppgift.

Försöker ni europeiska politiker sända tysta signaler till ECB att inte höja räntorna för snabbt?

– ECB fattar självständiga beslut och jag vill inte kommentera det där.

Diskussion om artikeln